Το πρότζεκτ της Γιόκο Όνο, με τον τίτλο "Εξ Ιτ", θα είναι η μεγάλη ατραξιόν των εφετινών Δημητρίων, οι οργανωτές των οποίων τα χαρακτηρίζουν "άστυβαλ" (έναν συνδυασμό της πόλης και του φεστιβάλ) και επιχειρούν διαγραφή του παρελθόντος...


Αυτό που θα "στήσει" εκ του μακρόθεν η Γιόκο Όνο (αφού δεν θα έρθει, τελικά, στη Θεσσαλονίκη), δεν είναι ακριβώς μια εικαστική έκθεση. Θα επεκτείνεται ανάμεσα στο κοινό, το οποίο, ήδη, καλείται από τους υπευθύνους του δήμου Θεσσαλονίκης να πάρει μέρος, δίνοντας καθρέπτες και... σκάλες!

Στο χώρο του Λαμπατουάρ, ο επιμελητής της έκθεσης της Όνο, με τις συνεχείς οδηγίες της, θα στήσει σειρές από φέρετρα, στα οποία θα φυτευθούν ελιές (η Όνο θεωρεί ότι, με το θάνατό του, ο άνθρωπος επανέρχεται με τη μορφή δένδρου), θα τοποθετήσει όπλα, σκάλες και καθρέπτες και το κοινό θα κληθεί να περπατήσει μέσα σε όλη αυτήν την εγκατάσταση. Στο τέλος των Δημητρίων και στο κλείσιμο του πρότζεκτ, όσοι έδωσαν καθρέπτες, θα κληθούν να τους σπάσουν, σε μια αλληγορική κίνηση. Όσο για τις σκάλες, όσο πιο χρωματιστές είναι, τόσο καλύτερα! Κι αν δεν είναι... θα βαφτούν!

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα των εικαστικών δράσεων η Ιστορικός Τέχνης και γενική συντονίστρια του καλλιτεχνικού προγράμματος των Δημητρίων, Θούλη Μισιρλόγλου, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συμμετοχή της Όνο, καθώς το «Εξ-Ιτ» (σ.σ. "παίζει" με τη λέξη "έξοδος", αλλά και το "πρώην"), τόνισε: «Η Yoko Ono προωθεί, μέσω του έργου της, την ιδέα της συλλογικότητας και ζητά τη συμμετοχή του κοινού. Η ίδια παραμένει για τους Θεσσαλονικείς μια μεγάλη γνωστή – άγνωστη, καθώς η πόλη δεν έχει δει, μέχρι στιγμής τη δουλειά της. Είναι ευκαιρία για όλους μας να τη γνωρίσουμε, ξεχνώντας τα συμβατικά πλαίσια του εμπορευματοποιημένου έργου τέχνης».

Κι αν το πρότζεκτ της Όνο θα απαιτεί τη συμμετοχή πολλών, το θεατρικό κομμάτι των Δημητρίων θα στοχεύει, μάλλον, στους λίγους... «Το σύνολο των θεατρικών παραστάσεων είναι ακόμη πιο τολμηρό στα φετινά Δημήτρια καθώς μπαίνει σε αχαρτογράφητους χώρους» επισήμανε από την πλευρά του ο θεατρολόγος, Σάββας Πατσαλίδης κάνοντας λόγο για δέκα ελληνικές και ξένες παραγωγές, στις οποίες ξεχωρίζει η επιλογή της περφόρμανς.

Στο.. πυρ το εξώτερο το παρελθόν

Το άλλο σημείο άξιο να σημειωθεί είναι ότι, μετά από μισόν αιώνα διοργανώσεων, τα Δημήτρια, από εφέτος, πετούν στον κάλαθο των αχρήστων το παρελθόν. Ακόμη και το σύνθημά τους "όχι πια χθες, μόνον αύριο", δείχνει αυτό που θέλουν οι διοργανωτές. Προσθέτουν ότι "ο πολιτισμός σαν τρένο καλπάζει προς το μέλλον", αγνοώντας ότι, όπως είχε γράψει, προ πολλών ετών ο Μανώλης Ρασούλης "το τρένο φθάνει, τελικά, στην Κατερίνη"... Κι αυτό επειδή στη διαδρομή, υπάρχουν πάντα σταθμοί. Και στους σταθμούς, περιμένουν άνθρωποι.

