ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 15/10/2016._ To θέμα της οικονομίας φιγουράρει στα περισσότερα σημερινά πρωτοσέλιδα.


Αναλυτικά:

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: " "Φούσκα" με πλεόνασμα 5,4 δισ."
Η εφημερίδα τονίζει: «Θεαματική υπέρβαση στόχων στα έσοδα: Οι αριθμοί ευημερούν, η κοινωνία υποφέρει Στάση πληρωμών και ανεξέλεγκτη φτώχεια Οι φορολογούμενοι βλέπουν έντρομοι τα ήδη ψαλιδισμένα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται. Την ίδια στιγμή προωθούνται κατασχέσεις και πλειστηριασμοί- εξπρές για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο».

ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ: " Στο μυαλό είναι ο στόχος"

ΕΘΝΟΣ: " Το βαρύ φορτίο της δεύτερης αξιολόγησης"
“Αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και ακινήτων, στις απαλλαγές από τον ΦΠΑ και στο καθεστώς αυτόματων κατασχέσεων και εκποιήσεων για οφειλέτες του Δημοσίου περιλαμβάνει το πακέτο των μέτρων που θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης”, εκτιμά η εφημερίδα.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Έτσι θα κυβερνήσει ο πρίγκιπας Νικόλαος
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι, μετά από σειρά γεωπολιτικών εξελίξεων, θα επιστρέψει ο θεσμός της βασιλείας στην Ελλάδα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Έξτρα φόρος για μισθούς, συντάξεις 700 ευρώ"
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, «εκκαθαριστικά σημειώματα με επιπλέον πληρωτέα ποσά φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα λάβουν την άνοιξη του 2017 οι περισσότεροι μισθωτοί και συνταξιούχοι όταν θα υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2016. Ο λόγος είναι ότι το επόμενο έτος ο υπολογισμός της εκκαθάρισης του φόρου εισοδήματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα γίνει με βάση τις επαχθέστερες φορολογικές κλίμακες, που καθιερώθηκαν από τον περασμένο Μάιο».

EΣΤΙΑ: " Η μονιμοποίησις του μνημονίου"
Όπως τονίζει η εφημερίδα, «σχεδόν επτά χρόνια μετά το  ξέσπασμα τής κρίσεως χρέους, ή Ελλάς εξακολουθεί να ευρίσκεται στην δίνη της υφέσεως και στην μέγγενη της διεθνούς επιτηρήσεως, χωρίς να διαφαίνεται ακόμη η λύσις που θα επιτρέψει την επιστροφή στην «κανονικότητα», δηλαδή στην λειτουργία της οικονομίας με δανεισμό από τις διεθνείς αγορές».

Η ΑΠΟΨΗ: Αιτία πολέμου το Καστελόριζο
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι «η Τουρκία απειλεί ανοιχτά με σύγκρουση για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη νοτιοανατολική Μεσόγειο ►► Τι υποκρύπτουν οι προκλητικές ΝΟΤΑΜ της Άγκυρας για τη στρατιωτική άσκηση έρευνας και διάσωσης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων το διήμερο 18-19 Οκτωβρίου».

Η ΑΥΓΗ: " Κόμμα αριστερό, ανοιχτό στην κοινωνία"
Η εφημερίδα - όργανο του κόμματος, γράφει για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ: «Ιδέες, προτάσεις, αγωνίες για το τι κόμμα θέλουν εξέφρασαν χθες στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο οι σύνεδροι του ΣΥΡΙΖΑ, με πινελιές αυτοκριτικής και κριτικής και με επίγνωση ότι το κόμμα έχει την ευθύνη για τη διακυβέρνηση αυτού του τόπου σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία».

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: " "Να φύγει ο Στουρνάρας". Αρθρο παρέμβαση του Γ.Βαρουφάκη"
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι «ο διοικητής υπονόμευε ουσιαστικά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο εξάμηνο του 2015, με κορυφαίο παράδειγμα ότι είχε ανακοινώσει στον ίδιο τον Γ. Βαρουφάκη, πριν από τη συνάντηση με τον Μ. Ντράγκι, την ειλημμένη απόφαση για αποκλεισμό των ελληνικών τραπεζών από τη ρευστότητα που παρέχει η ΕΚΤ».  

