Εξήντα έξι παραγωγές και συμπαραγωγές περιλαμβάνουν οι πολιτιστικές προτάσεις που απευθύνει στο ευρύ κοινό το  Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για τους επόμενους 3,5 μήνες, από το μέσον Σεπτεμβρίου έως το τέλος Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.  


Το νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής προβλέπει 130 εκδηλώσεις για την παρουσίαση των 66 παραγωγών και συμπαραγωγών σε χρονικό διάστημα 105 ημερών με τη συμμετοχή 1.100 συντελεστών με διαφορετικές ειδικότητες. Διατρέχει δε διάφορα είδη τέχνης, από την όπερα, τη συμφωνική μουσική, το κλασικό τραγούδι, το μπαλέτο και την τζαζ έως την παντομίμα, το κουκλοθέατρο, το τσίρκο και τον κινηματογράφο. 

Παράλληλα, προεκτείνεται στο πεδίο των εκδηλώσεων λόγου, χάρη στη διοργάνωση σειράς ομιλιών και διαλέξεων με θέματα από τη σφαίρα της επιστήμης, του κινηματογράφου και της μουσικής.  

Προλογίζοντας σήμερα, Δευτέρα, την παρουσίαση του νέου προγράμματος, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΜΜΘ, Νικήτας Μυλόπουλος, έκανε λόγο για «νέα διαλεκτική σχέση του Μεγάρου Μουσικής με τους πολίτες» και πρόσθεσε: «Αυξάνουμε τις δικές μας παραγωγές, εγκαινιάζουμε το πρώτο οργανωμένο μουσικοεκπαιδευτικό πρόγραμμα, ενισχύουμε τις συνεργασίες με τοπικούς πολιτιστικούς φορείς, αλλά και τους αντίστοιχους οργανισμούς της χώρας».  

«Ένας 16άρης σε μετάβαση» 

Παρομοίασε το Μέγαρο Μουσικής με τον… 16άρη του Διονύση Σαββόπουλου, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «έναν 16άρη που ενηλικιώνεται μέσα σε ένα ρευστό και αβέβαιο περιβάλλον, αναζητώντας ταυτότητα στην εποχή της κρίσης, με όλη την αγωνία και τον ριζοσπαστισμό της ηλικίας, αλλά και με επίγνωση του καθοριστικού του ρόλου στη συγκυρία. Έναν 16άρη σε μετάβαση».   

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΟΜΜΘ, Γεώργιος Εμμανουήλ Λαζαρίδης, σημείωσε ότι «το νέο πρόγραμμα αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο και το πιο πολυδιάστατο που έχει παρουσιάσει ο ΟΜΜΘ έως σήμερα». Και  συμπλήρωσε: 

«Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει δοκιμασμένες παραγωγές και ασπάζεται  δημιουργικούς πειραματισμούς. Εξασφαλίζει βήμα προβολής σε νέους δημιουργούς και αποδίδει τιμή σε παλαιότερους καλλιτέχνες. Ενθαρρύνει τη διαφορετικότητα, αγκαλιάζει σταθερές αξίες, επενδύει στην εκπαίδευση, θέτει προϋποθέσεις για νέες, γόνιμες εξερευνήσεις και αναδεικνύει την κοινωνική ευαισθησία του πολιτιστικού οργανισμού».  

Περισσότερες εκδηλώσεις από πέρσι

Σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ο αριθμός των φετινών παραγωγών και συμπαραγωγών είναι διευρυμένος σε ποσοστό 30%. 

Ταυτοχρόνως με το καλλιτεχνικό πρόγραμμά του, ο μεγαλύτερος πολιτιστικός οργανισμός της Βόρειας Ελλάδας αναλαμβάνει φέτος ενεργό ρόλο στον τομέα της οργανωμένης εκπαίδευσης και προγραμματίζει 24 εργαστήρια και σεμινάρια για τους επόμενους 3,5 μήνες. Οι σχετικές δράσεις περιλαμβάνουν εκατοντάδες ώρες διδασκαλίας και βιωματικής μάθησης. Αφορούν δε, μεταξύ άλλων, στην ελεύθερη μουσική δημιουργικότητα, στην παραγωγή ηχοτοπίων για άτομα με απώλεια ακοής και στη μύηση στον κόσμο του κουκλοθεάτρου.   

