Μπορεί να πληθαίνουν οι φήμες ότι το ΔΝΤ προβάλλει νέες σκληρές απαιτήσεις και ότι η στήριξη του για μείωση του χρέους και για χρηματοδότηση πιθανώς να συνοδεύεται από τέταρτο μνημόνιο, ο Τσακαλώτος, όμως, δεν "βλέπει" κάτι τέτοιο.


Ακόμη και ο πρώην τσάρος της οικονομίας Ν.Χριστοδουλάκης είναι μεταξύ αυτών που βλέπουν το ΔΝΤ να επιβάλει κι άλλο μνημόνιο για να στηρίξει τη μείωση του χρέους, όμως ο Ευ.Τσακαλώτος τόνισε στη Βουλή ότι «δεν είναι καθόλου προφανές από τις συζητήσεις με το ΔΝΤ ότι θέλει και άλλο πρόγραμμα» προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «η ερώτηση είναι αν θα συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα». 

Ο υπουργός εξέφρασε αισιοδοξία για λύση στο θέμα του χρέος επαναλαμβάνοντας ότι «πολλοί παίκτες δουλεύουν για αυτό», αναγνωρίζοντας τη σημασία του και για τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων επί του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού για το 2017 τόνισε δε ότι «πρώτη μέριμνα για την κυβέρνηση στη φάση της ανάπτυξης θα είναι η προστασία του κόσμου της εργασίας σε σχέση με τις δαπάνες, τη μείωση της φορολογίας και τις εργασιακές σχέσεις, μέσα από την κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων».