ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 10/10/2016._ Την πρότασή του, για τον Χριστουγεννιάτικο διάκοσμο της Θεσσαλονίκης, παρουσίασε, πριν από λίγο, στο δημοτικό συμβούλιο της Θεσσαλονίκης, ο καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, Απόστολος Βέττας.


Όπως εξήγησε, ο στολισμός σύμφωνα με την πρότασή του, θα αναπτυχθεί σε ένα τρίγωνο, από την πλατεία Αριστοτέλους ("το σαλόνι της πόλης", όπως τη χαρακτήρισε) ως την Άνω Πόλη (σ.σ. χωρίς, πάντως, να προβλέπεται, κάτι, για τα δημοτικά διαμερίσματα.

Στην πλατεία Αριστοτέλους θα τοποθετηθεί (αν εγκριθεί η πρότασή του) ένα σκαρί, για να "δέσει" η ελληνική παράδοση, το οποίο θα παίζει το ρόλο της φάτνης. Εκεί θα στηθεί μια γυναικεία κούκλα που θα κρατά μια κούκλα - μωρό, για να παραπέμπει στην Γέννηση.

Το άστρο των Χριστουγέννων θα είναι πλωτό (σ.σ. θυμόμαστε όλοι την τύχη του ανάλογου "Χριστουγεννιάτικου Δένδρου"), για να δένει το θαλάσσιο μέτωπο με τον εορταστικό διάκοσμο. Όσο για την υπόλοιπη πλατεία, φωτεινά νήματα θα σχηματίζουν Χριστουγεννιάτικα Δένδρα.

Στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους προτείνει ελαφρές, φωτεινές κατασκευές, που θα παραπέμπουν σε διάφορα γεγονότα: Ένας κύβος του Ρούμπικ θα παραπέμπει στο "Σπίτι του Άι Βασίλη" όπου θα μπορούσε μέσα σ' αυτόν να κάθεται εκεί. 

Στην πλατεία Δικαστηρίων, πίσω από το άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου, σχεδιάζει να στηθεί ένα παζάρι "σαν αυτά που πάντα μας συγκινούσαν", μαζί με ένα "τύπου λούνα παρκ, ως το αντίπαλο δέος, το συμπηλρωματικό στοιχείο σ' αυτόν τον άξονα. Κάτω το άστρο και το σκαρί και πάνω το ζωντανό στοιχείο", όπως είπε.

Πρότεινε, ακόμη, τέσσερα διαφορετικά Χριστουγεννιάτικα Δένδρα, φτιαγμένα από φώτα και μπαλόνια κι ένα μεγάλο δένδρο - κατασκευή που θα τοποθετηθεί στην άκρη του λιμανιού δίπλα στο Μουσείο Κινηματογράφου. Κι άλλο ένα δένδρο θα στηθεί κοντά στο πάρκο Προσκόπων, όπως πέρσι με φωτεινά πολύχρωμα λαμπιόνια, όπως περίπου είχε γίνει και πέρσι, από το δήμο Θεσσαλονίκης. "Είναι πολύ γνωστό το κόλπο να έρχεται ένας καινούργιος, να τα πετά όλα και να φέρνει τα δικά του. Εγώ τα συμπλήρωσα", είπε χαρακτηριστικά.

Στην πόλη θα τοποθετηθούν, ακόμη, σινιάλα που θυμίζουν Αγγέλους, πάνω σε στέρεες κατασκευές που θα συμπληρώνουν και θα υποδεικνύουν διάφορες δράσεις που θα λαμβάνουν χώρα (σ.σ. κάποια μας θύμισαν έντονα την ταινία "Ο Χρησμός της Πεταλούδας", ενώ και ο δημοτικός σύμβουλος Λ. Ζαχαριάδης ζήτησε οι μορφές "να θυμίζουν περισσότερο αγγέλους γιατί τώρα θυμίζουν περισσότερο ξωτικά").

Όπως προτάθηκε, ο διάκοσμος θα είναι ιδιαίτερα πυκνός και θα επεκτείνεται από τον Λευκό Πύργο ως το Λιμάνι.