Εισιτήρια από 5 ευρώ 

Κατά τη νέα περίοδο ο ΟΜΜΘ υποστηρίζει και επεκτείνει τη χαμηλή τιμολογιακή πολιτική του, καθώς σχεδόν στο 50% των εκδηλώσεών του προσφέρει εισιτήρια αξίας 10 € (γενική είσοδος) και 5 € (μαθητές, φοιτητές, άνεργοι). Η μέση τιμή του γενικού αντιτίμου έχει υπολογιστεί σε 14,7 € και του μειωμένου αντιτίμου σε 7,1 €. Ακόμη όμως και στις πιο ακριβές παραγωγές, όπως αυτές της όπερας και του μπαλέτου, διατίθενται εισιτήρια σε οικονομικές τιμές, από 10 € έως 20 €. Με τον τρόπο αυτό, το Μέγαρο Μουσικής προσφέρει ποιοτικές προτάσεις εξόδου σε προσιτές τιμές εν μέσω οικονομικής κρίσης.  

Οι εκδηλώσεις της νέας περιόδου αρχίζουν την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου με το Reworks Forum, ένα πολυδύναμο και διαθεματικό φόρουμ, το οποίο φιλοξενεί ομιλίες, παρουσιάσεις και προβολές σχετικές με τη σύγχρονη μουσική, την τεχνολογία, την επιχειρηματικότητα και τον πολιτισμό. Παράλληλα, θα δοθούν δύο συναυλίες από το μυστηριώδη πιανίστα με τη μάσκα αντιλόπης, που ακούει στο όνομα Λάμπερτ (Lampert), και από το μινιμαλιστή συνθέτη Φεντερίκο Αλμπανέζε (Federico Albanese). 

Οι εκδηλώσεις ανά κατηγορία 

Αναλυτικότερα, οι πολιτιστικές προτάσεις του ΟΜΜΘ ανά θεματική κατηγορία έχουν ως εξής: 

Όπερα 



Παρά τους σημαντικούς οικονομικούς περιορισμούς, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης παρουσιάζει νέα παραγωγή της διάσημης όπερας «Αΐντα» (Aida - φωτογραφία) του Τζιουζέπε Βέρντι (Giuseppe Verdi), σε συνεργασία με το  51o Φεστιβάλ Δημητρίων και την εταιρία Skull of Yorick Productions. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει η Ζαμίρα Πασκέρι (Zamira Pasceri) από την Ιταλία, τη μουσική διεύθυνση ο Ντάριους Μικούλσκι (Dariusz Mikulski) από την Πολωνία και ο Χάρης Ηλιάδης από την Ελλάδα, ενώ τα σκηνικά – κοστούμια ο Αθανάσιος Κολαλάς από την Ελλάδα. Τους βασικούς ρόλους ερμηνεύουν η Σοφία Μητροπούλου, η Κασσάνδρα Δημοπούλου, ο Φίλιππος Μοδινός και ο Αρμάντο Πουκλάβετς (Armando Puklavec). Στην όπερα, η οποία θα έχει ελληνικούς υπέρτιτλους, συμμετέχουν η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης «Μαίρης Κωνσταντινίδου», η Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης και μέλη της MOYSA, της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του ΟΜΜΘ (15, 17 & 19 Οκτωβρίου). 

Στη μνήμη της αξέχαστης Ελληνίδας ντίβας Μαρίας Κάλλας είναι αφιερωμένο το gala όπερας που θα δοθεί σε συνεργασία με την  Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ).  Τη διεύθυνση της ορχήστρας έχει αναλάβει ο Λουκάς Καρυτινός, ενώ σολίστ θα είναι η διάσημη σοπράνο Αλεξία Βουλγαρίδου (16 Σεπτεμβρίου).  

Το κοινό θα έχει επίσης τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τρεις ζωντανές μεταδόσεις από μεγάλες παραστάσεις της Μητροπολιτικής Όπερας της Νέας Υόρκης με την υποστήριξη του ομίλου AΝΤ1 («Τριστάνος και Ιζόλδη» του Βάγκνερ στις 8 Οκτωβρίου, «Ντον Τζιοβάνι» του Μότσαρτ στις 22 Οκτωβρίου και «Αγάπη από Μακριά» της Κάγια Σααριάχο στις 10 Δεκεμβρίου). 

Συμφωνική & χορωδιακή μουσική 



Για πρώτη φορά θα εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη η Ορχήστρα Δωματίου της Scala του Μιλάνου από την Ιταλία (Cameristi del Teatro alla Scala - φωτογραφία). Το φημισμένο ανά τον κόσμο ορχηστρικό σύνολο θα συμπράξει με τη MOYSA, τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, για να παρουσιάσει έργα του Βιβάλντι και του Μπαχ. Μεταξύ των σολίστ συγκαταλέγεται και ο καταξιωμένος Έλληνας βιολοντσελίστας Γιάννης Τσιτσελίκης. Η συναυλία διοργανώνεται σε συνεργασία με το 51o Φεστιβάλ Δημητρίων (4 Οκτωβρίου). 

Τον τομέα της συμφωνικής μουσικής θα εκπροσωπήσουν επίσης τα δύο σημαντικότερα σχήματα της πόλης, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ) και η Συμφωνική  Ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης (ΣΟΔΘ). 

Η ΚΟΘ θα παρουσιάσει τη διάσημη «Συμφωνία των Άλπεων» του Ρίχαρντ Στράους υπό τη διεύθυνση του Γεωργίου Βράνου (23 Σεπτεμβρίου) και αγαπημένα μουσικά θέματα γραμμένα για τον κινηματογράφο (11 Νοεμβρίου) υπό τη διεύθυνση του Μάρτιν Λέμπελ (Martin Lebel). 

Η ΣΟΔΘ θα δώσει τέσσερις συναυλίες. Αρχικώς θα εμφανιστεί στις 26 Οκτωβρίου, με έναυσμα τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, και στις 23 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού πιάνου «Γιώργος Θυμής». Ακολούθως, στις 21 Δεκεμβρίου θα παρουσιάσει το έργο «Missa Solemnis» του Μπετόβεν και στις 30 Δεκεμβρίου θα δώσει εορταστική συναυλία, υπό τη διεύθυνση του Βλαδίμηρου Συμεωνίδη.   

Ιδιαίτερη σημασία έχει η πανηγυρική επετειακή εκδήλωση για τα 25 χρόνια προσφοράς και δημιουργίας του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης, η οποία θα γίνει στις 12 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή της Camerata Junior και της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Τρικάλων. 
Εξάλλου, εορταστικό χρώμα θα προσφέρουν στο κοινό της Θεσσαλονίκης το Μουσικό Σώμα της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος» από την Κέρκυρα, παρουσιάζοντας ύμνους και κάλαντα απ΄ όλον τον κόσμο (2 Δεκεμβρίου), και η Νεανική – Παιδική Χορωδία του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης (17 Δεκεμβρίου).    
   
Μουσική Δωματίου 



Θα δοθούν τρεις συναυλίες με καταξιωμένους καλλιτέχνες από την Πολωνία, τη Ρωσία και την Ιταλία. Μεταξύ άλλων θα εμφανιστούν ο δεξιοτέχνης στο κόρνο Ντάριους Μικούλσκι (Dariusz Mikulski - φωτογραφία) στις 5 Οκτωβρίου, η «ποιήτρια της κιθάρας» Έλενα Παπανδρέου μαζί με τον διακεκριμένο τσελίστα Λεονίντ Γκορόκοφ (Leonid Gorokhov) στις  14 Νοεμβρίου και ο βιρτουόζος της κλασικής κιθάρας Aντριάνο Nτελ Σαλ (Adriano Del Sal) στις 16 Δεκεμβρίου. 

Τρεις παραγωγές είναι αφιερωμένες ειδικώς στην πιανιστική τέχνη. Πρόκειται για τα ρεσιτάλ που θα δώσουν ο Παναγιώτης Τροχόπουλος (26 Σεπτεμβρίου), ο Σταύρος Γασπαράτος, σε συνεργασία με το 51ο Φεστιβάλ Δημητρίων (3 Οκτωβρίου), και ο Μιχάλης Τάγκας (7 Νοεμβρίου).  

