Κυρίως οικονομικά τα θέματα στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων (Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016).


Αναλυτικά:

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Ο εθνομηδενισμός επιτίθεται
Η εφημερίδα σημειώνει; “Στο...πυρ το εξώτερον η ορθόδοξη πίστη, οι ιστορικές μνήμες και η ελληνικότητα Οι λεπτομέρειες της απολύτως παρανοϊκής νέας ύλης Κατήχηση εναντίον του Ιησού και των Αγίων!   Από τη λίστα του Σημίτη το 1996 (με τα ονόματα μη συνεργάσιμων δημοσιογράφων) στην απαξίωση του πατριωτισμού με κατευθυνόμενη αρθρογραφία, στη Ρεπούση του «συνωστισμού» και στις αλλαγές στην Παιδεία που πρώτη εμπνεύστηκε η Διαμαντοπούλου”.

ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Το μεγάλο κούρεμα για την οριστική διάσωση των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων
«Εξωδικαστικός μηχανισμός διακανονισμού για ελεύθερους επαγγελματίες, μικρομεσαίους και μεγάλες εταιρείες. Γενναίες ρυθμίσεις χρεών προς τράπεζες, Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές. Στο τραπέζι και τα οφειλόμενα στους εργαζομένους», σημειώνει η εφημερίδα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Νέοι φόροι 2 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2017
Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα «τον τετραγωνισμό του κύκλου θα επιχειρήσει να αποδείξει στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2017 το υπουργείο Οικονομικών προβλέποντας ανάπτυξη-ρεκόρ 2,7% του ΑΕΠ, έχοντας παράλληλα έτοιμες νέες επιβαρύνσεις ύψους 2,8 δισ. ευρώ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις από την αρχή του επόμενου χρόνου».

H ΑΥΓΗ: Συνέδριο απαντήσεων για το σήμερα και το αύριο
«Την ανάγκη το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει πειστικές διεξόδους στις κοινωνικές αγωνίες και να αναμετρηθεί με την πρωτόγνωρη πρόκληση της διακυβέρνησης της Αριστεράς, στο ασφυκτικό πλαίσιο που επιβάλλει η κυρίαρχη νεοφιλελεύθερη πολιτική στην Ευρώπη, επισημαίνουν τα μέλη του κόμματος στον ανοιχτό προσυνεδριακό διάλογο που κορυφώνεται τις επόμενες ημέρες», γράφει η εφημερίδα.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Παύση πληρωμών από τα ασφαλιστικά ταμεία
Σύμφωνα με την εφημερίδα “ο υπουργός Εργασίας Κατρούγκαλος, με επιστολή του θα «δικαιολογεί» ότι αυτό που βλέπουν οι συνταξιούχοι στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς δεν είναι η. αλήθεια (περικοπές). Η αλήθεια είναι ότι «οι συντάξεις δεν κόπηκαν». θα επιχειρεί δηλαδή η κυβέρνηση να... διορθώσει την πραγματικότητα”.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ένα τείχος δυσπιστίας απέναντι στην Ελλάδα
Όπως τονίζει η εφημερίδα, «οι άστοχες κινήσεις της κυβέρνησης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, που υπονόμευσαν την αξιοπιστία της, οι καθυστερήσεις σε κάθε αξιολόγηση, αλλά και η μεγάλη εκκρεμότητα της ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ και της ρύθμισης του χρέους οικοδομούν ένα τείχος δυσπιστίας απέναντι στην Ελλάδα, που αποτρέπει τις ξένες επενδύσεις».

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ KONTRANEWS: Έρχονται στην Αθήνα τα τρακτέρ με τους αγρότες
Η εφημερίδα μας τρολάρει: «Ο Μητσοτάκης προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη δίκαιη αγανάκτησή τους, η οποία όμως οφείλεται στη λεηλασία του δημόσιου χρήματος που γινόταν εδώ και 50 χρόνια», γράφει...

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κατοχύρωση της εργασιακής ζούγκλας το πόρισμα της επιτροπής «ειδικών»
“Η δημοσιοποίηση του πορίσματος της επιτροπής για τα Εργασιακά δίνει άλλοθι στην κυβέρνηση να προωθήσει αλλαγές που κατοχυρώνουν τη σημερινή ζούγκλα στην αγορά εργασίας και την επεκτείνουν, για λογαριασμό του κεφαλαίου. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα της προπαγάνδας της κυβέρνησης ότι αποκαθιστά δήθεν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις, ότι διασφαλίζει τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και το δικαίωμα στην απεργία”, τονίζει η εφημερίδα.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Τα σχέδια Σπίρτζη για τον ΟΑΣΘ
Η εφημερίδα «παρουσιάζει τις πέντε πιθανές λύσεις μεταξύ των οποίων θα επιλέξει η κυβέρνηση. Ποιες θεωρούνται από δύσκολες έως αδύνατες, ποιες είναι οι πιθανότερες, πώς θα διαμορφωθεί η τιμή του εισιτηρίου σε καθένα από τα σενάρια».

