[ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ 2][bsummary]

Πώς θα γιορτασθεί στη Θεσσαλονίκη η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα ΚινητικότηταςΜε τέσσερις δράσεις, που εστιάζουν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για τις βιώσιμες αστικές συγκοινωνίες, γιορτάζει φέτος την «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης


Δράσεις, οι οποίες θα υλοποιηθούν στο Πολεοδομικό Συγκρότημα, το διάστημα 16 με 22 Σεπτεμβρίου 2016.

Το φετινό θέμα της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας» είναι «Έξυπνη Κινητικότητα – Ισχυρή Οικονομία» (Smart MobilityStrong Economy) και εστιάζει στη διασύνδεση της αστικής μετακίνησης και της οικονομικής ανάπτυξης των πόλεων με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στον αστικό ιστό, μέσω της συνύπαρξης των μέσων μαζικής μεταφοράς, των πεζών, των ποδηλάτων και των οχημάτων.
 
Κορύφωση των εκδηλώσεων αποτελεί η «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο», κατά τη διάρκεια της οποίας καθορίζονται ειδικές αστικές ζώνες όπου επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για τους πεζούς, τους ποδηλάτες και τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΑΣΘ, Γιάννης Παλαιστής, «το φετινό θέμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας εστιάζει στα οφέλη που προκύπτουν από την έξυπνη αστική κινητικότητα, τόσο στον κάθε πολίτη μεμονωμένα, όσο και στις επιχειρήσεις αλλά και στην κοινωνία γενικότερα. Δίνει έμφαση στην αλλαγή των τρόπων συμπεριφοράς μας επιλέγοντας περισσότερο βιώσιμους τρόπους μετακίνησης, όπως το ποδήλατο, το βάδισμα, τα μέσα μεταφοράς καθώς και ο συνδυασμός αυτών σε κάθε διαδρομή. Αυτό θα βοηθήσει τις πόλεις μας να αναπτυχθούν οικονομικά και να γίνουν περισσότερο καθαρές, ήσυχες, ασφαλέστερες, λιγότερο συνωστισμένες και σίγουρα ένα καλύτερο μέρος για να μένουμε». 

Δράσεις

Οι δράσεις του ΣΑΣΘ για την φετινή καμπάνια είναι οι εξής:


  • -Παραγωγή έντυπου υλικού (αφίσες) χρήσει των γραφιστικών της φετινής καμπάνιας κινητικότητας με θέμα την ευαισθητοποίηση του κοινού για στροφή προς τις Δημόσιες Αστικές Συγκοινωνίες και τους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης. Οι αφίσες θα τοποθετηθούν σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αρτοποιών Θεσσαλονίκης "Προφήτης Ηλίας" σε όλες τις επιχειρήσεις - μέλη του Σωματείου και θα προβάλλονται καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας (16-22 Σεπτεμβρίου).
  • -Παραγωγή ραδιοφωνικού σποτ το οποίο μεταδίδεται το Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης FM100 - χορηγό επικοινωνίας της φετινής καμπάνιας - για λογαριασμό του ΣΑΣΘ με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.
  • -Δελτία τύπου του ΣΑΣΘ προκειμένου να ανακοινώνει και ενημερώνει τους πολίτες για τις δράσεις του.
  • -Συμμετοχή στις δράσεις ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης του κοινού κατά την Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο (22 Σεπτεμβρίου) σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης.

Απορία: Λέτε με το διάβασμα ενός δελτίου τύπου, με το που θα δούμε μια αφίσα και με το που θα περπατήσουμε, για μία μέρα, σε πεζοδρομημένους δρόμους θα ευαισθητοποιηθούμε και θα σταματήσουμε να κυκλοφορούμε στο κέντρο με τα Ι.Χ., να παρκάρουμε όπου λάχει, να κλείνουμε διαβάσεις και ράμπες αναπήρων, να παρκάρουμε δίπλα από ποδηλατόδρομους ή και πάνω στους ποδηλατόδρομους, να περνούμε με το Ι.Χ. από τη διασταύρωση παρά το ότι μπροστά μας υπάρχει μποτιλιάρισμα και είναι φανερό ότι θα μείνουμε στη μέση του δρόμου, να διασχίζουμε δρόμους εκτός διαβάσεων, να παρκάρουμε τα δίκυκλα πάνω στα πεζοδρόμια, να κλείνουμε πεζόδρομους με τραπεζοκαθίσματα, να μπαίνουμε ανάποδα σε μονόδρομους εκτός κέντρου γιατί "ποιος θα μας δει βρε αδερφέ", να τρέχουμε με 60 κι 70 χιλιόμετρα στους στενούς δρόμους των γειτονιών, να ξεπερνάμε το όριο ταχύτητας στην περιφερειακή και να αναβοσβήνουμε τα φώτα στον μπροστά που, με όριο 90 πάει με 110, να προσπερνάμε από δεξιά μάγκικα, να αδιαφορούμε για το πορτοκαλί και (πολλές φορές) για το κόκκινο, να μπαίνουμε σε λεωφορεία με διαλυμένες θέσεις και χωρίς χερούλια για τους ορθίους;
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


ΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Πολιτική][bsummary]

OIKONOMIA

[Οικονομία][bsummary]

ΕΓΚΛΗΜΑ

[Αστυνομικά][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[Υγεία][bsummary]

SPORTS

[Αθλητικά][bleft]

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

[Φωτορεπορτάζ][bleft]