Το σχέδιο για τον νέο φόρο ακινήτων του 2017 επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα, η κυβέρνηση διαφημίζει πως στόχος είναι  να γίνει δικαιότερος μέσω της μεταφοράς του φορολογικού βάρους στις μεγαλύτερες περιουσίες. 


Ήδη, στελέχη της κυβέρνησης έχουν... πιάσει στασίδι στα κανάλια (και σε αυτά που σε 90 μέρες θα κλείσουν) και προαναγγέλλουν πως "κάτι" θα αλλάξει στον ΕΝΦΙΑ. Περισσότερα, πάντως, αναμένεται να πει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της ΔΕΘ.

Παράλληλα, στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών εξετάζονται και μέτρα για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων στην καταβολή του ΕΝΦΙΑ. Οι πληροφορίες θέλουν να έρχεται ρύθμιση για όσους είναι κάτοχοι μεγάλου αριθμού ακινήτων και θα ήθελαν να αξιοποιήσουν μικρό μέρος της περιουσίας τους για την αποπληρωμή των φορολογικών τους υποχρεώσεων -ό,τι κι αν σημαίνει αυτό, όσο κι αν ακούγεται δυσάρεστο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το νέο σχέδιο που βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας προβλέπει την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται σήμερα για περιουσίες (αντικειμενικής) αξίας άνω των 200.000 ευρώ και τη δημιουργία ενός ενιαίου φόρου ακινήτων. Αυτός θα προκύπτει από την φορολόγηση με πολύ χαμηλούς συντελεστές της μικρής ακίνητης περιουσίας και θα κλιμακώνεται όσο θα αυξάνει η αξία, έτσι ώστε το κύριο φορολογικό βάρος θα επιμερίζεται στους κατόχους μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Από το υπουργείο Οικονομικών διαρρέεται πως επικρατεί ικανοποίηση για τα αποτελέσματα και την απόδοση του ΕΝΦΙΑ του 2016 τα εκκαθαριστικά του οποίου απεστάλησαν σε όλους τους ιδιοκτήτες από την προηγούμενη Δευτέρα. Φαίνεται πως, τελικά, υπάρχει ακόμη... λίπος και οι Έλληνες έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν (τουλάχιστον αν πιστέψουμε τις διαρροές του υπουργείου).