Έως τα Χριστούγεννα θα διοχετευθούν στην οικονομία περίπου 11,5 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στο γεύμα που παρέθεσε
σήμερα το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης με την ευκαιρία της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. 


Όπως εξήγησε ο κ. Σταθάκης, τα 6,75 δισ. ευρώ θα προέλθουν από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους του ΕΣΠΑ και τα 3,5 δισ. θα αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Στην ομιλία του ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στα «διακριτά σημεία σταθεροποίησης» που εμφανίζει η ελληνική οικονομία, σημειώνοντας ότι η ανάπτυξη θα προέλθει από ιδιωτικές επενδύσεις, από την εξωστρέφεια και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο νέο αναπτυξιακό νόμο ο οποίος, όπως σημείωσε, είναι προσανατολισμένος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες στρέφονται στην παραγωγή και την οικονομία. 

Ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού ανακοίνωσε ότι επίκειται η δημοσιοποίηση της οικονομικής στρατηγικής της χώρας και περιέγραψε τις τομές που έχουν ολοκληρωθεί ή είναι σε εξέλιξη, όπως το σύστημα των δημοσίων προμηθειών, η νομοθεσία για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων και οι αλλαγές στον Επιμελητηριακό θεσμό για τις οποίες προανήγγειλε εκτενή διάλογο με τα Επιμελητήρια τους αρμόδιους φορείς. 

Ο Δ. Μπακατσέλος

Το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί η επιχειρηματικότητα στη χώρα τα τελευταία χρόνια περιέγραψε ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος, επισημαίνοντας ότι η αγορά συνθλίβεται ανάμεσα στην υπερφορολόγηση και τα capital controls. 

Αφού τόνισε ότι «ο επιχειρηματικός κόσμος διακρίθηκε για την υπεύθυνη στάση του καθ’ όλη τη διάρκεια της δοκιμασίας που περνά η χώρα μας», υπογράμμισε ότι «από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η κρίση, η επιχειρηματική κοινότητα δέχθηκε να σηκώσει το βάρος μιας μεγαλύτερης φορολογικής επιβάρυνσης, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας, με την ελπίδα ότι αυτή θα ήταν μια προσωρινή θυσία». 

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, «ειλικρινά πιστεύαμε ότι το κράτος θα έβαζε μια δημοσιονομική τάξη μειώνοντας σπατάλες και πατάσσοντας την τεράστια φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο, για να ακολουθήσει η φοροελάφρυνση και η  επάνοδος στην ανάπτυξη. Στην οικονομία δεν υπάρχουν θαύματα. Αυτή ήταν η μόνη λύση». Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν, η χώρα μας εξακολουθεί να χάνει σχεδόν 5 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο από ΦΠΑ που θα έπρεπε να εισπράξει αλλά ποτέ δεν εισέπραξε, και κατατάσσεται στην 23η θέση ανάμεσα στις 28 εξεταζόμενες χώρες της ΕΕ.

Τα capital controls  «έκοψαν» το οξυγόνο

Στη συνέχεια ο κ. Μπακατσέλος αναφέρθηκε στις δραματικές επιπτώσεις που έχει για το επιχειρείν η επιβολή των capital controls τα οποία -όπως είπε- έκοψαν το οξυγόνο στις επιχειρήσεις και εξαφάνισαν κάθε ίχνος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Μάλιστα παρέθεσε και τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας του ΕΒΕΘ, σύμφωνα με τα οποία το 72% των επιχειρήσεων δήλωσαν ότι η επιχείρησή τους επηρεάζεται σημαντικά από τα capital controls. Το 52% δήλωσε μεγάλη πτώση του κύκλου εργασιών που φθάνει και το 50%, ενώ το 16% δήλωσε ότι η πτώση στο τζίρο ξεπερνά το 50%.  

«Αυτή η κατάσταση οδηγεί χιλιάδες επιχειρήσεις σε κλείσιμο, συρρίκνωση ή μεταφορά στο εξωτερικό. Τη λύση της μετανάστευσης ακολουθούν και πολλοί εργαζόμενοι κάνοντας την πραγματική ανεργία να φθάνει σε πρωτοφανή ύψη για τα μεταπολεμικά δεδομένα», είπε ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, ενώ αναφέρθηκε και στην αδυναμία του κράτους να πατάξει την παραοικονομία, με αποτέλεσμα να επιλέγεται η επιβολή φόρων για την κάλυψη των δημοσιονομικών αναγκών.

