[ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ 2][bleft]

Τίτλοι τέλους για τον Αντρέι Βάιντα



ΚΡΑΚΟΒΙΑ, 10/10/2016._ Ο βραβευμένος με Όσκαρ Πολωνός σκηνοθέτης Αντρέι Βάιντα έφυγε από τη ζωή την Κυριακή, σε ηλικία 90 ετών.


Ο σκηνοθέτης είχε πρόσφατα μεταφερθεί στο νοσοκομείο, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι πέθανε από πνευμονική ανεπάρκεια.

Ο Βάιντα σκηνοθέτησε περισσότερες από 40 ταινίες σε μία καριέρα 60 ετών. Η σκηνοθετική διαδρομή του ήταν διαχρονική από το «Κανάλ» (Kanal) του 1956 και τον «Άνθρωπο από Μάρμαρο» του 1977, μέχρι τα πιο πρόσφατα έργα του, «Κατίν» (Katyń) του 2007 και «Βαλέσα - Η Δύναμη της Ελπίδας» του 2013.

Ο Βάιντα σπούδασε στην σχολή Καλών Τεχνών της Κρακοβίας και στη συνέχεια ήρθε σε επαφή με τον κινηματογράφο, στην ξακουστή σχολή Λοτζ. Πριν σκηνοθετήσει την πρώτη του ταινία με τίτλο «Ποκολένιε», σχετικά με την γερμανική κατοχή των Πολωνών, που στην Ελλάδα βγήκε στις αίθουσες με τον τίτλο «Μια Γενιά», υπήρξε βοηθός του Αλεξάντρ Φορντ.

Τέσσερις ταινίες του είχαν προταθεί για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας: «The Promised Land» (1975), «The Maids of Wilko» (1979), «Man of Iron» (1981) και «Katyń» (2007). Το 2000, δια χειρός Τζέιν Φόντα, του απονεμήθηκε τιμητικό Όσκαρ για τη συμβολή του στον παγκόσμιο κινηματογράφο.

Φιλμογραφία

The Bad Boy (Zły chłopiec, 1951 short film)
The Pottery at Ilza (Ceramika ilzecka, 1951 short film)
While you are sleeping (Kiedy ty śpisz, 1953 short film)
A Generation (Pokolenie, 1954)
Towards the Sun (Idę do słońca, documentary on Xawery Dunikowski, 1955)
Kanał (1956)
Ashes and Diamonds (Popiół i diament 1958)
Lotna (1959)
Innocent Sorcerers (Niewinni czarodzieje, 1960)
Siberian Lady Macbeth (Powiatowa lady Makbet, 1961)
Samson (1961)
Love at Twenty (L'amour à vingt ans, 1962)
The Ashes (Popioly, 1965)
Everything for Sale (Wszystko na sprzedaż, 1968)
Roly Poly (Przekładaniec, 1968)
Gates to Paradise (Bramy Raju, 1968)
Hunting Flies (Polowanie na muchy, 1969)
The Birch Wood (Brzezina, 1970)
Landscape After the Battle (Krajobraz po bitwie, 1970)
Pilate and Others (Pilatus und andere, 1972)
The Wedding (Wesele, 1973)
The Promised Land (Ziemia obiecana, 1974)
The Shadow Line (Smuga cienia, 1976)
Man of Marble (Człowiek z marmuru, 1977)
Without Anesthesia aka Rough Treatment (Bez znieczulenia, 1978)
The Maids of Wilko (Panny z Wilka, 1979)
As years go by, as days go by (Z biegiem lat, z biegiem dni, 1980 TV series)
The Orchestra Conductor (Dyrygent, 1980)
Man of Iron (Człowiek z żelaza, 1981)
Danton (1983)
A Love in Germany (Eine Liebe in Deutschland, 1983)
A Chronicle of Amorous Accidents (Kronika wypadków miłosnych, 1985)
The French as seen by... (Proust contre la déchéance, 1988)
The Possessed (Les possédes, 1988)
Korczak (1990)
The Crowned-Eagle Ring (Pierścionek z orłem w koronie, 1992)
Nastasja (1994)
Holy Week (Wielki Tydzień, 1995)
Miss Nobody (Panna Nikt, 1996)
Pan Tadeusz (1999)
Bigda idzie (Bigda idzie!, 1999 TV theatre)
The Condemnation of Franciszek Klos (Wyrok na Franciszka Kłosa, 2000)
June night (Noc czerwcowa, 2001 TV theatre)
Broken Silence (Przerwane milczenie, 2002)
The Revenge (Zemsta, 2002)
Man of Hope (Czlowiek z nadziei, 2005 short film)
Katyń (2007)
Sweet Rush (Tatarak, 2009)
Walesa. Man of Hope (Wałęsa. Człowiek z nadziei, 2012)
Afterimage (2016)
See also[edit]

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


ΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Πολιτική][bsummary]

OIKONOMIA

[Οικονομία][bsummary]

ΕΓΚΛΗΜΑ

[Αστυνομικά][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[Υγεία][bsummary]

SPORTS

[Αθλητικά][bleft]

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

[Φωτορεπορτάζ][bleft]