ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 23/10/2016._ Στον ανασχηματισμό και το χρέος αναφέρονται, κυρίως, οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του κυριακάτικου Τύπου.


Αναλυτικά:

ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «Άφεση χρεών από τις τράπεζες για τα "κόκκινα" δάνεια»
“Ένα νέο «εργαλείο» για διαγραφές οφειλών σε δανειολήπτες με «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια ετοιμάζονται να θέσουν σε λειτουργία οι τράπεζες. Πρόκειται για τη μερική «άφεση χρέους» σε περιπτώσεις που το ύψος των δανείων είναι πολύ μεγαλύτερο από την εμπορική αξία του ακινήτου”, γράφει η εφημερίδα.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Στροφή στο βασιλιά από τον Μητσοτάκη
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι «πριν δύο εβδομάδες, έγιναν τηλεφωνικές επαφές του βασιλέως Κωνσταντίνου και του γερόλυκου της πολιτικής ζωής π. Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Οι δύο άντρες, που αναμφίβολα είναι κορυφαίες προσωπικότητες, δεν συνδέονται με στενή φιλία. Οι επαφές τους, δεν είναι τακτικές και οι τηλεφωνικές μεταξύ τους συνδιαλέξεις είναι σπάνιες. Τι έγινε τότε και άλλαξε το σκηνικό θεαματικά; Αναμφίβολα, ο χρόνος, λείανε τις όποιες διαφορές και αντιθέσεις μεταξύ τους και βοήθησε - και με τις παρεμβάσεις κοινών φίλων - να γίνει η προσέγγισή τους, πιο εύκολη».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «Μέτρα-σοκ στη δεύτερη αξιολόγηση»
“Μαζεύονται πολλά παράδοξα. Η δεύτερη αξιολόγηση ξεκίνησε χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη, αφού ακόμη περιμένουμε την υποδόση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο βλέπει γρήγορα αποτελέσματα (στο τέλος Νοεμβρίου) αλλά από τις Βρυξέλλες κοινοτικές πηγές το θεωρούν απίθανο να τραβήξει τόσο λίγο. Ο πρωθυπουργός βρίσκεται πάλι σε διαδικασία πολιτικής διαπραγμάτευσης κορυφής για το χρέος, ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχει ήδη αποκλείσει οποιαδήποτε σοβαρή εξέλιξη σχετικά πριν από το 2018”, καταγράφει η εφημερίδα.

Η ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «Τέρμα οι διακρίσεις εις βάρος των νέων»
Η εφημερίδα μας λέει ότι «πρόθεση του Γ. Κατρούγκαλου, να καταργήσει τις μισθολογικές διακρίσεις εις βάρος των εργαζόμενων κάτω των 25 ετών. “Όπλο” στη διαπραγμάτευση με το ΔΝΤ το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά αλλά και η στήριξη των ελληνικών θέσεων τόσο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και από το συμβούλιο υπουργών».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ:  Αλλάζουν πάλι τις διατάξεις του ασφαλιστικού
«Σβήνουν και γράφουν στου Μαξίμου, υπό την πίεση και των δημοσκοπήσεων. «Δεν μπορούμε να πάμε στα χωριά μας», φωνάζουν οι βουλευτές. «Βράζουν» οι αγρότες και οι ελεύθεροι επαγγεήματίες», γράφει η εφημερίδα.

Η ΕΠΟΧΗ: «Το χρέος σε αναμονή»
Σύμφωνα με την εφημερίδα «ο πρωθυπουργός στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών με κύριο θέμα της το προσφυγικό, επωφελούμενος της συγκέντρωσης υψηλών Ευρωπαίων αξιωματούχων, έθεσε τα ζητήματα της πορείας της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα το κεντρικό πρόβλημα, που είναι το χρέος, κατά τις ιδιαίτερες συναντήσεις του μαζί τους».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από την Ελλάδα»
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «στις παρυφές θεσμικής κρίσης, εμπλοκή με το χρέος, η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση Σε στενωπό βρίσκεται η χώρα, καθώς στο εσωτερικό οι πρόσφατοι χειρισμοί κορυφαίων δικαστικών και κυβέρνησης έχουν προκαλέσει ισχυρότατες αντιδράσεις στους κόλπους της Δικαιοσύνης. Το αποτέλεσμα είναι, λίγο πριν από τις κρίσιμες συνεδριάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες, οι εξελίξει να κινούνται στα όρια της θεσμικής κρίσης».