Πώς είδαν το σχεδιασμό οι δημοτικοί σύμβουλοι

"Πέρσι είχαμε ένα καρκατσουλιό", παραδέχτηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, προσθέτοντας πως "όλα αυτά που γίνονταν όχι μόνον δε βοηθούσε την αγορά, την εμπόδιζε κι όλας". Πρόσθεσε πως "αυτό το παραμύθι, το σκηνικό που θέλαμε να στήσουμε, δεν μπορούσε να στηθεί παρά από έναν σκηνογράφο", εξηγώντας πώς έγινε η πρόταση στον καθ. Βέττα. 

"Ότι θα ακούσουμε γκρίνιες, θα ακούσουμε. Αλλά, περί ορέξεως κολοκυθόπιτα", σχολίασε ο δήμαρχος. Και πρόσθεσε πως ο δήμος σχεδιάζει να φέρει τουρίστες από τις βαλκανικές χώρες.

Η Ρία Καλφακάκου της "Ανοιχτής Πόλης" (ΣΥΡΙΖΑ) ζήτησε να πάρουν τις συναυλίες που θα οργανωθούν... μουσικοί του δρόμου και να υπαινίσσεται η φάτνη το δράμα των μουσουλμάνων προσφύγων. Για να απαντήσει ο καθ. Βέττας: "Η νέα γυναίκα που θα κρατά το παιδί στη βάρκα, δε χρειάζεται άλλες προεκτάσεις".

Ο Στάθης Παντελίδης, των "Εντάξει" ζήτησε να υπάρχει στολισμός στην δυτική είσοδο και την οδό Λαγκαδά, καθώς αυτές τις οδούς χρησιμοποιούν οι τουρίστες, ενώ επισήμανε πως τα 500.000 ευρώ που θα κοστίσει η όλη εγκατάσταση "δεν είναι και λίγα χρήματα". Από την ίδια παράταξη, η Σωσώ Αδαμίδου επισήμανε πως, μία από τις συναυλίες είναι προγραμματισμένη για τις 6 Δεκεμβρίου (μέρα του θανάτου του Αλ. Γρηγορόπουλου). Ο Εφραίμ Κυριζίδης ρώτησε να μάθει αν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για τις περιοχές της Τούμπας και της Χαριλάου.

Η Άννα Αγγελίδου της "Πρωτοβουλίας" εξέφρασε την ικανοποίησή της για την κινητικότητα που δείχνουν οι κατασκευές και ζήτησε "να κάνουμε μια έμφαση στα διαμερίσματα". Η Μαρία Πασχαλίδου της ίδιας παράταξης τόνισε πως "όλο αυτό το σκηνικό μπορεί να γίνει μια φούσκα που θα σκάσει αν δεν προσέξουμε τα συγκροτήματα και τους τραγουδιστές που θα λάβουν μέρος". Συνεργασία με τους γειτονικούς δήμους ζήτησε ο Χρ. Παπαστεργίου (της ίδιας παράταξης), αλλά και μετακλήσεις συγκροτημάτων από γειτονικές χώρες. Πρότεινε, επίσης, να γιορταστούν τα Χριστούγεννα μαζί με τους... μουσουλμάνους πρόσφυγες. Να επανέλθει η συναυλία της παραμονής της Πρωτοχρονιάς ζήτησε ο Αλ. Αθ. Μπαρμπουνάκης (επίσης της "Πρωτοβουλίας").

"Εν μέρει ικανοποιημένη" δήλωσε η Μόνικα Αϊβάζογλου των "Γειτονιών σε Δράση".

Ο δήμαρχος, στη δευτερολογία του, όσον αφορά τους πρόσφυγες πρότεινε "να φέρουμε τους πρόσφυγες να βολτάρουν" και υπογράμμισε πως "την περιοχή της Τούμπας την έχει αναλάβει, για τον Χριστουγεννιάτικο στολισμό ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Όσον αφορά το ποιοι καλλιτέχνες θα πάρουν μέρος, ο κ. Βέττας ξεκαθάρισε: "Δε θα φέρω κάποιον να κατέβει στην πλατεία με ελικόπτερο, για να ακυρώσει όλη την πρόταση. Για να ακούσει ο κόσμος πολλά ακροάματα, θέλουμε να πάρουν μέρος όλοι οι καλλιτέχνες της πόλης. Το τι θα συμβεί στην πλατεία Αριστοτέλους την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, θα είναι κάτι που θα προκαλέσει ένα είδος σεβασμού στην Θεσσαλονίκη", μη θέλοντας να αποκαλύψει όλα τα "όπλα" του.