Κλασικό & σύγχρονο τραγούδι (κύκλος εκδηλώσεων Voices)  



Στον κύκλο εκδηλώσεων Voices (Φωνές) εντάσσονται τρία ρεσιτάλ με καταξιωμένους καλλιτέχνες, που υπηρετούν διαφορετικές αισθητικές κατευθύνσεις ή παρουσιάζουν κλασικό ρεπερτόριο με ιδιαίτερο και εφευρετικό τρόπο.  

Στις 21 Σεπτεμβρίου η Μαρίνα Βουλογιάννη, συνοδευόμενη από τις Π. Μυλαράκη και Ε. Μαύρου, θα τραγουδήσει για τον έρωτα και την απώλεια, στις 7 Οκτωβρίου η Σταματία Μολλούδη θα παρουσιάσει με εναλλακτικό τρόπο άριες και καντάτες και στις 25 Νοεμβρίου οι Ελένη Πέτα και Φιντέ Κοκσάλ (Fide Köskal - φωτογραφία) θα παρουσιάσουν αγαπημένες μελωδίες σε διάφορες γλώσσες, υπερβαίνοντας τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.       

Μπαλέτο, Τσίρκο, Παντομίμα, Θέατρο 



Από την Κίνα προέρχεται το πολυπληθές σχήμα του Μπαλέτου Γκουανγκζού (The Guangzhou Ballet), το οποίο θα παρουσιάσει την παραγωγή «Η Λίμνη των Κύκνων» του Τσαϊκόφσκι σε διάσημες χορογραφίες των Μάριους Πετιπά (Marius Petipa) και Λεφ Ιβάνοφ (Lev Ivanov). Θα δοθούν πέντε παραστάσεις από τις 24 έως τις 28 Νοεμβρίου.  

Η μαγεία του τσίρκου συναντά τον χορό και συνυπάρχει με το θέατρο και την παντομίμα στη φαντασμαγορική παραγωγή «Galtuk: Η Χώρα των Ονείρων» (Fiesta Escénica – Galtuk - φωτογραφία) από την Ισπανία. Στις πέντε παραστάσεις της παραγωγής θα λάβουν μέρος 25 χορευτές διαφορετικών εθνικοτήτων με εντυπωσιακά κοστούμια (16, 17 και 18 Δεκεμβρίου).   

Γέλιο και συγκίνηση θα χαρίσει στο κοινό η παράσταση παντομίμας με το Ρώσο κλόουν Αλεξέι Μιρόνοφ (Alexey Mironov), που θα δοθεί στις 14 Οκτωβρίου, ενώ στον μυστικό κόσμο των Σούφι θα μεταφέρει τους θεατές η σόλο performance με τίτλο «Δερβίσης» (Dervish), την οποία θα παρουσιάσει ο χορευτής Ζιγιά Αζάζι (Ziya Azazi) από την Τουρκία (15 Οκτωβρίου). Χορός, ακροβατικά, θέατρο, video art, οπτικά εφέ και προηγμένη τεχνολογία συνδυάζονται στην παράσταση της ομάδας eVolution Dance Theater με τίτλο «Ηλεκτρισμός» (Electricity), η οποία θα δοθεί στις 25 Οκτωβρίου. 

Παράλληλα, σε συνεργασία με την Παιδική Σκηνή Κάρμεν Ρουγγέρη, θα δοθεί σειρά παραστάσεων της παραγωγής «Ο Κουρέας της Σεβίλλης», οι οποίες αποβλέπουν  στη γνωριμία των μικρών θεατών με τον κόσμο της ομώνυμης όπερας του Τζοακίνο Ροσίνι (Gioachino Rossini). Οι παραστάσεις θα αρχίσουν στις 23 Οκτωβρίου και θα συνεχιστούν έως το τέλος Δεκεμβρίου, ενώ θα δίνονται σε ημέρες και ώρες κατάλληλες για μαθητές σχολείων.   

Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου 

Για πρώτη φορά η Θεσσαλονίκη θα φιλοξενήσει το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου & Παντομίμας με τίτλο «ΘεσσPuppet ’16», το οποίο διοργανώνεται υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Χουάνχο Κοράλες (Juanjo Corrales). Επί έντεκα ημέρες, από τις 2 έως τις 12 Δεκεμβρίου, έντεκα βραβευμένοι θιάσοι από έξι διαφορετικές χώρες θα παρουσιάσουν σε 39 παραστάσεις θεατρικά έργα δίχως λόγια, με μουσική και κίνηση, με κούκλες και αντικείμενα που θα αποκτήσουν… ψυχή. 

Τζαζ και έθνικ μουσική 



Γνωστοί εκπρόσωποι της σύγχρονης ελληνικής και διεθνούς μουσικής σκηνής θα μεταφέρουν στο κοινό το ιδιαίτερο καλλιτεχνικό ιδίωμά τους. Μεταξύ άλλων συναυλίες θα δώσουν ο Σάκης Ζαχαριάδης  στις 10 Οκτωβρίου, για να παρουσιάσει τον τελευταίο δίσκο του με τίτλο «Soundays Project», οι Άρβε Χένριξεν (Arve Henriksen) και Γιαν Μπανγκ (Jan Bang) στις 12 Οκτωβρίου, σε συμπαραγωγή με το 51ο Φεστιβάλ Δημητρίων, το σχήμα Parallel Quintet στις 2 Νοεμβρίου και το Αθηναϊκό Κουιντέτο Δημήτρη Βασιλάκη (φωτογραφία) στις 7 Δεκεμβρίου. 

Στον ίδιο κύκλο εκδηλώσεων εντάσσεται και η συναυλία του Ζιάντ Ρατζάμπ (Zihad Rajab) στις 28 Νοεμβρίου. Ο σπουδαίος Σύριος καλλιτέχνης, ο οποίος είναι δεξιοτέχνης στο ούτι, συμμετείχε και στην πρώτη μουσική επίσκεψη που διοργάνωσε ο ΟΜΜΘ στις αρχές Απριλίου στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στα Διαβατά. 

Πειραματική & αυτοσχεδιαστική μουσική (κύκλος εκδηλώσεων Crossover)  

Στον κύκλο εκδηλώσεων Crossover φιλοξενούνται τέσσερις παραγωγές με νέα μουσικά σχήματα και καταξιωμένους καλλιτέχνες, όπως είναι το Ensemble Tania Giannouli (30 Σεπτεμβρίου), ο Μιχάλης Σιγανίδης και το Συγκρότημα Λαμπράκη (2 Οκτωβρίου), ο Δημήτρης Σκύλλας με την παράσταση «Περί Ύψους», βασισμένη σε κείμενα των Λένας Κιτσοπούλου, Χρήστου Χρυσόπουλου κ.ά. (21 Οκτωβρίου), και το συγκρότημα Gravity Says_i με την παρουσίαση του τρίτου δίσκου τους, σε συνεργασία με  την εταιρία Inner Ear (24 Νοεμβρίου). 

Ελληνική & βυζαντινή μουσική 



Τρεις ενδιαφέρουσες συναυλίες – αφιερώματα συγκροτούν την ενότητα εκδηλώσεων «Ελληνική Μουσική στο Μέγαρο».   

Το πρώτο αφιέρωμα αφορά στον Νότη Μαυρουδή και θα λάβει χώρα στις 17 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή του ιδίου του καλλιτέχνη, της Νένας Βενετσάνου (τραγούδι), του Γιώργου Τοσικιάν (κιθάρα) και της χορωδίας ΣυνΩΔΗπόροι.  

Το δεύτερο αφιέρωμα έχει ως άξονα τα τραγούδια των δεκαετιών 1930-50, τα οποία χάιδεψε ο χρόνος. Θα παρουσιαστεί στις 30 Σεπτεμβρίου και την 1η  Οκτωβρίου με τη συμμετοχή των Γιάννη Μπέζου, Δάφνης Λαμπρόγιαννη και Ανδριάνας Μπάμπαλη.  

Το τρίτο αφιέρωμα αναφέρεται στον Μανόλη Μητσιά και  θα παρουσιαστεί στις 19 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή του ιδίου του δημιουργού και των νεαρών καλλιτεχνών Σταύρου Σιόλα και Γεωργίας Νταγάκη.     