«Μιλώντας για το παρεμπόριο, για να μην αναφερθούμε σε όλη τη μαύρη και γκρίζα οικονομία, εκτιμήσεις θέλουν το τζίρο του να φθάνει τα 20 δισ. ευρώ το χρόνο και τις απώλειες για το δημόσιο μόνο από διαφυγόντες έμμεσους φόρους να φθάνουν τα 4 δισ. ευρώ. Αν πιάναμε μόνο τα μισά από αυτά δε θα χρειαζόταν να βάλουμε τον ΕΝΦΙΑ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακατσέλος ο οποίος αναφέρθηκε στη συνέχεια στην ανάγκη νέων επενδύσεων και αύξησης των εξαγωγών προκειμένου να επιτευχθεί η σταθερή και μακρόπνοη ανάπτυξη της οικονομίας. Προς το παρόν, όμως, παρατήρησε, «στη χώρα μας έχουμε μείωση των εξαγωγών (έφθασε το 8,2% το Α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους) και σταθερή και γρήγορη αποεπένδυση. Και το ερώτημα είναι πώς θα ξαναρχίσει εκ των έσω η ανάπτυξη όταν έχουμε συνεχή διαρροή παραγωγικών πόρων (επιχειρήσεων, ανθρώπινου δυναμικού και κεφαλαίων)». 

Σύμφωνα με τον κ. Μπακατσέλο, οι λόγοι που οδήγησαν στη μείωση των εξαγωγών έχουν σχέση με τα capital controls, με τα υψηλά επιτόκια στη χρηματοδότηση που δίνεται με το σταγονόμετρο, αλλά και με τις καθυστερήσεις στην επιστροφή ΦΠΑ οι οποίες φτάνουν τους 8-12 μήνες, ενώ στην Ιταλία η επιστροφή γίνεται σε 30 μέρες!  

Αυξημένη αβεβαιότητα

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ αναφέρθηκε και στην πολύ χαμηλή απορροφητικότητα που έχει το λεγόμενο πακέτο Junker στη χώρα μας σε αντίθεση με άλλες χώρες, φθάνοντας μόλις τα 30-40 εκατ. ευρώ. Η εξήγηση, σύμφωνα με τον κ. Μπακατσέλο, είναι προφανής. «Οι επενδύσεις που χρηματοδοτεί το πακέτο Junker δεν είναι επιδοτήσεις, αλλά προϋποθέτουν ανάληψη ρίσκου κάτι που προφανώς είναι απρόθυμοι να πράξουν οι επιχειρηματίες λόγω του ιδιαίτερα ασταθούς και εχθρικού περιβάλλοντος και της αυξημένης αβεβαιότητας». 

Ο κ. Μπακατσέλος στάθηκε, ιδιαίτερα και στην απώλεια θέσεων στην πρόσφατη κατάταξη ανταγωνιστικότητας του IMD για το 2016, όπου η χώρα μας «κατέβηκε» από την 50η στην 56η θέση. «Όπως και με τον αναπτυξιακό νόμο, πρέπει να καταλάβουμε ότι χωρίς βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και άρση της αβεβαιότητας και των αντικινήτρων, όσους επενδυτικούς νόμους και να φέρουμε δεν θα πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πρέπει επιτέλους το κράτος να πάψει να βλέπει τις επιχειρήσεις ως αντίπαλο, αλλά ως τον πιο σημαντικό οικονομικό πυλώνα που προσφέρει θέσεις εργασίας και τη μοναδική διέξοδο από την κατάσταση την οποία βιώνουμε. Εσείς, ειδικά, κ. Υπουργέ, λόγω και της σχέσης σας με το επιχειρείν το γνωρίζετε πολύ καλά. Η αντίθετη άποψη δηλαδή, ότι οι επιχειρήσεις θησαυρίζουν και πρέπει να στηρίζουν έννα υπέρογκο δημόσιο τομέα μας έφερε εδώ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακατσέλος κι έθεσε το -ρητορικό- ερώτημα: «Αυτή είναι η Ελλάδα που θέλουμε; Μια χώρα φτωχοποιημένων συνταξιούχων και ανέργων;».

Δεν υπάρχει χρόνος για πειραματισμούς

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ υπογράμμισε ακόμη ότι «δεν υπάρχει πλέον χρόνος για παλινωδίες και πειραματισμούς. Είναι ανάγκη η χώρα μας να αρχίσει και πάλι να παράγει γιατί διαθέτει άριστο ανθρώπινο δυναμικό, ικανούς επιχειρηματίες και φυσικούς πόρους, αλλά χρειάζεται όραμα και σύστημα για να αντιστραφεί το κακό επιχειρηματικό κλίμα και να δημιουργηθεί επιχειρηματική ελπίδα. Η αναστροφή αυτού του κλίματος πρέπει να γίνει τώρα. Διαφορετικά, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι ο οικονομικός μαρασμός θα οδηγήσει σύντομα σε κοινωνικές ταραχές».

