Ψήφισμα, με το οποίο το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης θα εξέφραζε την αντίθεσή του στα πολιτικά εγκαίνια της ΔΕΘ, πρότεινε στο σώμα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, όμως η πρότασή του απορρίφθηκε ακόμη και από συμβούλους της παράταξής του!


Ο κ. Μπουτάρης αναγκάστηκε να αποσύρει, χθες βράδυ, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, το ψήφισμα, όταν είδε ότι είχε προκαλέσει τόσες αντιδράσεις, ακόμη και εντός των τάξεων της παράταξής του!

Στην τοποθέτησή του, ο Γιάννης Μπουτάρης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη παραστεί στα εγκαίνια της 81ης ΔΕΘ. Υποστήριξε πως η έκθεση κάθε χρόνο γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης.

«Έρχονται 6.000 αστυνόμοι να διατηρήσουν την τάξη. Ποια τάξη;  Αν δεν αλλάξει η Έκθεση, το σκέφτομαι σοβαρά να μην πάω στα εγκαίνια. Βεβαίως θα δεχτώ στο δημαρχείο πολιτικούς αρχηγούς και αν πουν καλημέρα , θα πω καλημέρα και αντίο. Πρέπει να αντιληφθεί και η Έκθεση, δε θέλουμε πολιτικά εγκαίνια», σημείωσε ο δήμαρχος.

Υπενθύμισε πως επί κυβερνήσεως Σαμαρά είχε ζητήσει να μην έρθει ο πρωθυπουργός. «Μας χαιδεύουν ότι είμαστε συμπρωτεύουσα, μας κοροϊδεύουν. Αν θέλουν να ανακοινώσουν οικονομικό πρόγραμμα, αυτό να το κάνουν στη Βουλή, όχι στην έκθεση. Απορώ πως και οι βουλευτές της πόλης δεν αντιδρούν και οι έμποροι είναι έξω φρενών», υπογράμμισε ο κ. Μπουτάρης.

"Αυτή η ιστορία διαλύει την πόλη. Κι όχι για ένα απόγευμα… Από την Πέμπτη θα αρχίσουν οι νοσηλευτές… Σας εκφράζω την ιδέα, την αγανάκτησή μου. Κάθε χρόνο στον ίδιο βούρκο βουλιάζουμε", πρόσθεσε.

Στην επισήμανση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης αν θα πει και στον κ. Τσίπρα να μην έρθει στη ΔΕΘ, απάντησε:! "Δε θα πάρω τηλέφωνο να του πω κυρ Αλέξη μην έρχεσαι"! Και πρόσθεσε: "Αυτοί που κάνουν τα συλλαηλλητήρια θέλουν να κάνουν γνωστή την παρουσία τους".

Στη δική του τοποθέτηση, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Σταύρος Καλαφάτης, θύμισε πως από το 2014 έχει καταθέσει πρόταση για να διεξάγεται, μία βδομάδα πριν τα εγκαίνια, οικονομικό φόρουμ, με τη συμμετοχή πολιτικών, οικονομολόγων και ειδικών.

«Αυτό το φόρουμ, θα μπορούσε να φιλοξενηθεί όχι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, επειδή η Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνον η Τσιμισκή, η Μητροπόλεως και η Εγνατία, αλλά στον Εύοσμο, στην Πολίχνη, στη Μενεμένη ή στην Καλαμαριά. Να συμμετάσχει εκεί ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί, οι πολιτικοί. Και να γίνουν τα εγκαίνια της ΔΕΘ από κοινού, από τον πρωθυπουργό και το δήμαρχο, για να μην απαξιωθεί η έννοια της πολιτικής», τόνισε.

Κι από εκεί κι έπειτα, άρχισαν οι τοποθετήσεις απέναντι στον δήμαρχο! Όπως ήταν φυσικό, υπέρ της παρουσίας του πρωθυπουργού τάχθηκε, επίσης, η επικεφαλής της παράταξης "Θεσσαλονίκη Ανοικτή Πόλη" (είναι η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ) Ρία Καλφακάκου. 

Για τους λόγους ότι το ψήφισμα περιείχε αποστροφές κατά των διαδηλώσεων, το απέρριψαν οι επικεφαλής των παρατάξεων Λαϊκή Συσπείρωση (του ΚΚΕ) Γ. Δελλής και "Μένουμε Θεσσαλονίκη" Γ. Ρακκάς, αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παν. Αβραμόπουλος (μέλος της "Πρωτοβουλίας" του Μπουτάρη) κι άλλοι σύμβουλοι της ίδιας παράταξης! Μάλιστα, ο κ. Αβραμόπουλος πρόσθεσε χαρακτηριστικά: "Εγώ θέλω να έρχεται στην πόλη μου ο πρωθυπουργός και να εγκαινιάζει από εδώ το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης. Και τις διαδηλώσεις των εργαζομένων τις θέλω, γιατί είναι έκφραση Δημοκρατίας"...

Ο επικεφαλής των "Εντάξει" Στ. Καλαφάτης ξεκαθάρισε, επίσης, ότι είναι υπέρ των διαδηλώσεων των εργαζομένων, αλλά τάχθηκε κατά των επεισοδίων που προκαλούνται κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια των εγκαινίων. Πρότεινε να αποσυρθεί επειδή έρχεται μόλις λίγες ημέρες πριν τα εγκαίνια της ΔΕΘ "για να αποφύγουμε τον κίνδυνο να θεωρηθεί ότι το κάνουμε για επικοινωνιακούς λόγους", όπως είπε και, επίσης, να συνταχθεί εκ νέου.

Μπροστά στον κίνδυνο να μην "περάσει" το ψήφισμα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης το απέσυρε.