Όπως αποκαλύπτει, σήμερα, στην έντυπη έκδοσή της, η "Ναυτεμπορική", σε ρεπορτάζ της Βάσως Βεγίρη, τρία τουλάχιστον είναι τα επενδυτικά σχήματα που συνεχίζουν να έχουν ενεργό ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ.


Οι πληροφορίες της δημοσιογράφου της "Ναυτεμπορικής" θέλουν μόνον δύο από τα υποψήφια σχήματα να έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους ως προς το θέμα του port operator και το τρίτο να δηλώνει κατηγορηματικά ότι επίσης παραμένει στο «παιχνίδι», χωρίς όμως να έχει γνωστοποιήσει μέχρι σήμερα το όνομα του απαραίτητου παρόχου - διαχειριστή λιμενικών terminal με τον οποίο θα συνεργαστεί.

Πιο αποστασιοποιημένη είναι, αντιθέτως, η στάση του τέταρτου και του πέμπτου από τους «μνηστήρες» που συμμετέχουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού.

Ενεργά φέρεται να συνεχίζει να ενδιαφέρεται για τον ΟΛΘ η ιαπωνική Mitsui, χωρίς ωστόσο να έχει γνωστοποιήσει τις προθέσεις της για το ύψος των έργων που προτίθεται να υλοποιήσει, ενώ επίσης ζωηρό συνεχίζει να είναι το ενδιαφέρον της P&O, θυγατρικής της Dubai World (DPW).

Όσον αφορά δε το γερμανικό fund της Deutsche Invest, με το οποίο ενδέχεται να συνεργαστεί και ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν» δηλώνει ότι το ενδιαφέρον παραμένει ενεργό και ότι, διατηρώντας την τακτική που έχει τηρήσει εξ αρχής μέχρι σήμερα, το σχήμα θα ανακοινώσει το όνομα του port operator την τελευταία στιγμή «κεκλεισμένων των θυρών». 

Η APM Terminal της Moller Maersk καθώς και η Φιλιππινέζικη ICTS (σημείωση sn: Είναι τα δύο σχήματα με τα οποία συζήτησε την παραχώρηση της Προβλήτας Α ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης) παρακολουθούν τις εξελίξεις, χωρίς ωστόσο να θεωρείται σίγουρη η συμμετοχή τους στην τελική φάση της κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών.

Οι «μνηστήρες» επιθυμούν να προχωρήσουν σε επενδύσεις της τάξης των 100-120 εκατομμυρίων € σε ορίζοντα πενταετίας. Η κυβέρνηση επιθυμεί να πάρει για επενδύσεις 180 εκατομμύρια €, σε ορίζοντα δεκαετίας. Πρόσφατα, από το βήμα της 81ης ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για σχέδιο ιδιωτικών επενδύσεων στο λιμάνι ύψους 180 εκατ. ευρώ, αλλά για την πενταετία 2017-2021.Να σημειωθεί ότι όταν η κυβέρνηση Κ. Καραμανλή συζητούσε την παραχώρηση μόνον του ΣΕΜΠΟ του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, οι επενδύσεις σε βάθος τριετίας θα ξεπερνούσαν τα 320 εκ. €...

Όσο για το πότε θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές, το δημοσίευμα της "Ναυτεμπορικής" υποστηρίζει ότι μετατίθενται για τα μέσα Δεκεμβρίου, έναντι τελών Οκτωβρίου - αρχών Νοεμβρίου, που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση από την ίδια πηγή.