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Ποιος είναι αλήθεια ο Ιβάν και πού βρήκε τα λεφτά
Όπως γράφει η εφημερίδα «ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ πέρασε την Παρασκευή την πρώτο έλεγχο της αρμόδιας επιτροπής για την αξιοπιστία της περιουσιακής του κατάστασης και το απόγευμα της ίδιας μέρας κατέθεσε την επιταγή των 20,5 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στην πρώτη δόση του τιμήματος που πρόσφερε. Από το βράδυ της Παρασκευής, λοιπόν, ο ΙβάνΣαββίδης έγινε ο τέταρτος ισχυρός παίκτης στη νέα εποχή της ελληνικής τηλεόρασης κλείνοντας οριστικά το κεφάλαιο Καλογρίτσα, το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί ήδη να διαγράψει από τη μνήμη της».

ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Όμηροι φόρων και δανείων
“Εφθασε η ώρα για το ξεκαθάρισμα των «κόκκινων» δανείων καθώς οι τράπεζες πιεζόμενες από την ΕΚΤ πρέπει να μειώσουν το προβληματικό τους χαρτοφυλάκιο ύψους 110 δια. ευρώ κατά 40% ως το τέλος του 2019. Την περασμένη Παρασκευή οριστικοποίησαν σε συνεργασία με την ΕΚΤ τα σχέδιά τους ως προς το πώς θα προχωρήσουν στη διαχείριση των «κακών» δανείων”, γράφει η εφημερίδα.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: Ιδού η απάτη Σημίτη
«Στα... πράσα πιάστηκε ο... καθαρός, που δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του, που σημειώνει τα πάντα στο μπλοκάκι του, ακόμη και το παραμικρό, ο κ. Κώστας Σημίτης, ο πρωθυπουργός της οκταετίας της μεγάλης διαφθοράς, τα αποτυπώματα της οποίας βρίσκονται στον Κορυδαλλό και ακούνε στο όνομα Τσοχατζόπουλος, Παπαντωνίου, Χρηματιστήριο, Ολυμπιακοί Αγώνες κ.λπ. Με πλαστά στοιχεία μπήκαμε στην τότε ΟΝΕ - στο ευρώ. Παρουσίασε μικρότερα ελλείμματα για να είμαστε κοντά στο όριο για την είσοδο μιας χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο κλαμπ», υποστηρίζει η εφημερίδα.

TO ΧΩΝΙ: Πάει και το παραμύθι... της «νέας διαπλοκής»
Η εφημερίδα προσπαθεί να μας πείσει ότι «με την αποχώρηση Καλογρίτσα, αφενός αυξήθηκαν τα έσοδα του δημοσίου, αφετέρου ακυρώθηκε το επιχείρημα των καναλαρχών περί της νέας δήθεν διαπλοκής του ΣΥΡΙΖΑ».

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:  Μειώθηκε ο πληθυσμός κατά 30.000 μέσα στο 2015
Στο Δημογραφικό αναφέρεται η εφημερίδα και τονίζει: «Όλο και αυξάνονται οι έρευνες για την υπογεννητικότητα και τον γερασμένο πληθυσμό της χώρας μας. Μετά τις σοκαριστικές προβλέψεις για μείωση του ελληνικού πληθυσμού κατά εκατοντάδες χιλιάδες μέσα στις επόμενες δεκαετίες, τώρα ήρθαν και τα αποδεικτικά στοιχεία. Μόνο μέσα στο 2015, Η υπογεννητικότητα και η αύξηση των θανάτων οδήγησαν σε σημαντική μείωση τον ελληνικό πληθυσμό. Ειδικότερα, ο πληθυσμός στην Ελλάδα το 2015 μειώθηκε κατά 29.365, χωρίς να συνυπολογιστεί η μετανάστευση των Ελλήνων λόγω της κρίσης».

REALNEWS: Πραξικόπημα Ερντογάν

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ο σουλτάνος απασφάλισε και προκαλεί". Η εφημερίδα εξηγεί: "Ευθεία αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάννης για τα νησιά του Αιγαίου και επικίνδυνα παιχνίδια στη Θράκη από τον Τούρκο Πρόεδρο, που καταφεύγει για άλλη μια φορά σε λεονταρισμούς για εσωτερική κατανάλωση".