«Έφυγε« από τη ζωή ο μοναδικός επιζών καταδρομέας του μεταγωγικού αεροσκάφους ΝΟΡΑΤΛΑΣ 4, της επιχείρησης ΝΙΚΗ που πραγματοποιήθηκε την πρώτη μέρα της τουρκικής εισβολής στη Κύπρο με την μεταφορά καταδρομέων απο την 1η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών στα Χανιά.


Είχε γλιτώσει τον θάνατο, όταν πήδηξε χωρίς αλεξίπτωτο από το αεροσκάφος το οποίο δεχόταν πυρά κατά την επιχείρηση προσγείωσης του στο αεροδρόμιο Λευκωσίας. Το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από φίλια πυρά καθώς λόγω της σύγχυσης εξελήφθη ως τουρκικό.

Σημειωτέον πως βάσει πραγματογνωμοσύνης και υπολογισμών ειδικών εμπειρογνωμόνων υπολογίστηκε πως ο τότε 20χρονος Ζαφειρίου έπεσε από ύψος τουλάχιστον 75 μέτρων, ενώ πίσω στην Θεσσαλονίκη όλοι τον θεωρούσαν ως νεκρό, κάνοντάς του και τα εννιάμερα, ενώ ο πατέρας του από το σοκ, έπαθε καρδιακή προσβολή και λίγους μήνες αργότερα εξέπνευσε.

Ο Καταδρομέας Θανάσης Ζαφειρίου μετά τον τραυματισμό του το 1974 είχε μείνει ανάπηρος και αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. 

Το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο και η κατάσταση της υγείας του επιδεινωνόταν καθημερινά.

Πριν λίγους μήνες, μετά από 42 χρόνια, έγινε ανασκαφή και αποκαλύφθηκε το αεροσκάφος που είχε θαφτεί στον χώρο που κατέπεσε μαζί με τους νεκρούς χειριστές και καταδρομείς που μετέφερε από τη Κρήτη στη Κύπρο.

Τα οστά όλων των νεκρών ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA και αναμένεται σύντομα να δοθούν στους συγγενείς τους.