Έξω οι μικρομεσαίοι πάνε καλά...Την ίδια στιγμή που στην Ευρώπη οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανακάπτουν -με το βαρόμετρο του 2016 να δείχνει ότι το τρέχον εξάμηνο διαμορφώνεται, για πρώτη φορά μετά το 2018, θετική εικόνα- στην Ελλάδα συμβαίνει το εντελώς αντίθετο, επισημαίνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γ.Καββαθάς.
Με τα λουκέτα να αυξάνονται στο εννεάμηνο του 2016 το ισοζύγιο μεταξύ εταιρειών που έκλεισαν και αυτών που άνοιξαν είναι αρνητικό.


Ειδικότερα, όπως διαπιστώνει το δεύτερο βαρόμετρο του 2016, που παρουσίασε η UEAPME (Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Βιοτεχνικών, Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων), «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανακάμπτουν στην Ευρώπη». Όπως σημειώνεται, οι δείκτες παρουσιάζουν βελτίωση, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια και οι προσδοκίες για το τρέχον εξάμηνο διαμορφώνουν, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της κρίσης το 2008, μια πραγματικά θετική εικόνα.

«Το εντελώς αντίθετο συμβαίνει στην Ελλάδα» υπογράμμισε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς. «Κάθε μέρα κλείνουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, το εννεάμηνο του 2016 έκλεισαν 24.330 επιχειρήσεις, ενώ ιδρύθηκαν 21.657, διαμορφώνοντας έτσι ένα αρνητικό “ισοζύγιο”. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, η υπερφορολόγηση, η δραματική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και η γραφειοκρατία, αυξάνουν τις τάσεις αποεπένδυσης και την άτυπη επιχειρηματικότητα.»

» Παράλληλα, όλοι οι δείκτες που έχουν σχέση με το ιδιωτικό και δημόσιο χρέος εξακολουθούν να παίρνουν την ανηφόρα, δημιουργώντας ασφυκτική ατμόσφαιρα στην αγορά, ιδιαίτερα για τις μικρές, πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους εμπόρους και τους αυτοαπασχολούμενους».

Σχόλια