Η δημιουργία χώρων στάθμευσης και πρασίνου είναι η σημαντικότερη παρέμβαση που πρέπει να γίνει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης σύμφωνα με τους κατοίκους της πόλης.



Αυτό προκύπτει από έρευνα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, την οποία δημοσιεύει, σήμερα, η εφημερίδα "Θεσσαλονίκη".

Στο ερώτημα "Ποιες παρεμβάσεις προτείνετε να γίνουν στο κέντρο και σε ποιες περιοχές του;" ποσοστό 29,32% των ερωτηθέντων απάντησε ότι πρέπει να δημιουργηθούν χώροι στάθμευσης και το 14,16% χώροι πρασίνου. 

Οι υπόλοιπες παρεμβάσεις που προτάθηκαν είναι: καλύτερη αστική συγκοινωνία (9,63%), ολοκλήρωση μετρό (7,89%), αποκατάσταση κτιρίων κέντρου (6,49%), καλύτερη καθαριότητα (5,95%), επέκταση ποδηλατοδρόμων (5,21%), βελτίωση-διαπλάτυνση πεζοδρομίων (4,26%), διαπλάτυνση οδών (3,63%), απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων στο κέντρο (3,26%), θαλάσσια συγκοινωνία (2,63%), εναλλακτική συγκοινωνία, δηλαδή ποδήλατα αλά κάρτ (1,32%), πεζοδρόμηση λεωφόρου Νίκης (1,13%), ολοκλήρωση έργων στην παραλία (0,92%), λιγότερα τραπεζοκαθίσματα στη λεωφόρο Νίκης (0,92%), δημιουργία πάρκων (0,92%), πεζοδρόμηση οδών του κέντρου (0,82%), ανάπλαση πανεπιστημιούπολης (0,82%) και φυτά στα δώματα των κτιρίων (0,72%).

Όσον αφορά τις πρόσφατες παρεμβάσεις στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, η πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας δε έχει κερδίσει τον κόσμο, αφού κρίθηκε από το 35% πετυχημένη, από το 37% αποτυχημένη, ενώ ποσοστό 28% των ερωτηθέντων τη χαρακτήρισε "έτσι κι έτσι".

Οι διαπλατύνσεις πεζοδρομίων και η κατάργηση θέσεων στάθμευσης χαρακτηρίστηκαν αποτυχημένες από το 34%, επιτυχημένες από το 26% και από το 40% "έτσι κι έτσι".  Οι ποδηλατοδρόμοι είναι μία αποτυχημένη παρέμβαση για το 35% των ερωτηθέντων, πετυχημένη για το 23% και "έτσι κι έτσι" για το 42%.

Σχετικά με τα σημεία όπου θα πήγαινε κάποιος έναν επισκέπτη, ο Λευκός Πύργος είναι πρώτος και με διαφορά και ακολουθεί η... πλατεία Αριστοτέλους. Παρόλα αυτά, σημαντική περιοχή θεωρεί η πλειοψηφία την Άνω Πόλη!

Λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Θεσσαλονίκη".