«Είναι νωρίς ακόμη να πούμε ότι ήταν ο κύριος σεισμός» δήλωσε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας σχετικά με τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε τα ξημερώματα στην Ιταλία.


«Η Ιταλία συνηθίζει να δίνει τέτοιους ισχυρούς προσεισμούς», ανέφερε ο κ. Χουλιάρας. Επισήμανε ακόμα ότι τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ ακολούθησαν μία ώρα αργότερα δυο ισχυροί μετασεισμοί 5,5 και 5,1 Ρίχτερ.

Τόσο ο κ. Χουλιάρας, όσο και ο καθηγητής σεισμολογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας παρατήρησαν ότι ο σεισμός ήταν αρκετά επιφανειακός, είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, γεγονός που, όπως είπαν, συνέβαλε στις καταστροφές. Αμφότεροι απέδωσαν τις μεγάλες καταστροφές από τον σεισμό στα πολλά μεσαιωνικά κτήρια που υπάρχουν στις πληγείσες περιοχές.



Όπως είπε ο κ. Χουλιάρας ο σεισμός προήλθε από τη «ρηγματογενή ζώνη των Απενίνων» η οποία είναι γνωστή και έχει δώσει πάρα πολλούς τέτοιους σεισμούς με τελευταίο καταστροφικό αυτόν της πόλης Λ' Άκουιλα την άνοιξη του 2009.

Ο κ. Λέκκας πρόσθεσε ότι ακόμη δεν έχει ζητηθεί βοήθεια από τις ιταλικές αρχές, αλλά ο ΟΑΣΠ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών προετοιμάζονται να στείλουν τεχνική βοήθεια.



Έξι οι νεκροί;

Πληροφορίες για έξι νεκρούς από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε τα ξημερώματα στην κεντρική Ιταλία μεταδίδει το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RAI, επικαλούμενο αναφορές αξιωματούχων.


«Τέσσερις άνθρωποι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια, αλλά δεν δείχνουν κανένα σημάδι ζωής» δήλωσε ο δήμαρχος του χωριού Ακκούμουλι, Στέφανο Πετρούτσι.



Όπως μετέδωσε η RAI επικαλούμενη την τοπική αστυνομία, άλλοι δύο άνθρωποι φέρεται ότι έχασαν τη ζωή τους στο χωριό  Πεσκάρα Ντελ Τρόντο. Μάλιστα, το ιταλικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών στους 14!

Τα στοιχεία του σεισμού

Ισχυρός σεισμός 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 3:36 π.μ. τοπική ώρα (4:36 π.μ. ώρα Ελλάδας) στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Ριέτι, περίπου 90 χιλιόμετρα βόρεια της Ρώμης.



Ειδικότερα, όπως μετέδωσε η δημόσια ραδιοφωνία RAI, το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης, που διήρκησε 20 δευτερόλεπτα, εντοπίστηκε στο χωριό Ακούμολι, ενώ το εστιακό του βάθος ήταν 4 χλμ. Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ από την πλευρά του έκανε λόγο για σεισμό μεγέθους 6,2 Ρίχτερ.



Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλες τις κεντρικές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανόμενης και της ιταλικής πρωτεύουσας, και ιδίως στις περιφέρειες Ούμπρια και Μάρκε. Πόλεις και χωριά υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές, με το ισχυρότερο πλήγμα να έχουν δεχθεί οι περιοχές Αματρίτσε, Ακούμουλι, Πόστα και Αρκουάτα Ντελ Τρόντο.