Κάποια διέξοδος πάει να φανεί στο κατασκότεινο τούνελ στο οποίο έχει εισέλθει το πρόβλημα με τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, που είναι και ο μοναδικός φορέας μαζικών μεταφορών στο νομό...


Σήμερα οι εργαζόμενοι συνέχισαν τις επαφές τους και, αφού τις ολοκλήρωσαν δήλωσαν ότι, αν γίνουν όλα όσα συμφωνήθηκαν στις συναντήσεις που είχαν, τη Δευτέρα 8 Αυγούστου 2017, η εισήγηση στη γενική τους συνέλευση θα είναι υπέρ της διακοπής των κινητοποιήσεων. Βασική προϋπόθεση, πάντως, είναι να κλειστεί συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό, Χρ. Σπίρτζη.

Οι εργαζόμενοι είχαν συνάντηση με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, ενώ χθες με την υπουργό Μακεδονίας Θράκης. Σήμερα, δε, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, για το θέμα.

Η ενθαρρυντική δήλωση ήρθε από την υπουργό Μακεδονίας - Θράκης Μαρία Κόλλια Τσαρουχά. «Οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης και οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως μοχλός πίεσης προς την κυβέρνηση. H καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζομένους και η αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του μοναδικού μέσου μαζικής μεταφοράς που διαθέτει η Θεσσαλονίκη, είναι επιβεβλημένη. Ο εξορθολογισμός στη λειτουργία του ΟΑΣΘ και της σχέσης του με την οργανωμένη πολιτεία, είναι ζητήματα που έχει αναλάβει  ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός κ. Χρήστος Σπίρτζης με τον οποίο και πρέπει να συνεργάζεται η Διοίκηση του ΟΑΣΘ», δήλωσε η κ. Τσαρουχά.

Ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, προθυμοποιήθηκε να μεσολαβήσει στη συνάντηση που ζητούν οι εργαζόμενοι με τον αρμόδιο υπουργό: «Είναι φυσικά αναγκαία η συνάντηση των εργαζομένων και με τον αρμόδιο Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη, προκειμένου να δούμε πως θα λυθεί το πρόβλημα, διότι και οι ίδιοι αντιλαμβάνονται ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις ταλαιπωρούν τον κόσμο, αλλά ταλαιπωρούνται εξίσου και αυτοί με τη μη καταβολή των μισθών τους και με το τεράστιο χρέος που έχει το Δημόσιο προς τον ΟΑΣΘ, το οποίο όπως ενημερώθηκα, ανέρχεται στα 130 εκατομμύρια. Αυτά πρέπει να δοθούν, δεν γίνεται να μην δοθούν. Υπάρχει μια σύμβαση και κάθε σοβαρό κράτος πρέπει να σέβεται τις συμβάσεις που έχει. Εάν δεν θέλει να τις σεβαστεί, τότε ας προχωρήσει σε μια αναθεώρηση» τόνισε ο Γιάννης Μπουτάρης και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί ο κόσμος της Θεσσαλονίκης να ταλαιπωρείται συνεχώς και συστηματικά επειδή δεν τηρούνται οι υποχρεώσεις, πρωτίστως του Κράτους. Η επίσχεση εργασίας που επίκειται, αν δεν τηρηθούν οι υποχρεώσεις, μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει».

Αλλά και ο βουλευτής Α Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας και επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Εντάξει", Στ. Καλαφάτης, δήλωσε ότι «το επιβατηγό κοινό της Θεσσαλονίκης υποφέρει, δίχως να φταίει σε τίποτα. Αυτό πρέπει να αναλογιστούν όλοι όσοι έχουν συμμετοχή στην επίλυση του θέματος: Εργαζόμενοι, διοίκηση του ΟΑΣΘ, αλλά, κυριότητα, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία, παρεμπιπτόντως, δεν έχει δώσει καθόλου καλά δείγματα στον τομέα της διαχείρισης κρίσιμων ζητημάτων και πεδίο της αποτελεσματικότητας». Κατέθεσε, μάλιστα, ερώτηση προς τον υπουργό Μεταφορών, Χρ. Σπίρτζη, με την οποία ζητά να σταματήσει η ιδιότυπη ομηρία της πόλης και να καθίσει ο υπουργός στο τραπέζι του διαλόγου, ρωτά πότε θα ενσκήψει το υπουργείο στην επίλυση των προβλημάτων του ΟΑΣΘ, πότε θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να μην καταρρεύσει ο μοναδικός φορέας Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της Θεσσαλονίκης, για να τερματιστεί η ταλαιπωρία του επιβατικού της κοινού, αλλά και πώς σκοπεύει να προασπίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Ο πρόεδρος του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων του ΟΑΣΘ Δημήτρης Τσερμενίδης είπε ότι «μετά την πρόταση του δημάρχου να συναντήσουμε αύριο τον κ. Κυρίζογλου είμαι υποχρεωμένος να συγκαλέσω συμβούλιο τη Δευτέρα και να εισηγηθώ ότι εφόσον προσδιοριστούν όλα αυτά που συμφωνήσαμε σήμερα οι εργαζόμενοι θα αναστείλουν τις κινητοποιήσεις. Για άλλη μια φορά θέλω να τονίσω την αδιαλλαξία του υπουργείου Μεταφορών για τα τρομερά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ που τους ενδιαφέρει η μισθοδοσία Ιουνίου και Ιουλίου, αλλά και η αβεβαιότητα για το μέλλον της εργασίας μας, η αβεβαιότητα για το μέλλον της συγκοινωνίας».


Ο δε πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλιδης έσπευσε να υπερασπιστεί τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων που άφησαν εν μέσω θέρους τους Θεσσαλονικείς χωρίς μέσα μαζικής μεταφοράς, λέγοντας: «Οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ δεν είναι τρελοί να απεργούν μέσα στο κατακαλόκαιρο προκειμένου να διεκδικήσουν τους μισθούς τους. Απεργούν γιατί η κυβέρνηση δεν τηρεί τις συμβατικές της υποχρεώσεις και αυτό τους οδηγεί τρία χρόνια τώρα να βρίσκονται σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας και ανασφάλειας».