Διευρύνεται το κατηγορητήριο για τους αδελφούς Παναγιώτη και Διονύση Ψωμιάδη στην υπόθεση με τα "45άρια". Στο κάδρο μπαίνει και ο πρώην γενικός γραμματέας της νομαρχίας για συμβάσεις έργου που είχαν γίνει την ίδια περίοδο.


Όπως αποκαλύπτει, σήμερα, η εφηεμρίδα "Μακεδονια" σε ρεπορτάζ του Κώστα Καντούρη, με συμπληρωματική πρόταση που δημοσιεύθηκε χθες, ο εισαγγελέας ζήτησε την παραπομπή των δύο αδελφών επιπλέον για ηθική αυτουργία σε απιστία που καλύπτει όλα τα έργα των 45.000 ευρώ που ανατέθηκαν απευθείας, ζημιώνοντας τη νομαρχία με ποσό 4 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο εισαγγελέας από τον περσινό Μάιο είχε ζητήσει την παραπομπή σε δίκη των Παναγιώτη και Διονύση Ψωμιάδη, όπως και έξι ακόμη ατόμων, μελών των νομαρχιακών επιτροπών που ενέκριναν τα έργα από το 2005 έως το 2010. Τότε ο αντεισαγγελέας εφετών Αχιλλέας Ζήσης είχε ζητήσει να παραπεμφθούν για τα αδικήματα της απιστίας στην υπηρεσία, που σχετίζεται κυρίως με τις συμβάσεις έργου που υπογράφηκαν με συγκεκριμένα πρόσωπα που παρείχαν τις υπηρεσίες τους, αλλά και για ψευδή βεβαίωση. Μάλιστα είχε προτείνει την απαλλαγή του τότε γενικού γραμματέα της νομαρχίας.Ol άλλοι έξι κατηγορούμενοι προτάθηκε να παραπεμφθούν για απιστία που σχετίζεται με τα 45άρια.

Ωστόσο το συμβούλιο εφετών ανέπεμψε την υπόθεση στην ανάκριση, προκειμένου να εξεταστεί αν οι δύο αδελφοί, ως νομάρχης και αντινομάρχης αντίστοιχα, τέλεσαν εκτός των άλλων και το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην απιστία, που αφορά τα έργα των 45.000 ευρώ, όπως επίσης και να διερευνηθεί αν ο τότε γενικός γραμματέας της νομαρχίας Δ. Λευκόπουλος τέλεσε το αδίκημα της άμεσης συνέργειας στην απιστία για τις συμβάσεις έργου. Μετά την ολοκλήρωση της συμπληρωματικής ανάκρισης, ο αντεισαγγελέας εφετών Αχ. Ζήσης κατέθεσε νέα πρόταση, συμπληρωματική στην πρώτη, όπως σημειώνεται.

Με αυτή προτείνει να παραπεμφθούν οι αδελφοί Ψωμιάδη επιπλέον για ηθική αυτουργία στην απιστία, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου που προβλέπει ποινή μέχρι και ισόβιας κάθειρξης, με την έννοια ότι έπεισαν τους επικεφαλής των επιτροπών της νομαρχίας να προχωρήσουν σε έγκριση της κατάτμησης 456 έργων που εκτελέστηκαν στο διάστημα 2005-2010 και την απευθείας ανάθεσή τους σε εργολάβους. Ακόμη, στη συμπληρωματική πρόταση που κατατέθηκε στο συμβούλιο εφετών ο κ. Ζήσης ζήτησε αυτή τη φορά την παραπομπή του τότε γενικού γραμματέα για άμεση συνέργεια στην απιστία, που σχετίζεται με τις 83 συμβάσεις έργου που υπογράφηκαν με πρόσωπα το διάστημα 20072009.

Τα αδέλφια Ψωμιάδη στις συμπληρωματικές τους απολογίες αρνήθηκαν τις κατηγορίες, όπως και στην πρώτη φάση της ανάκρισης, τονίζοντας πως όλα έγιναν νόμιμα. Τόνισαν πως δεν έγινε κατάτμηση αλλά ήταν διαφορετικά έργα, όπως και ότι δεν προέκυψε ζημία με τις συμβάσεις έργου των 83, επειδή απασχολήθηκαν κανονικά στη νομαρχία και προσέφεραν έργο. Από την άλλη, αμφισβήτησαν την εγκυρότητα του πορίσματος του ελεγκτή, που τους επιβαρύνει, υποστηρίζοντας πως δεν έχει τις γνώσεις για τη διενέργεια τέτοιου ελέγχου.