ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 8/10/2016._ Οι πλειστηριασμοί σπιτιών γίνονται, σήμερα, πρώτο θέμα, σε αρκετά πρωτοσέλιδα. Όλες οι εφημερίδες, πλην μιας, που προσπαθεί να μας πείσει ότι τα σπίτια αυτά είναι τα δεύτερα και τρίτα μεγαλοεπιχειρηματιών, μιλούν για λαίλαπα...


Αναλυτικά:

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Πανικός για την εξέγερση των πλειστηριασμών
«Αλλ' αντ' άλλων από το Μαξίμου για τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια στα Ειρηνοδικεία Απροστάτευτη η πρώτη κατοικία για χρέη στην Εφορία, προστατευμένη ακόμα για τα δάνεια στις τράπεζες», επισημαίνει η εφημερίδα

ΕΘΝΟΣ: Η Εφορία online με 84 χώρες
Όπως γράφει η εφημερίδα “το νέο «υπερόπλο» που θα έχει στα χέρια της η Εφορία είναι το Σύστημα Αυτόματης Ανταλλαγής Πληροφοριών, μια παγκόσμια πλατφόρμα όπου θα ανταλλάσσονται πληροφορίες, από τη χώρα προέλευσης των εισοδημάτων ή περιουσιακών στοιχείων στη χώρα της φορολογικής κατοικίας. Το σύστημα που ενεργοποιείται σταδιακά τη διετία 2017-2018 ρίχνει τα σύνορα του τραπεζικού απορρήτου σε πρώτη φάση σε 84 χώρες, οι οποίες έχουν υπογράψει τη συμφωνία στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ, καταρρίπτοντας ακόμα και το άβατο των ελβετικών τραπεζών”.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Συγχωνεύσεις πανεπιστημιακών σχολών
«Αλλαγές στο Λύκειο και στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ οραματίζεται να φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, με ψηφιακό απολυτήριο, κατάργηση των τμημάτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και εισαγωγικό έτος στις σχολές. Χθες ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων κ. Κώστα Γαβρόγλου να προχωρήσει τις διαδικασίες για τη συζήτηση στη Βουλή της κατάργησης των πανελλαδικών εξετάσεων», υπογραμμίζει η εφημερίδα.

ΕΣΤΙΑ: Ανθ’ ημών Κιμούλης
Η εφημερίδα συγκρίνει τις δύο επιτροπές: Αυτήν του 1974 που συνέταξε το τότε Σύνταγμα, με τη συμμετοχή των από τήν Νέα Δημοκρατία των Κωνσταντίνου Τσάτσου, Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, Κωνσταντίνου Παπαρρηγόπουλου, Ιωάννη Φικιώρη, από την Ένωση Κέντρου των Γεώργιου-Αλέξανδρου Μαγκάκη και του Δημητρίου Τσάτσου, από το ΠΑΣΟΚ των Απόστολου Κακλαμάνη και Ιωάννη Σκουλαρίκη, και από την Ενωμένη Αριστερά των Ηλία Ήλιού και Γρηγόρη Φαράκου κι αυτήν που συγκρότησε ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη συμμετοχή του Γιώργου Κιμούλη.

Η ΑΠΟΨΗ: ΣΥΡΙΖΑ VS ΣΥΡΙΖΑ
Όπως γράφει η εφημερίδα, «Σε φάση αποσυσπείρωσης το κυβερνητικό κόμμα στο εσωτερικό του οποίου υπάρχει αναβρασμός και μαίνονται οι «μάχες εξουσίας» ►► Ο Αλέξης Τσίπρας πρωθυπουργός θεωρεί πως ομάδα υπουργών επιχειρεί να τον υπονομεύσει ώστε να τον εξαναγκάσουν σε αλλαγή στρατηγικής».

