Για άλλη μία φορά ακούσαμε, από κυβερνητικά χείλη, πόσο ιδανική είναι η Θεσσαλονίκη για τη δημιουργία θερμοκοιτίδας  ψηφιακών εφαρμογών... Αυτήν τη φορά ήταν η σειρά του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορου Βερναρδάκη.


Ο κ. Βερναρδάκης πήρε τη σκυτάλη από τους προηγούμενους υπουργούς στη συνάντηση που είχε, σήμερα, στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, με τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, τον πρύτανη του ΑΠΘ, κ. Π. Μήτκα και τον πρόεδρο της  ΔΕΘ-HELEXPO, κ. Τ. Τζήκα. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε το σχέδιο για τη δημιουργία μιας νέας δομής στα πρότυπα της θερμοκοιτίδας με έδρα τη Θεσσαλονίκη για την υποστήριξη της ανάπτυξης ψηφιακών εφαρμογών και εργαλείων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και δημόσιας διοίκησης μέσω νεοφυών επιχειρήσεων.  Κι όλοι θυμήθηκαν εξαγγελίες του τύπου "Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας"...

«Η Θεσσαλονίκη είναι ιδανική για μια τέτοια προσπάθεια, διότι έχει το ιδανικό μέγεθος ως πόλη και τις ιδανικές συνθήκες: το δήμο Θεσσαλονίκης ως κεντρική τοπική αρχή της πόλης, το πανεπιστήμιο με την μεγάλη ερευνητική και τεχνολογική του δύναμη, τη ΔΕΘ που μπορεί να αποτελέσει συνδετικό κρίκο με τα Βαλκάνια και που έχει την τεχνογνωσία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, επισημαίνοντας ότι το ζητούμενο είναι να δημιουργηθεί ένας «πνεύμονας ιδεών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης».

Για τον αναπληρωτή υπουργό ενθάρρυνση της παραγωγής ψηφιακών εφαρμογών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη καθώς θα συνεισφέρει στη βελτίωση της λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης, στην εξοικονόμηση πόρων μέσω της μείωσης λειτουργικών δαπανών, στην ενίσχυση της διαφάνειας, στην προώθηση της συμμετοχής των πολιτών στα διάφορα επίπεδα λειτουργίας του κράτους (δημόσιοι φορείς και οργανισμοί, ΟΤΑ κοκ), στην εναρμόνιση με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές, αλλά και στην ανάπτυξη ενός τοπικού/εγχώριου οικοσυστήματος συναφούς επιχειρηματικής δραστηριότητας (ανάπτυξη νέων προϊόντων, συντήρηση, εκπαίδευση κοκ).

«Ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης είναι το παρόν και το μέλλον. Ως δημοτική Αρχή μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα να προχωρήσει αυτός ο τομέας – και ήδη έχουμε κάνει σημαντικά βήματα – γιατί θα σημάνει την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, τη διαφάνεια, τη συμμετοχικότητα αλλά και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας. Αυτό το σχέδιο για τη δημιουργία μιας θερμοκοιτίδας που θα προωθήσει τα ψηφιακά εργαλεία για την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης μέσω start-up επιχειρήσεων, εκτός των άλλων, θα στηρίξει το δυναμικό της πόλης και ιδίως τους νέους», ανέφερε από την πλευρά του ο Γιάννης Μπουτάρης. 

Το ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στη νέα αυτή δομή εξέφρασαν τόσο ο Πρύτανης του ΑΠΘ όσο και ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, ενώ η συνάντηση έκλεισε όπως θα περίμεναν όλοι: Με τη συμφωνία οι τέσσερις φορείς να συνεργαστούν στενά προκειμένου σε σύντομο χρονικό διάστημα να επισημοποιήσουν τη συνεργασία τους και να βάλουν σε τροχιά υλοποίησης τη νέα δομή, με στόχο να τεθεί σε λειτουργία εντός του 2017. Λες και κάποιος, ως τώρα, τους εμπόδιζε...