[ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ 2][bsummary]

Στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης το βραβείο προσφύγων NANSEN της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕΣτην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ) και στην Έφη Λατσούδη, εθελόντρια στο χώρο ανοιχτής φιλοξενίας προσφύγων στο πρώην ΠΙΚΠΑ της Λέσβου, θα απονεμηθεί φέτος το βραβείο προσφύγων NANSEN της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.


Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης επιλέχθηκε «για τις ακατάπαυστες προσπάθειές της να σώζει πρόσφυγες σε κατάσταση κινδύνου στη θάλασσα». 

Μόνο το 2014 και το 2015 κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων διάσωσης για τους πρόσφυγες στη Λέσβο, τη Σάμο και την Κω τα μέλη της ΕΟΔ πραγματοποίησαν περισσότερες από 1.100 επιχειρήσεις διάσωσης, σώζοντας 2.500 ανθρώπους και βοηθώντας να φτάσουν με ασφάλεια στην ακτή πάνω από 7.000 άτομα. 

«Γράψαμε μια νέα σελίδα στο κεφάλαιο μαζική διάσωση με πρωτόγνωρες καταστάσεις ακόμα και για εμάς. Είχαμε να διασώσουμε νύχτα, ταυτόχρονα 70 ανθρώπους που επέβαιναν σε μια πλαστική βάρκα, χωρίς να φορούν σωσίβια», δηλώνει ο Γενικός Γραμματέας της ΕΟΔ, Κωνσταντίνος Μητράγκας, ο οποίος και θα παραλάβει το βραβείο εκ μέρους της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

Το βραβείο NANSEN απονέμεται κάθε χρόνο σε ανθρώπους ή οργανώσεις σε όλον τον κόσμο που προσφέρουν υπηρεσίες στον αγώνα για την ανακούφιση και αποκατάσταση των προσφύγων και στόχος του είναι να προσελκύσει το ενδιαφέρον για το προσφυγικό θέμα και να δώσει ώθηση στη διεθνή βοήθεια και συνεργασία.

Η τελετή απονομής του Βραβείου Νάνσεν θα διεξαχθεί στις 3 Οκτωβρίου στη Γενεύη. Το βραβείο περιλαμβάνει ένα αναμνηστικό μετάλλιο και χρηματικό έπαθλο 150.000 δολαρίων. Από το ποσό αυτό, 75.000 δολάρια θα λάβει η ΕΟΔ και 75.000 οι Αλληλέγγυοι Λέσβου, χρήματα τα οποία θα διατεθούν σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ σε δράσεις ενίσχυσης των προσφύγων.
Εκδήλωση για τους τιμώμενους θα διεξαχθεί από το ελληνικό γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ σήμερα το απόγευμα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στην Αθήνα.

Περισσότερες πληροφορίες για το βραβείο NANSEN, όπως και τις προσωπικότητες και ομάδες που έχουν βραβευτεί στο παρελθόν μπορείτε να δείτε με κλικ εδώ κι εδώ


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


ΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Πολιτική][bsummary]

OIKONOMIA

[Οικονομία][bsummary]

ΕΓΚΛΗΜΑ

[Αστυνομικά][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[Υγεία][bsummary]

SPORTS

[Αθλητικά][bleft]

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

[Φωτορεπορτάζ][bleft]