Οι 4 προτεραιότητες

Ο κ. Μπακατσέλος τόνισε την ανάγκη για παρεμβάσεις σε τέσσερα «μέτωπα» αρχής γενομένης από το πρόβλημα της ρευστότητας. Όπως είπε, «χρειάζεται μια γενναία ρύθμιση των ‘’κόκκινων’’ δανείων και των εν γένει οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Είναι προφανές ότι η φοροεξόντωση σε συνδυασμό με τη μειωμένη ζήτηση οδήγησε στην αδυναμία επιχειρήσεων και νοικοκυριών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Και βέβαια δεν αναφέρομαι στους συστηματικούς ‘’στρατηγικούς’’ κακοπληρωτές. Χρειάζονται λοιπόν γενναίες αποφάσεις για να μπορέσουν οι οφειλέτες να αποπληρώσουν σε βάθος χρόνου τις υποχρεώσεις τους. Οι τράπεζες έχουν ήδη κάνει τις σχετικές προβλέψεις. Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς αφορά σχεδόν τα μισά δάνεια».

Επίσης ο κ. Μπακατσέλος τόνισε την ανάγκη για: 


  • -Επίσπευση της καταβολής των συσσωρευμένων οφειλών του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις οι οποίες στα τέλη Ιουνίου έφθαναν τα 7 δισ. ευρώ.
  • -Άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και θέσπιση κινήτρων για επαναπατρισμό κεφαλαίων. 
  • -Προσήλωση στο πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών όπου σημειώνονται παλινωδίες. «Η παραχώρηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης δεν προχωρά κι έτσι, όχι μόνο δεν αξιοποιείται αυτό το σημαντικότατο συγκριτικό πλεονέκτημα της τοπικής αλλά και τη εθνικής οικονομίας, αλλά υποβαθμίζεται το λιμάνι καθώς χάνει συνεχώς μερίδια αγοράς από άλλα ανταγωνιστικά λιμάνια της περιοχής που προχωρούν ταχύτερα», είπε ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ τονίζοντας πως «ο κόσμος περιμένει να δει απτά αποτελέσματα και όχι κάποια επικοινωνιακού τύπου πυροτεχνήματα». 

Ένας αιώνας ΕΒΕΘ

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Μπακατσέλος αναφέρθηκε στη σημασία του Επιμελητηριακού θεσμού, αλλά και στις επετειακές εκδηλώσεις του ΕΒΕΘ που έχει συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής και αδιάκοπης δράσης η οποία αποτυπώθηκε και στις σελίδες του ιστορικού λευκώματος, το οποίο διανεμήθηκε στους προσκεκλημένους. 

«Σήμερα, έναν αιώνα μετά, η παρουσία του ΕΒΕΘ και του Επιμελητηριακού θεσμού  συνολικά κρίνεται κάτι παραπάνω από αναγκαία και επιβεβλημένη. Η κρίση που μαστίζει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια δεν επιτρέπει εφησυχασμό, μικρότητες και ανταγωνισμούς. Επιβάλλει τη συστράτευση όλων των δυνάμεων για να ξεφύγουμε από το τέλμα, να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις αδυναμίες και αγκυλώσεις του παρελθόντος και να πορευτούμε στον επόμενο αιώνα των Επιμελητηρίων με σωφροσύνη, αυτοέλεγχο αλλά και την τόλμη που πάντα διακρίνει το επιχειρείν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακατσέλος και προσκάλεσε όλους τους παριστάμενους να επισκεφθούν το περίπτερο του ΕΒΕΘ στην 81η ΔΕΘ, που λόγω της φετινής επετείου μετονομάστηκε σε περίπτερο 100.  

Ο Κ. Μίχαλος

Η χώρα χρειάζεται εθνικό σχέδιο, σύνεση και συναίνεση, τόνισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, κωδικοποιώντας τις παρεμβάσεις που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία ως ακολούθως:


  • -μείωση των φορολογικών συντελεστών
  • -συρρίκνωση του κράτους και βελτίωση της Δημόσιας Διοίκησης
  • -διεύρυνση της φορολογικής βάσης και αύξηση της εισπραξιμότητας των φόρων
  • -ολοκλήρωση των διαρθρωτικών αλλαγών
  • -στήριξη των εξαγωγών στην πράξη και όχι στα λόγια
  • -αποκρατικοποίηση της δημόσιας περιουσίας
  • -επίλυση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανίων
  • -εξυγίανση του τραπεζικού τομέα.-