Από την εφετινή αφίσα και το τρέιλερ, απουσιάζει ο αριθμός 51, που δείχνει τη συνέχεια και τη δύναμη ενός θεσμού. Κυριαρχεί, επίσης, ο λόγος, αφού εξοβελίζεται και το αριθμητικό έτος 2016. Από την ακρίβεια των αριθμών, προτιμούνται οι λέξεις: Το έτος γράφεται... ολογράφως και το σήμα των Δημητρίων αντικαθιστά ένα ανθρώπινο κεφάλι με μια μπάλα και μια γεωμετρική ματιά.

Πλέον, τα Δημήτρια, από Φεστιβάλ αλλάζουν και μπορεί οι οργανωτές να υπογραμμίζουν πως ο θεσμός γίνεται γνωστός εκτός συνόρων, αυτό, όμως που αποκρύπτουν είναι ότι τα Δημήτρια λένε πολλά σε νέους δημιουργούς, που θέλουν να έρθουν και να πάρουν μέρος στα εργαστήρια που οργανώνονται, λέει στις ομάδες και τις συνέργειες, αλλά μάλλον δεν λέει και πολλά στο ευρύ κοινό...

Κέρδος οι συνέργειες

Στις συνέργειες, που κρατούν τους καλλιτέχνες της Θεσσαλονίκης στην πόλη τους, στάθηκε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού, Έλλη Χρυσίδου. Αφού μίλησε για τον μειωμένο προϋπολογισμό (που, πάντως, όσον αφορά την προβολή των εκδηλώσεων μόνον μειωμένος δεν είναι), τόνισε: «Η διαφορετική οπτική που προτείνουμε οφείλει να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις των καιρών, να δείχνει τους τρόπους με τους οποίους η τέχνη μπορεί να απαντάει σε ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία, τους τρόπους δηλαδή με τους οποίους η τέχνη μπορεί να είναι ταυτόχρονα και πολιτική. Ένα ακόμη σημείο στο οποίο στεκόμαστε είναι οι συνέργειες μεταξύ των καλεσμένων με τους καλλιτέχνες της πόλης με εργαστήρια, σεμινάρια, ανοιχτές συζητήσεις, όλα αυτά που δημιουργούν έναν άλλο τύπο και μια άλλη ταυτότητα σε αυτό που θέλουμε να κάνουμε. Δηλαδή να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τις ομάδες εδώ, δίνοντάς τους ταυτόχρονα μια διέξοδο, μια προοπτική, ένα λόγο να υπάρχουν».

Σχετικά, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, είπε πως  αυτό που εν τέλει έχει σημασία, είναι η δυνατότητα της ίδιας της πόλης να εμπνέει τους νέους και να τους οδηγεί στο να διακρίνονται. Και δεν έκρυψε πως, ουσιαστικά, σκοπός των Δημητρίων δεν είναι τόσο να παρουσιαστούν εκδηλώσεις που θα ήθελε ο κόσμος, αλλά πρότζεκτ που ο δήμος θεωρεί ότι θα έπρεπε να παρουσιαστούν: «Όταν λέμε καινούρια ταυτότητα εννοούμε ότι πρέπει να προσαρμοστούμε στις επιταγές των καιρών και να καταλάβουμε καταρχήν τι θέλει ο κόσμος και κατά δεύτερον τι θέλουμε εμείς να του προσφέρουμε και πως, αν θέλετε, δεν ντρέπομαι να πω τη λέξη, να καθοδηγήσουμε την πόλη σε αναζητήσεις στο επίπεδο του πολιτισμού, σε αναζητήσεις τέτοιες οι οποίες θα έχουν πραγματικά να κάνουν τον κόσμο να σκέφτεται πιο πολύ», είπε χαρακτηριστικά.

Στο πρόγραμμα των Δημητρίων που αφορά στις παραστάσεις χορού μουσικής, αναφέρθηκαν η Διευθύντρια του τμήματος  χορού του Δημοτικού Κέντρου Μουσικής και Χορού, Δήμητρα Κορωναίου και ο συνθέτης, Γιώργος Χριστιανάκης, επίσης καλλιτεχνικοί σύμβουλοι της διοργάνωσης.

Από σήμερα αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο το νέο σάιτ των Δημητρίων (μπορείτε να το δείτε με κλικ εδώ), στο οποίο υπάρχουν λεπτομέρειες για όλες τις εκδηλώσεις και το πλήρες πρόγραμμα.

Δείτε το τρέιλερ της διοργάνωσης: