ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 31/10/2016._ Η διοίκηση Μπουτάρη πίστευε ότι, με την πρόταση για μείωση των δημοτικών τελών κατά 5% θα έπαιρνε μια εύκολη πλειοψηφία, αλλά γελάστηκε: Σύσσωμη η αντιπολίτευση ζήτησε… μεγαλύτερες μειώσεις.


Η εισήγηση της διοίκησης μιλούσε για μείωση 5% στα Δημοτικά Τέλη. Η πρόταση πέρασε, με τις ψήφους της διοίκησης, αλλά οι υπόλοιποι σύμβουλοι ή την καταψήφισαν (οι παρατάξεις «Εντάξει», «Λαϊκή Συσπείρωση», «Γειτονιές σε Δράση» και «Μένουμε Θεσσαλονίκη»), ή ψήφισαν λευκό («Θεσσαλονίκη Ανοικτή Πόλη»). Υπήρχαν και απόντες (η «Ελληνική Αυγή» και η «Συμμαχία Πολιτών).

«Γιατί έπρεπε να φθάσουμε στην τελευταία ημέρα για να συζητήσουμε το θέμα των δημοτικών τελών; Αυτό θίγει το κύρος του δημοτικού συμβουλίου και καθιστά υπόλογη τη διοίκηση», είπε ο επικεφαλής των «Εντάξει», Σταύρος Καλαφάτης.

Κατέθεσε, δε, τις εξής προτάσεις:

1.      Για τα τέλη στάθμευσης: Να μειωθεί η τιμή της ωριαίας στάθμευσης από το 1,70 € που ισχύει σήμερα («καθώς, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγαλύτερη πίεση στους πολίτες», όπως τόνισε).
2.      Για τα τέλη κοινόχρηστων χώρων: Να υιοθετηθεί η τακτική των περισσότερων ζωνών («για να υπάρχει πιο δίκαιη διαστρωμάτωση και σταδιακή αποκλιμάκωση των χρημάτων που πληρώνουν οι συνδημότες μας», όπως είπε) και περισσότερων δόσεων των χρεών («τακτική η οποία, όπου εφαρμόστηκε, αύξησε την εισπραξιμότητα κι έδωσε την ευκαιρία στους δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους», πρόσθεσε).
3.      Για τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού: Να φθάσει η μείωση στο ποσοστό του 12% («καθώς, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που η ίδια η διοίκηση του δήμου ανακοινώνει, από τα 46 εκ. € που εισπράχθηκαν πέρσι, το υπόλοιπο έφθασε στα 7,6 εκ. €, δηλαδή ποσοστό 17%. Άρα, θα έπρεπε να ήταν αντίστοιχη η μείωση που θα μετακυλήσει στους δημότες», υπογράμμισε).


Εκ μέρους της «Ανοιχτής Πόλης», ο Γ. Αβαρλής τόνισε ότι «σε μια εποχή που η χώρα και οι πολίτες αντιμετωπίζουν αυτά που αντιμετωπίζουν, δεν είναι δυνατό να παραμένει στο 1,70 € η χρέωση του πάρκινγκ την ώρα». Όσο για τα τέλη κοινόχρηστων χώρων, υπογράμμισε «δεν μπορούν να πληρώνουν τα ίδια διαφορετικά καταστήματα».

Ο Γ. Κωνσταντινίδης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» υπογράμμισε ότι «τα χρήματα που εισπράττονται από τέλη, οι δημοτικοί φόροι και τα πρόστιμα, είναι περισσότερα από αυτά που εισπράττει ο δήμος από τον κρατικό προϋπολογισμό. Από την τσέπη τη δική μας συντηρούμε το έργο που γίνεται». Πρότεινε η μείωση των τελών να είναι αντίστοιχη με την ανταποδοτική ικανότητα.

Ειδικά για τα Τέλη Κοινοχρήστων Χώρων υπογράμμισε πως «είναι κοροϊδία να πληρώνει ίδια αυτός που έχει κατάστημα με τσάντες, με αυτόν που πουλάει μπουγάτσες, στην ίδια οδό».

Κατά του τρόπου υπολογισμού των τελών καταφέρθηκε και η Μόνικα Αϊβάζογλου των «Γειτονιών σε Δράση» και ζήτησε επιπλέον μήνυση, ενώ ο Γ. Ρακκάς των «Μένουμε Θεσσαλονίκη» είπε πως «δεν έχει αναλογικότητα το σύστημα ζωνών στα δημοτικά τέλη. Ακόμη κι αν το ορίζει ο νόμος, να παλέψουμε να τον αλλάξουμε»!

Ο πρόεδρος του σώματος, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, θύμισε ότι «επί σειρά ετών στα δημοτικά τέλη υπήρχε σωρευτική αύξηση. Επί ημερών αυτής της διοίκησης τα δημοτικά τέλη άρχισαν να μειώνονται». Υπογράμμισε πως η μείωση του 5% γίνεται «τη στιγμή που στη χώρα έχουμε στην ουσία χρεοκοπία και υπερβολική φορολόγηση των πολιτών».

Τέλος, η αρμόδια αντιδήμαρχος Γιούλη Ρανέλα, χαρακτήρισε «ανακρίβειες» το ότι η διοίκηση του δήμου καθυστέρησε να καταθέσει τις προτάσεις της, ισχυριζόμενη πως έκανε κάτι τέτοιο «για να δώσουμε την ευκαιρία στην αντιπολίτευση να καταθέσει αυτή τις δικές της προτάσεις»!


Τελικά, με τις ψήφους των συμβούλων της «Πρωτοβουλίας» και μόνον πέρασε η εισήγηση της διοίκησης για μείωση τελών στο 5%.