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Αλλαγή πλεύσης από τις τράπεζες"
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, “Έχοντας ανελαστικό στόχο να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια κατά 40 δισ. ευρώ έως το 2019, οι τράπεζες αρχίζουν να υλοποιούν με εντατικούς ρυθμούς ένα πρόγραμμα πλειστηριασμών ακινήτων, δανειοληπτών που χαρακτηρίζονται «στρατηγικοί κακοπληρωτές»”.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ανω κάτω η ΝΔ Θεσσαλονίκης
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, «τη νέα σύνθεση της γραμματείας Οργανωτικού ανακοίνωσε έπειτα από έντονο εσωκομματικό παρασκήνιο και ποικίλες συγκρούσεις ο επικεφαλής της Βασίλης Σπανάκης, επιλέγοντας κυρίως νέα στελέχη με μικρή εμπειρία στο πλαίσιο της ανανέωσης που επιδιώκει ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης».

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ: " Μυστικά γκάλοπ σοκ στο Μαξίμου"
«Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρωθυπουργικό μέγαρο υπάρχει προβληματισμός για τα αρνητικά αποτελέσματα των συγκεκριμένων μετρήσεων και ειδικότερα για τα ποιοτικά στοιχεία, στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ όλο το προηγούμενο διάστημα είχε το προβάδισμα έναντι της Ν.Δ. Παράλληλα, έντονη ανησυχία υπάρχει για τη διαφορά μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και της «γαλάζιας» παράταξης», υπογραμμίζει η εφημερίδα.

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: Νέα κυβέρνηση με νέο μνημόνιο
“Ανώτατος αξιωματούχος των «θεσμών» αποκαλύπτει στο «Π» το σχέδιο των δανειστών για μια «μακρά και λεπτομερή» αξιολόγηση με αντίστοιχη αναβολή της συζήτησης για το χρέος, παρά τις περί του αντιθέτου προθέσεις της κυβέρνησης Κορυφαίοι Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες πολιτικοί (Ολάντ, Γκάμπριελ, Ρέντσι, Μοσκοβισί, Σουλτς) «συμβουλεύουν» με επιμονή τον Αλέξη Τσίπρα να απομακρύνει αμέσως από την κυβέρνησή του «προβληματικούς υπουργούς», όπως τους κ.κ. Σκουρλέτη, Δρίτσα, Μπαλτά κ.λπ. και να χρησιμοποιήσει την «εμπειρία και τις γνώσεις» παλαιότερων πολιτικών από τον «ευρύτερο ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό χώρο»”, γράφει η εφημερίδα.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: " Το αντιλαϊκό σχέδιο της κυβέρνησης κάτω από το περιτύλιγμα"
Όπως τονίζει η εφημερίδα «ο «οδικός χάρτης» και οι βασικοί άξονες της κυβερνητικής πολιτικής για το επόμενο διάστημα θα φέρουν σε ακόμα χειρότερη θέση τα λαϊκά στρώματα».

Στο ΚΑΡΦΙ του Σαββατοκύριακου: " Μας περιμένει κολασμένο επτάμηνο"
Η εφημερίδα μας πληροφορεί ότι «στερεύουν οι αντοχές των Ελλήνων μετά από τα τρία μνημόνια και τις νέες απειλές για έξοδο από το ευρώ».

TA NEA: "Ανώμαλη προσγείωση"
«Την αναπόδραστη συνάντηση με τη σκληρή πραγματικότητα προσπαθεί να διαχειριστεί το Μαξίμου, καθώς όλες οι αμαρτίες του πρόσφατου παρελθόντος συσσωρεύονται και πιέζουν την κυβέρνηση. Από τη διαχείριση της δεύτερης αξιολόγησης που δεν θα είναι περίπατος και συνδέεται με το πιο επαχθές πακέτο μέτρων που απαιτεί το ΔΝΤ έως την εξασφάλιση λύσης για το χρέος που δεν φαίνεται στον ορίζοντα και την εσωτερική πολιτική απομόνωση, όλα στοιχειώνουν τον δρόμο της κυβέρνησης», υπογραμμίζει η εφημερίδα.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ο Σαββίδης «ρίχνει»  250 εκατ. ευρώ στη Β. Ελλάδα
“«Σε διάστημα τριάμισι χρόνων επενδύσαμε 130 εκατ. ευρώ στη Βόρεια Ελλάδα και θα επενδύσουμε 250 επιπλέον στα πρότζεκτ που βρίσκονται σε εξέλιξη». Αυτό τόνισε ο CEO του Dimera Group, του ομίλου του Ιβάν Σαββίδη, μιλώντας χθες στο 1ο Thessaloniki Summit που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη”, γράφει η εφημερίδα.