Σε συνεργασία με άλλους φορείς, θα οργανωθεί  «ταξίδι» στο Βυζάντιο της Ανατολής και της Δύσης με τίτλο «Μουσικές στα ίχνη του Μανουήλ Β’ Παλαιολόγου». Θα λάβουν μέρος το καταξιωμένο μουσικό σχήμα Εν Χορδαίς, ο Βυζαντινός Χορός Φιλαθωνίται (φωτογραφία) , τα σχήματα Orpheus Baroque Soloists και Ex Silentio κ.ά. (4 Νοεμβρίου). 

Κινηματογράφος  

Με αφορμή την 400ή επέτειο του θανάτου του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ενώνει τις δυνάμεις του με το Βρετανικό Συμβούλιο και τη Βρετανική Πρεσβεία στην Ελλάδα, για να παρουσιάσει δύο από τις σημαντικότερες μεταφορές έργων του Άγγλου δραματουργού στη μεγάλη οθόνη. Έτσι, στις 16 Νοεμβρίου θα προβληθεί η ταινία «Ερρίκος ο 5ος» του Λόρενς Ολίβιε (1944) και στις 14 Δεκεμβρίου η ταινία «Βασιλιάς Ληρ» του Πίτερ Μπρουκ (1971).   

Επίσης, στις 28 Οκτωβρίου θα προβληθεί επί της οθόνης η θεατρική παραγωγή του αριστουργηματικού έργου του Τζον Όσμπορν «Ο Διασκεδαστής» (The Entertainer), την οποία παρουσιάζει στο Λονδίνο το Kenneth Branagh Theatre Company. Η προβολή διοργανώνεται σε συνεργασία με τον όμιλο Antenna. 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, πέραν του παρόντος προγράμματος, συνεχίζονται έως τις 15 Σεπτεμβρίου, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ), οι προβολές ταινιών στο «Σινεμά με Θέα», το ωραιότερο θερινό σινεμά της πόλης, το οποίο φιλοξενείται στην οροφή του κτηρίου Μ2.  

Επιπροσθέτως, αύριο, Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου, προβάλλεται, επίσης με τη συνεργασία του ΦΚΘ, στη Σταυρούπολη, στο χώρο του στρατοπέδου Παύλου Μελά, η θρυλική κωμωδία τρόμου «Φρανκενστάιν Τζούνιορ» του Μελ Μπρουκς (1974). Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. 

Διαλέξεις & ομιλίες 

Εγκαινιάζεται σειρά διαλέξεων με επιστημονικά θέματα εκλαϊκευμένα για το ευρύ κοινό και με είσοδο ελεύθερη, σε συνεργασία με το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του δήμου Θεσσαλονίκης. Στις επτά εκδηλώσεις λόγου, οι οποίες θα γίνουν τον Οκτώβριο, το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο, λαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μέρος οι διακεκριμένοι επιστήμονες Δημήτρης Νανόπουλος (σύμπαν), Κώστας Κόκκοτας (βαρυτικά κύματα), Γρηγόρης Τσόκας (γεωφυσικές μέθοδοι), Χαρίτων – Σαρλ Χιντήρογλου (βιοποικιλότητα) κ.ά. 

Εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα, τον Πόλεμο & την Προσφυγιά 

Σε συνέχεια των επιτυχημένων καλλιτεχνικών παρεμβάσεών του στα Κέντρα Υποδοχής Προσφύγων στα Διαβατά Θεσσαλονίκης και στη Νέα Καβάλα Κιλκίς, αλλά και της μεγάλης συναυλίας αλληλεγγύης υπέρ των προσφύγων, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης διοργανώνει δύο εκδηλώσεις – αφιερώματα με θεματικό άξονα τον πόλεμο, την προσφυγιά και τις συνέπειες τους.  
Έτσι, ο Ούβε Μάτσκε (πιάνο) και η Δανάη Παπαματθαίου – Μάτσκε (βιολί) θα παρουσιάσουν συνθέσεις γνωστών δημιουργών, το έργο των οποίων επηρεάστηκε από τη σκληρότητα του πολέμου ή εμπεριέχει βιώματα των ιδίων ως μεταναστών και προσφύγων (24 Οκτωβρίου).    

