Δυο μέρες πριν λήξει το τελεσίγραφο των εργαζόμενων του ΟΑΣΘ προς το υπουργείο Μεταφορών και με το ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων, αρχίζει εισαγγελική έρευνα για τα οικονομικά του Οργανισμού.


Ο νέος προϊστάμενος Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Λάμπρος Τσόγκας, ζήτησε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διαπιστωθεί για ποιο λόγο ο Οργανισμός παρουσιάζει συσσωρευμένα ελλείμματα, με αποτέλεσμα να μην καταβάλλονται τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους, κάτι που ήταν η αιτία της 12ήμερης κινητοποίησης του Σεπτεμβρίου. Ζητά, δε, να κληθούν να καταθέσουν, ως μάρτυρες, η διοίκηση, αλλά και εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων του ΟΑΣΘ.

Η κίνηση του εισαγγελέα έγινε αυτεπάγγελτα και δεν συνδέεται με τη μήνυση που είχαν καταθέσει ο περιφερειάρχης και δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος. 


Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι υπάρχει το ενδεχόμενο κακής οικονομικής διαχείρισης, το επόμενο βήμα είναι να μπει στον ΟΑΣΘ γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, ώστε να γίνει έλεγχος από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών του υπουργείου Μεταφορών, ώστε να διευκρινιστούν τα αδικήματα και τα πρόσωπα που τα διέπραξαν.


Την ίδια στιγμή, αποκαλύπτεται ότι και στις δημόσιες συγκοινωνίες της Αθήνας υπάρχει παρόμοιο πρόβλημα ελλείμματος: Το έλλειμμα υπολογίζεται στα 77 εκ. ευρώ και οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι προκλήθηκε αφενός από το γεγονός πως δεν γίνεται, πλέον, έλεγχος εισιτηρίων στα λεωφορεία με αποτέλεσμα το επιβατηγό κοινό σε ποσοστό 80% να μην ακυρώνει τα εισιτήριά του και αφετέρου πως τα αρμόδια υπουργεία που ασκούν κοινωνική πολιτική δεν διαθέτουν τις διαφορές για τα "ελευθέρας" και τα "πάσο" στον ΟΑΣΑ!