Μαγειρεύει η ΣΙΣΣΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ από το foodmood


Με ρύζι ή με κιμά, στο φούρνο ή στην κατσαρόλα, ζεστά ή κρύα, τα γεμιστά είναι ένα από τα αγαπημένα μας φαγητά. Ντομάτες, πιπεριές, κολοκύθια, κρεμμύδια και ότι άλλο λαχανικό είναι της εποχής, μπορεί να γεμιστεί με το ρύζι.


Τα κλασικά παραδοσιακά γεμιστά, ωστόσο, περιλαμβάνουν μόνο πιπεριές και ντομάτες, παρέα με λίγες πατατούλες.


ΥΛΙΚΑ

6 Ντομάτες
6 Πιπεριές
3-4 Πατάτες

Για την γέμιση

350 γρ. ρύζι
500 ml νερό περίπου
1 κολοκύθι
1 κρεμμύδι ξερό
1/2 ματσάκι μαιντανό
1/2 ματσάκι δυόσμο
1-2 κουτ.φρυγανιά
αλάτι-πιπέρι
λάδι


Παρασκευή

Κόβουμε το πάνω μέρος από τις πιπεριές και αφαιρούμε τους σπόρους. Κόβουμε το πάνω μέρος από τις ντομάτες και αδειάζουμε την ψίχα σε ένα μπολ. Ρίχνουμε λίγο αλάτι και λίγη ζάχαρη σε κάθε ντομάτα και τις αφήνουμε ανάποδα για να αφήσουν τα υγρά τους.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το κρεμμύδι και το κολοκύθι ψιλοκομμένο.Ανακατεύουμε να σοταριστούν και προσθέτουμε το ρύζι μας. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε και την μισή ψίχα από τις ντομάτες που είχαμε αδειάσει. Προσθέτουμε το νερό και αφήνουμε να μαγειρευτεί το ρύζι μας για 5-10 λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε στο τηγάνι τα μυρωδικά μας και ανακατεύουμε.

Σε ένα ταψί αραδιάζουμε τα λαχανικά μας και με ένα κουταλάκι τα γεμίζουμε μέχρι τα 3/4 για να μην ξεχειλίσει το ρύζι στο ψήσιμο. Βάζουμε τα καπάκια και προσθέτουμε και τις πατάτες κομμένες κυδωνάτες. ( Άν μας έχει περισσέψει γέμιση την ρίχνουμε και αυτήν, στο ταψί ).

Ρίχνουμε πάνω από τα γεμιστά, την υπόλοιπη ψίχα από τις ντομάτες, 1 φλυτζάνι νερό και 4-5 κουτ. λάδι.Τέλος πασπαλίζουμε λίγη φρυγανιά. Τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 60 λεπτά. Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε άλλα 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Σερβίρονται ζεστά ή κρύα.