Επίσης, θα διοργανωθεί εκδήλωση μνήμης για το Ολοκαύτωμα, κατά τη διάρκεια της οποίας θα παρουσιαστεί η ιστορία του στρατοπέδου συγκέντρωσης της Τερεζίν (Theresienstadt) στην Τσεχία (1941-1945) και θα εκτελεστούν σχετικά μουσικά  έργα (27 Νοεμβρίου). 

Παραγωγές ειδικού ενδιαφέροντος 



Αυτόνομο προσδιορισμό έχουν τρεις καλλιτεχνικές δραστηριότητες που έχει εντάξει στο πρόγραμμά του ο ΟΜΜΘ. 

Η πρώτη δραστηριότητα αφορά στο Reworks Forum, ένα πολυδύναμο και διαθεματικό φόρουμ, το οποίο, όπως ήδη προαναφέρθηκε, φιλοξενεί ομιλίες, παρουσιάσεις και προβολές σχετικές με τη σύγχρονη μουσική, την τεχνολογία, την επιχειρηματικότητα και τον πολιτισμό. Το εν λόγω φόρουμ διοργανώνεται από το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Reworks και έχει ως θεματικό αντικείμενο το μέλλον της δημιουργικής βιομηχανίας. Θα αποτελέσει δε την εναρκτήρια εκδήλωση της νέας καλλιτεχνικής περιόδου (14 Σεπτεμβρίου), εγκολπώνοντας, εκτός των άλλων, δύο συναυλίες σύγχρονης μουσικής.  

Η δεύτερη δραστηριότητα έχει να κάνει με την παράσταση για άτομα με κινητικά προβλήματα υπό τον τίτλο «L - Do I Need Labels to Love», σε συνεργασία με τη διεθνή ομάδα Un-Label (φωτογραφία), η οποία αποτελείται από καλλιτέχνες με και χωρίς αναπηρία (30 Νοεμβρίου). Η σκηνοθεσία είναι του Κώστα Λαμπρούλη, ενώ το συντονισμό παραγωγής έχει αναλάβει η Λιζέτ Ρόιτερ (Lisette Reuter). 

Η τρίτη δραστηριότητα αναφέρεται στη διοργάνωση συναυλίας για μουσικά σύνολα μαθητών και μαθητριών, σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης (5 Νοεμβρίου). 
  
Οι δράσεις της MOYSA  



Δυναμικό «παρών» στη νέα καλλιτεχνική περίοδο δίνει και πάλι η MOYSA, η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Το προικισμένο τέκνο του ΟΜΜΘ αναπτύσσει, μεταξύ άλλων, τις εξής δράσεις: 


  • - Συμπράττει με την κορυφαία Royal Concertgebouw Orchestra από την Ολλανδία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (26 Οκτωβρίου). 
  • - Συναντά τη διάσημη Cameristi del Teatro alla Scala από την Ιταλία (Θεσσαλονίκη, 4 Οκτωβρίου). 
  • - Συμμετέχει στην παρουσίαση της όπερας «Αΐντα» του Τζιουζέπε Βέρντι (Θεσσαλονίκη, 15,17,19 Οκτωβρίου).  
  • - Εμφανίζεται σε άλλες τρεις συναυλίες: στη Θέρμη Θεσσαλονίκης (Ημέρα Χρωμάτων, 11 Σεπτεμβρίου), στο Ίδρυμα Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος στην Αθήνα (24 Σεπτεμβρίου) και στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (27 Οκτωβρίου). 
  • - Συναντά τη Νεανική – Παιδική Χορωδία του Συλλόγου Φίλων Μουσικής (Θεσσαλονίκη, 12 Νοεμβρίου).  
  •  - Δίνει εορταστική συναυλία με την ευκαιρία των Χριστουγέννων, υπό τη διεύθυνση του καταξιωμένου μαέστρου Μιχάλη Οικονόμου (Θεσσαλονίκη, 23 Δεκεμβρίου). 


Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι διαρκής πληροφόρηση, αλλά δυνατότητα αγοράς εισιτηρίων για όλες τις εκδηλώσεις της τρέχουσας καλλιτεχνικής περιόδου παρέχονται μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (www.tch.gr), η οποία σύντομα θα αναβαθμιστεί λειτουργικά και αισθητικά.