ΕSPRESSO: "Δωμάτιο (212) βασανιστηρίων.Πως άντεχε (;) ο Γιακουμάκης"
Η εφημερίδα αναφέρεται στο θάνατο του φοιτητή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων.

KONTRANEWS: " Αδερφός κορυφαίου πολιτικού στη νέα λίστα με πολλά μαύρα λεφτά έξω"
Η εφημερίδα γράφει ότι «ο επίμαχος λογαριασμός αναμένεται να πυροδοτήσει σκληρή πολιτική αντιπαράθεση με δεδομένο ότι ο αδελφός του κορυφαίου πολιτικού εμφανίζεται να διακινεί τεράστια ποσά απ’ την τράπεζα του Λουξεμβούργου το 2010, όταν η Ελλάδα χρεοκόπησε», αναφερόμενη, όπως όλα δείχνουν, σε ήδη γνωστή υπόθεση.

PRESS TIME: Επιστροφή στη δραχμή
Όπως γράφει η εφημερίδα, «την πληροφορία ότι το σχέδιο του Grexit θα επανέλθει σύντομα με δριμύτητα, ο πρωθυπουργός την έχει εδώ και καιρό. Από το ταξίδι του στις ΗΠΑ πριν ένα μήνα περίπου. Αφορούσε στο ότι αν εκλεγεί ο Τραμπ, θα ενθαρρύνει την έξοδο της Ελλάδας και άλλων χωρών από την Ευρωζώνη. Δεν την υποτίμησε. Η αντίδραση Σόιμπλε στο πρόσφατο Eurogroup όπου επέβαλε το «σπάσιμο» της δόσης των 2,8 δισ., παρότι όλοι παραδέχονταν, ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τα προαπαιτούμενα, επιβεβαίωσε τις υποψίες του».

SPIRTO: Ροζ σκάνδαλο και εκβιασμοί για τις τηλεοπτικές άδειες
«Την ώρα που χιλιάδες εργαζόμενοι στα τηλεοπτικά κανάλια αγωνιούν για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας για τη νομιμότητα του διαγωνισμού αδειοδότησης. έρχεται ένα ροζ σκάνδαλο να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά στο τρίγωνο κυβέρνησης - καναλαρχών - δικαστών, που πρωταγωνιστούν στο πιο καυτό θέμα του φετινού φθινοπώρου. Η αποκάλυψη -από την ιστοσελίδα zougla.gr- της παράνομης ερωτικής σχέσης υψηλόβαθμου δικαστή του Συμβουλίου της Επικράτειας με παντρεμένη δικαστή, την οποία βοήθησε παράνομα ώστε να πετύχει στις εξετάσεις της και να ανέλθει στο Σώμα, φαίνεται πως στριμώχνει την κυβέρνηση και δίνει έναυσμα στους επιχειρηματίες που δεν υπερθεμάτισαν να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση ώστε να αποφύγουν το μαύρο», γράφει η εφημερίδα.

THESSNEWS: Δράμα
Η εφημερίδα αναφέρεται στην κατάσταση των ελληνικών νοσοκομείων.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Η ΑΞΙΑ: " Να αποδείξουμε ότι μπορούμε..."
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: " Βαριά τα εκκαθαριστικά του 2017"ΑΓΟΡΑ: " Το ΔΝΤ... τρελάθηκε!"
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: " Η ώρα του τραπεζίτη"

ΚΕΦΑΛΑΙΟ: " Δίχτυα σε 100 χώρες απλώνει η Εφορία!"