Μπορούμε να υπολογίζουμε ότι η πρώτη αξιολόγηση θα τελειώσει σύντομα, ο διάβολος όμως κρύβεται συχνά στις λεπτομέρειες, δήλωσε ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.


Τόνισε, μάλιστα, ότι «ορισμένα υπουργεία δεν προχωρούν όπως πρέπει». 

Ο επίτροπος έθεσε χρονοδιάγραμμα και για τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος, στέλνοντας μήνυμα ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το Νοέμβριο.

Αντίθετα, η Ελληνική πλευρά είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη:  Την πεποίθηση ότι «είμαστε σε καλό δρόμο για το πώς θα γίνει το χρέος βιώσιμο» και στο τέλος του έτους θα υπάρξει λύση ώστε να δημιουργηθεί 'καθαρός διάδρομος'» για την προσέλκυση επενδύσεων, εξέφρασε ο Ευ.Τσακαλώτος. 

Υπερθεματίζοντας για τη σημασία οι όποιες αποφάσεις να ληφθούν άμεσα -και να μην περάσει η γραμμή Βερολίνου- ο υπουργός Οικονομικών είπε χαρακτηριστικά πως εάν «κλωτσήσουν τον τενεκέ για δύο χρόνια πιο κάτω» τότε και οι επενδυτές θα περιμένουν.

 «Η Ευρώπη έχει βαθύ πρόβλημα και αυτό στο Κοινοβούλιο δεν το συζητάμε, όπως και το αν η Ελλάδα μπορεί ή δεν μπορεί να επιζήσει σε μια τέτοια Ευρωζώνη. Δεν έχουμε καθαρές κουβέντες, ούτε από την ΝΔ, ούτε από τον κ. Στουρνάρα και νομίζουμε ότι ήρθε η στιγμή να γίνει μια τέτοια συζήτηση», υπογράμμισε.

Η αναφορά αυτή του υπουργού πυροδότησε συζητήσεις για τη θέση της Ελλάδας και τη δυνατότητά της να επιζήσει στην ευρωζώνη και δημοσιεύματα με σχετικούς τίτλους, με αποτέλεσμα το υπουργείο να αναγκαστεί να προχωρήσει σε διευκρινήσεις και διαψεύσεις. 

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου «Σχετικά με δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο υπουργός Οικονομικών Eυκλείδης Τσακαλώτος, στη σημερινή συζήτηση της υποεπιτροπής της Βουλής για το χρέος και την απομείωσή του, υπεννόησε ότι τίθεται θέμα για την θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη, σημειώνονται τα εξής:

» Ο υπουργός Οικονομικών ποτέ δεν προβληματίστηκε για το «αν η Ελλάδα μπορεί να επιζήσει σ’ αυτή την Ευρωζώνη». Αυτό που θέτει, και έθετε ήδη από την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αξιωματική αντιπολίτευση, είναι να υπάρξει συζήτηση για την αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης –δεν αμφισβητεί, δηλαδή, την πορεία της χώρας μέσα στο ευρώ. Το ζήτημα της αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης, άλλωστε, το θέτει και στις διεθνείς παρεμβάσεις του».