Συζήτηση για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης με στόχο τη δίκαιη ανάπτυξη, για την οποία θα μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας στα εγκαίνια της ΔΕΘ, έγινε σήμερα στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου.


Αναφορικά με τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, εν όψει της ΔΕΘ, κάθε υπουργείο θα ετοιμάσει απολογισμό και προγραμματισμό, προκειμένου να οργανωθεί η παρέμβαση του πρωθυπουργού, ο οποίος θα παρουσιάσει αναλυτικά την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Ο κ. Τσίπρας θα προβεί και σε αποτίμηση του κυβερνητικού έργου, ενώ η ομιλία του θα κινηθεί σε τρεις άξονες: πορεία της οικονομίας, ανάπτυξη και κοινωνική πολιτική.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε επίσης το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα με τα νομοσχέδια των υπουργείων Παιδείας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Βιομηχανίας και Δικαιοσύνης.

"Ευκολότερη η δεύτερη αξιολόγηση"

Συζητήθηκαν ακόμα ζητήματα που αφορούν στη δεύτερη αξιολόγηση και την προετοιμασία της διαπραγμάτευσης, καθώς και ζητήματα σχετικά με την επιτάχυνση και τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου στον τομέα των επενδύσεων.

Η εκτίμηση ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα είναι ευκολότερη από την πρώτη και εντός χρονοδιαγράμματος διατυπώθηκε στη συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού συμβουλίου, την Τρίτη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σε ό,τι αφορά τα προαπαιτούμενα, κυβερνητικοί κύκλοι σημείωναν ότι αυτά αφορούν εκκρεμότητες της πρώτης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εκτιμά πως η εφαρμογή των υπόλοιπων προαπαιτούμενων για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης δεν αναμένεται να προκαλέσει ιδιαίτερες κοινωνικές αντιδράσεις, εκτός των συνδικαλιστικών θεμάτων, για τα οποία έχει ήδη ξεσπάσει πολεμος μεταξύ του υπουργείου Εργασίας με τα συνδικάτα για το θέμα της χρηματοδότησης.

Ο... Ευρωπαίος Τσίπρας

Στη σύσκεψη έγινε επίσης ενημέρωση για τις διεθνείς επαφές του πρωθυπουργού, τόσο σε ό,τι αφορά τη στρατηγική για την αξιολόγηση και την διαπραγμάτευση, όσο και σε ό,τι αφορά τη Σύνοδο των Μεσογειακών χωρών και τη Συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών ηγετών στο Παρίσι.

Η συνάντηση των σοσιαλιστών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων θα γίνει στο Παρίσι, στις 25 Αυγούστου. Αντικείμενο της συνάντησης είναι η προσπάθεια να διαμορφωθεί κοινή στάση των προοδευτικών Ευρωπαίων ηγετών στη σύνοδο της Μπρατισλάβα, στις 16 Σεπτεμβρίου, με αντικείμενο το Brexit και τα δεδομένα που διαμορφώνονται στην Ευρώπη μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Βρετανία.

«Στη συνάντηση του Παρισιού, η ελληνική πλευρά θα εισηγηθεί να υιοθετηθούν από τους προοδευτικούς Ευρωπαίους ηγέτες, ενιαίες θέσεις, στην κατεύθυνση ενίσχυσης της κοινωνικής και αναπτυξιακής ευρωπαϊκής ατζέντας, και οι οποίες περιλαμβάνονται ήδη σε διακηρύξεις του ΕΣΚ, αλλά και του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει, επίσης, το θέμα υιοθέτησης κοινής πολιτικής ασύλου, για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ», σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι.