[ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ 2][bsummary]

Τι είπαν Μπαν Κι Μουν - Τσίπρας στη Νέα ΥόρκηΤο προσφυγικό, το Κυπριακό και το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο γενικός γραματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.


Ο Μπαν Κι Μουν δήλωσε εντυπωσιασμένος από τον εθελοντισμό και τον τρόπο αντιμετώπισης των προσφύγων από τους κατοίκους της Λέσβου, την οποία είχε επισκεφθεί.

Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε από την πλευρά του τον Μπαν Κι Μουν για την συνεργασία του ΟΗΕ και τον ίδιο προσωπικά για τον ρόλο του στην ανάδειξη του προσφυγικού ως παγκοσμίου ζητήματος, υπογράμμισε την σημασία της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας και αναφέρθηκε και στις ειδικές δυσκολίες που αντιμετώπισε η Ελλάδα στην διαχείριση του προσφυγικού από τους φράχτες και τα συρματοπλέγματα που υψώθηκαν σε άλλες χώρες.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Πρωθυπουργός ανέφερε στον Γ.Γ. του ΟΗΕ ότι υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες χωρίς να έχουμε φθάσει ακόμα σε λύση, εξέφρασε την αισιοδοξία του και επισήμανε ότι καταβάλλεται προσπάθεια εξεύρεσης μιας λύσης στο θέμα της ασφάλειας των πολιτών της Κύπρου. Τόνισε ακόμη ότι οι απαντήσεις στο θέμα της ασφάλειας δεν μπορεί να σχετίζονται με παρουσία ξένων στρατευμάτων στο νησί. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα κατοχής, και ως τέτοιο πρέπει να το προσεγγίσουμε.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ΟΗΕ θα καλέσει – σύμφωνα με πληροφορίες - στην τριμερή συνάντηση της Κυριακής τις δύο κοινότητες να τηρήσουν την δέσμευσή τους ότι θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Ως προς το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ ανέφερε πως θεωρεί ιδιαίτερα θετικά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ενώ ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει σταθερές θέσεις επί του ζητήματος, αλλά παράλληλα καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να βρεθεί λύση η οποία είναι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ακόμα ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται προς αυτήν την κατεύθυνση περιλαμβάνονται και τα ΜΟΕ, και ότι προφανώς όλα αυτά συνδέονται με την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Μπαν Κι Μουν δώρισε στον Έλληνα πρωθυπουργό ένα βιβλίο με τον απολογισμό της θητείας του ως Γ.Γ. του ΟΗΕ.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


ΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Πολιτική][bsummary]

OIKONOMIA

[Οικονομία][bsummary]

ΕΓΚΛΗΜΑ

[Αστυνομικά][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[Υγεία][bsummary]

SPORTS

[Αθλητικά][bleft]

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

[Φωτορεπορτάζ][bleft]