Η ΑΥΓΗ: Οργισμένη απάντηση δικαστών
«Οξεία αντίδραση των προέδρων των τριών ανώτατων δικαστηρίων της χώρας (Ν. Σακελλαρίου, Β. Θάνου, Α. Θεοτοκάτου) στις κατηγορίες που διατύπωσαν ο Κυρ. Μητσοτάκης και το ΠΑΣΟΚ (Ευ. Βενιζέλος) περί «συναλλαγής» τους με την κυβέρνηση, με αφορμή τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό. Σε κοινή ανακοίνωσή τους, αφού χαρακτηρίζουν «ατυχή και άστοχη» την επικοινωνιακή διαχείριση της συνάντησης από ορισμένες πλευρές, σημειώνουν, «φωτογραφίζοντας» τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, ότι "οι δικαστικοί λειτουργοί δεν χρειάζονται υποδείξεις από κανέναν για να εφαρμόσουν το Σύνταγμα και τους νόμους, χωρίς, βεβαίως, να βρίσκονται απομονωμένοι από την κοινωνία και τα προβλήματά της», γράφει η εφημερίδα.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: ΔΝΤ το βαποράκι των εργοδοτών
«Τις απόρρητες συνομιλίες της τσιμεντοβιομηχανίας Lafarge και του ΔΝΤ, με τις οποίες ξεκίνησε η κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων, αποκαλύπτει η «Εφ.Συν.». Μέσα από μυστικές συναντήσεις και απόρρητα e-mails για ανατροπές στη νομοθεσία των ομαδικών απολύσεων, της Διαιτησίας και των συλλογικών συμβάσεων φτάσαμε σήμερα να είναι όλα ανοιχτά στο τραπέζι της αξιολόγησης του Οκτωβρίου», τονίζει η εφημερίδα.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Χαμηλά ο πήχυς στο γυμνάσιο
Όπως τονίζει η εφημερίδα, «οι μαθητές μπορούν να πάρουν απολυτήριο από τη βασική, υποχρεωτική εννεαετή εκπαίδευση με 5, 6, 7 σε βασικά μαθήματα όπως η Ελληνική Γλώσσα, η Ιστορία, τα Μαθηματικά και η Φυσική. Σε αυτή την ποιοτική έκπτωση οδηγεί η χθεσινή απόφαση του υπουργείου Παιδείας, που ανατρέπει προηγούμενη, η οποία έτσι κι αλλιώς είχε κάνει... περίπατο το γυμνάσιο».

ΜΑΚΕΛΕΙΟ:  Λαθροεισβολείς έκλεψαν, τη νύχτα, υποβρύχιο του πολεμικού ναυτικού
«Η είδηση κυκλοφορεί ανάμεσα στα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού και των Ενόπλων Δυνάμεων και έχει προκαλέσει σάλο Λαθραίοι «σήκωσαν» υποβρύχιο δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ», γράφει η εφημερίδα.

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ: Προς πρωθυπουργό «κοινής αποδοχής»
«Η προοπτική μιας νέας περιόδου αστάθειας, λόγω πολιτικών αναταράξεων, μεσούντος του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, προκαλεί σενάρια εναλλακτικών λύσεων, πέραν αυτών των πρόωρων εκλογών. Διεθνείς πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες προεξοφλούν ένα ταραγμένο πολιτικά πρώτο εξάμηνο ίου 2017 και, όπως αποκάλυψαν τα «Π», οι συζητήσεις για αποφυγή νέων εκλογών οδηγούν σε σενάρια νέου, διευρυμένου κυβερνητικού σχήματος», υποστηρίζει η εφημερίδα.

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: Διώξε υπουργούς, καθάρισε το κόμμα
Σύμφωνα με την εφημερίδα “η κυβέρνηση δίνει τον «νυν υπέρ πάντων αγώνα» και τα «μέτωπα» στα οποία καλείται να παλέψει είναι πολλά. Από την οικονομία με τις μνημονιακές υποχρεώσεις, που συνεπάγονται έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια και ανάλογα κοινωνικά ρήγματα έως και ανεξέλεγκτες κοινωνικές αναταραχές, μέχρι τα εσωτερικά «μέτωπα», που πολλά -κατά γενική παραδοχή- άνοιξαν είτε από απειρία ή απερισκεψία ορισμένων υπουργών είτε από ιδεοληψίες άλλων.”

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Βαρύ τίμημα για τα λαϊκά νοικοκυριά
Σύμφωνα με την εφημερίδα, “η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στον τομέα της Ενέργειας αποτελεί άλλο ένα δείγμα εξυπηρέτησης της στρατηγικής του κεφαλαίου, σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Την ίδια στιγμή που προχωρά σε τεράστιες εκπτώσεις στο «ενεργειακό κόστος» των μεγάλων βιομηχανιών και επιχειρήσεων και η ΔΕΗ σε προνομιακές συμβάσεις με επιχειρηματικούς ομίλους, η διακοπή της ηλεκτροδότησης απειλεί χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά, εξαιτίας των ανεξόφλητων οφειλών τους προς τη ΔΕΗ, ενώ «ψήνονται» και νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς”.

ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ: Ανοιχτά... χρέη για τον Τσίπρα
Σύμφωνα με την εφημερίδα, «με τη δυσαρέσκεια στο ζενίθ μετά και ία νέα σκληρά μέτρα και τα πολλά ανοιχτά μέτωπα, η κυβέρνηση επενδύει τώρα σε πρωτοβουλίες που θα διαμορφώσουν θετικό τοπίο στην οικονομία».

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Νέα απειλή για «χειρόφρενο» στον ΟΑΣΘ
“Νέα απειλή για «χειρόφρενο» στον ΟΑΣΘ καθώς οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Όπως ανακοίνωσαν χθες, αν δεν έχουν πληρωθεί μέχρι την Τρίτη θα συνεδριάσουν ώστε να υπάρξουν νέες κινητοποιήσεις, κάτι που σημαίνει πως η πόλη κινδυνεύει να μείνει και πάλι χωρίς λεωφορεία. Η ανακοίνωση των εργαζομένων έρχεται λίγες μέρες πριν από τη νέα τριμερή που έχει κανονιστεί στην Αθήνα για την ερχόμενη εβδομάδα”, γράφει η εφημερίδα.

ESRPESSO: Δύο γυναίκες, κυνηγούσαν τον Καραμανλή
Η εφημερίδα κάνει λόγο για «αποκαλύψεις-σοκ στην πρόταση της αντιεισαγγελέως για παραπομπή σε δίκη», καθώς δυο γυναίκες εμφανίζονται “με καθοριστικό ρόλο στην ομάδα των «είκοσι» που είχε στο στόχαστρο τον πρώην πρωθυπουργό”.

FREDDO: Έτσι αρπάζουν περιουσίες
«Μια άρτια οργανωμένη σπείρα απατεώνων έχει βάλει στο στόχαστρο μοναχικούς ηλικιωμένους και με μαφιόζικες πρακτικές αρπάζει την περιουσία τους», υποστηρίζει η εφημερίδα.

KONTRANEWS: Κανένα σπίτι δεν θα βγαίνει στο σφυρί όταν είναι πρώτη κατοικία
Κόντρα στα... όσα συμβαίνουν στα δικαστήρια όλης της χώρας καθημερινά, η εφημερίδα γράφει: «Καταιγιστικό χαρακτήρα έχουν πάρει τα κατασκευασμένα ρεπορτάζ στα κανάλια της διαπλοκής, με τα οποία επιχειρούν να τρομοκρατήσουν τον κόσμο για δήθεν μαζικές κατασχέσεις πρώτης κατοικίας για χρέη προς τις τράπεζες. Κρύβοντας την αλήθεια ότι τα λίγα σπίτια που βγήκαν στο σφυρί δεν αποτελούν πρώτη κατοικία, αλλά ανήκουν σε επιχειρηματίες με πολλά χρέη στο Δημόσιο - εμείς πιστεύουμε ότι κανένα σπίτι, κανενός Έλληνα δεν θα πρέπει να βγαίνει στο σφυρί, για να το παίρνουν οι ξένοι - τα κανάλια της διαπλοκής σφυροκοπούν την κυβέρνηση και δημιουργούν αναστάτωση στην κοινωνία».

PRESS TIME: Ε-φ-ι-ά-λ-τ-η-ς
«Σε ένα άτυπο, μέχρι στιγμής, κίνημα κατά των πλειστηριασμών σπιτιών εξελίσσονται οι παρεμβάσεις αλληλέγγυων για τη ματαίωση δημοπράτησης σπιτιών που κατάσχονται. Από την Κρήτη, μέχρι τη Θεσσαλονίκη και, φυσικά την Αθήνα, εκατοντάδες πολίτες, κατάφεραν να ματαιώσουν τους επαπειλούμενους πλειστηριασμούς που ήταν προγραμματισμένοι να γίνουν από συμβολαιογράφους υπέρ τραπεζών στις αίθουσες των Ειρηνοδικείων», υπογραμμίζει η εφημερίδα.

SPIRTO: Ο θάνατός σου η ζωή μου
Η εφημερίδα γράφει για την Ελένη Μενεγάκη: «Τι έχει συμβεί όμως το τελευταίο διάστημα και οι περισσότεροι τα έχουν βάλει μαζί της; Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που η ξανθιά παρουσιάστρια δέχεται επιθέσεις από ανθρώπους της τηλεόρασης».

STAR PRESS: Παπάς βίασε την 26χρονη ανιψιά του
Η εφημερίδα γράφει για περιστατικό που συνέβη στην Κύπρο: «Ο 45χρονος ιερέας καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση Τον πρόδωσε το σπέρμα στο σεντόνι. Σύμφωνα με το δικηγόρο του, ο 45χρονος βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ».

THESSNEWS: Πανικός στην κυβέρνηση από τους πλειστηριασμούς

«Αγανάκτηση, οργή, θυμός και απελπισία ξεχειλίζουν στα μάτια όσων τόλμησαν κάποτε να πάρουν στεγαστικό ή καταναλωτικό δάνειο ή είχαν τη συνήθεια να χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες και σήμερα δεν βρίσκουν τρόπο να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Την ίδια στιγμή το τηλέφωνο χτυπά, ανεξαρτήτως ώρας και η μέρας, και στην άλλη γραμμή μια εκφοβιστική, σχεδόν απειλητική, φωνή που πήρε να σου πει αυτό που ξέρεις ήδη... ότι πρέπει να πληρώσεις! Λες και αν είχες, δεν θα πλήρωνες...», γράφει η εφημερίδα καταγράφοντας μια πραγματικότητα που όλοι γνωρίζουμε.