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: «Εκρηκτικό τοπίο!»
Όπως τονίζει η εφημερίδα “οι δανειστές ζητούν και άλλα επώδυνα μέτρα!  Τρόμος στο Μαξίμου από τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις! Με 36,2% κερδίζει αυτοδυναμία ο Κυριάκος Το χαρτί του πρωθυπουργού για ομάδα διαπραγμάτευσης (για το χρέος) υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ολα τα σενάρια ανοικτά! Ακόμα και «κυβέρνηση ειδικού σκοπού με Στουρνάρα»”.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ KONTRA NEWS: «Εκλογές φέρνει ο Σόιμπλε αν δεν συμφωνήσει για τη μείωση του χρέους»
Για την εφημερίδα φταίνε οι άλλοι: «Έτοιμος να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα, ακόμα και τις εκλογές είναι ο Αλέξης Τσίπρας αν δεν υπάρξει συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους.. Αν δηλαδή ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιμένει να κρατά όμηρο την Ελλάδα για τους δικούς του σκοπούς. Κι αυτό παρά τις πιέσεις του Ομπάμα που έρχεται στην Αθήνα, του ΔΝΤ και πολλών Ευρωπαίων», γράφει.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Οι ιμπεριαλιστικές κόντρες ανοίγουν ¨ορέξεις¨ για αμφισβητήσεις συνόρων»
Ο «Ριζοσπάστης» καταγράφει τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, επιχειρώντας μια ανασκόπηση από τα Ιμια μέχρι σήμερα. Πραγματοποιεί μια συνοπτική αναφορά στις Συνθήκες των Σεβρών και της Λοζάνης. Φωτίζει τις σχέσεις αυτών των εξελίξεων με τον πόλεμο και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς σε Συρία και Ιράκ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Μοδιάνο, λιμάνι, αεροδρόμιο αλλάζουν την πόλη
H εφημερίδα γράφει ότι «το αεροδρόμιο “Μακεδονία” πρόκειται να αλλάξει επίπεδο μετά την παραχώρησή του στη Fraport Greece, η οποία ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει περίπου 95 εκατ. ευρώ έως το 2020 για τον εκσυγχρονισμό του. Η δεύτερη θετική εξέλιξη αφορά την ανακήρυξη από το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ της “One Outlet A.E.” σε προτιμητέο επενδυτή για την αξιοποίηση του ποσοστού συμμετοχής που διαθέτει το Ταμείο στην αγορά Μοδιάνο. Η οικονομική προσφορά για το 43,64% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ ανέρχεται σε 1,9 εκατ. ευρώ, στα οποία θα προστεθούν άλλα περίπου 3,5 με 4 εκατ. για την ανακατασκευή της αγοράς. Οι εξελίξεις στο λιμάνι μπορεί να έρχονται με πιο αργούς ρυθμούς, αλλά συνηγορούν και αυτές στο ότι κάτι κινείται πλέον στη Θεσσαλονίκη. Η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ μετατέθηκε για το 2017».

ΠΡΙΝ: «"Επαίτης" ο Τσίπρας, ο λαός δεν ζητιανεύει»
«Η Μπιλντ εκφράζει με τον δικό της ακροδεξιό και χυδαίο τρόπο την πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης: σκάστε και εφαρμόστε το μνημόνιο μέχρι θανάτου και μετά βλέπουμε για το χρέος. Καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κινείται αυστηρά εντός των πλαισίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των συμφερόντων του κεφαλαίου, το μόνο που μένει -κι αυτό έκανε ο Α. Τσίπρας στις Βρυξέλες- είναι να παρακαλεί για κάποια ρύθμιση στο χρέος», γράφει η εφημερίδα.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: «Ποιος θα "φάει" το μαύρο»
Σύμφωνα με την εφημερίδα «η, κατά τις τελευταίες πληροφορίες, ειλημμένη απόφαση του πρωθυπουργού για τον ανασχηματισμό φαίνεται να προέκυψε από διπλή αναγκαιότητα: αφενός γιατί το σημερινό κυβερνητικό σχήμα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και τις σχετικές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και να φτάσει στη συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους. Αφετέρου γιατί η κυβέρνηση έχει ήδη πληγεί σοβαρά από τη σύγκρουση για τις τηλεοπτικές άδειες και ανεξάρτητα από την απόφαση που θα λάβει το Συμβούλιο της Επικράτειας εντός της εβδομάδας για το θέμα κρίνεται επιβεβλημένη μια ανασύνταξη».

ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «Εξέγερση κατά Παππά»
“Στις καλένδες η τροπολογία για το «μαύρο» - Αγωνία στην κυβέρνηση γιά την απόφαση του ΣτΕ - Ιντριγκες και μεθοδεύσεις για τους εκλεκτούς του Μαξίμου”, σημειώνει η εφημερίδα. Και προσθέτει: «Το μαύρο που έχει περικυκλώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας τις τελευταίες ημέρες είναι δύσκολο να γίνει κατανοητό αν κάποιος δεν πάει πίσω, στη ρίζα του κακού. Πριν από όλα θα πρέπει να απαντηθεί το βασικό ερώτημα: Γιατί φτιάχτηκε το νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες;»

TO ΠΑΡΟΝ: Ποιοι φεύγουν, ποιοι έρχονται
«Θέμα ημερών είναι, σύμφωνα με όλες τιs ενδείξεις, ο ανασχηματισμός, με τις πληροφορίες από αρμόδιες κυβερνητικές πηγές να τον προσδιορίζουν χρονικά το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας, και ειδικότερα αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Στόχος του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, με ένα πλέγμα αλλαγών στη σύνθεση αλλά και στη λειτουργία του Υπουργικού Συμβουλίου, είναι να προσδώσει στην κυβέρνηση τη χαμένη δυναμική που είχε τους πρώτους μήνες μετά τιε εκλογές», γράφει η εφημερίδα.

ΤΟ ΧΩΝΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: 3,5 δισ. ευρώ πάνω από το στόχο
Σύμφωνα με την εφημερίδα «τον Απρίλιο του 2017, όταν θα δηµοσιευθούν τα επίσηµα στοιχεία της Eurostat για το 2016 και θα αποφασισθεί βάσει αυτών το αν ενεργοποιηθεί ο κόφτης ή όχι, δεν δίνει εξετάσεις µόνο η κυβερνητική οικονοµική πολιτική, αλλά και η αντιπολιτευτική τακτική!  Που θεµελιώθηκε πάνω σε µια ανελέητη καταστροφολογία και προπαγανδιστική πλιατσικολογία άνευ κάθε προηγουµένου! Για αυτό, και το τελευταίο δελτίο εκτέλεσης προϋπολογισµού, µε τα προσωρινά στοιχεία του µηνός Σεπτεµβρίου, πρέπει να αποτέλεσε «µαχαίρι» στην καρδιά κάθε γαλαζοπράσινου και ποταµίσιου καταστροφολόγου. Γιατί έβγαλε πρωτογενές πλεόνασµα 9µήνου... 3,5 δισ. ευρώ ΠΑΝΩ από το στόχο».

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Παγκόσμια επιτυχία για Έλληνα επιστήμονα
«Διεθνής ερευνητική ομάδα εντόπισε περίπου 200 γενετικούς παράγοντες που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πολλαπλής σκλήρυνσης, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε έρευνα με επικεφαλής τον Έλληνα επιστήμονα Νικόλαο Πατσόπουλο στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Ανθρώπινης Γενετικής, στο Βανκούβερ του Καναδά. Ο Νικόλαος Πατσόπουλος, επίκουρος καθηγητής Νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, επικεφαλής ερευνητών 30 πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων από 18 χώρες, στο πλαίσιο της Διεθνούς Κοινοπραξίας Γενετικής της Πολλαπλής Σκλήρυνσης, ανέλυσε το γονιδίωμα περισσοτέρων από 110.000 ανθρώπων», τονίζει η εφημερίδα.

FREDDO: Η Βίκη στέλνει πακέτο στον Alpha
Η εφημερίδα αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις της Βίκης Χατζηβασιλείου με το κανάλι της Κάντζας.

REAL NEWS: «Απειλεί και εκβιάζει ο Ερντογάν για το Κυπριακό»
Η εφημερίδα αναφέρει ότι η Αγκυρα επισείει τώρα την προσάρτηση των κατεχόμενων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Realnews, “η Αθήνα ανησυχεί για τη στάση που θα τηρήσει ο Μπαράκ Ομπάμα και για το ενδεχόμενο σύνδεσης του εθνικού θέματος με την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για το ελληνικό χρέος”.