Αντίδραση, με ανακοίνωση, από τους No Border, αλλά και εξηγήσεις, για τις διάφορες ακτιβιστικές ενέργειές τους.


Η οργάνωση που έχει δημιουργήσει την Ελεύθερη Κατασκήνωση στους υπαίθριους χώρους του ΑΠΘ λέει τη δική της άποψη για όσα γίνονται, τις τελευταίες ημέρες, στην πόλη, αποφεύγοντας, πάντως, να τοποθετηθεί για την επίθεση στο Δημαρχείο και τις καταστροφές στα γραφεία των Διεθνών Οργανισμών, για τους βανδαλισμούς στα λεωφορεία και τα καταστήματα της πόλης.

Στην ανακοίνωση (που είναι γραμμένη στα Αγγλικά), η οργάνωση τονίζει χαρακτηριστικά:

"Ο Γιάννης Μπουτάρης -δήμαρχος της Θεσσαλονίκης- ανησυχεί για την κατάληψη του κάμπους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης μήπως μετατραπεί σε μόνιμο χώρο κατασκήνωσης. Ειδικά ανησυχεί για την υγιεινή, την ασφάλεια και την έλλειψη προστασίας για την ιδιωτική περιουσία που υπάρχει μέσα στο ΑΠΘ. Αυτή η δήλωση δείχνει ότι ούτε ο Μπουτάρης, ούτε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Περικλής Μήτκας (που έκανε παρόμοιες δηλώσεις) ούτε καν προσπάθησαν να καταλάβουν για ποιον λόγο, περί τους 1000 αντιρατσιστές ακτιβιστές από όλη την Ευρώπη αποφάσισαν να πάρουν μέρος στην Κατασκήνωση. Με τέτοιες δηλώσεις, το παγκόσμιο πρόβλημα των Διεθνών Συγκρούσεων, τα κλειστά σύνορα και η πρακτική των Ευρωπαϊκών κρατών του αποκλεισμού και της απομόνωσης, γίνονται αόρατες. Αν οι επίσημοι ανησυχούν τόσο για την υγιεινή και στην ασφάλεια των ανθρώπων, είναι αξιοσημείωτο ότι ποτέ δεν αναφέρθηκαν στις καταστροφικές συνθήκες για τους πρόσφυγες σε πολλά Κέντρα της Ελλάδας. Αυτό είναι κάτι που προσπαθούμε να φέρουμε στην επιφάνεια με τις πράξεις μας, τις τελευταίες μέρες στην Κατασκήνωση".

Επισημαίνουν ότι στο ΑΠΘ τις ημέρες αυτές δεν λειτουργεί καν η βιβλιοθήκη κι ο χώρος χρησιμοοποιείται από εμπρόρους ναρκωτικών, κάτι που άλλαξε καθώς "δημιουργήθηκε κοινός χώρος για την ελευθερία της έκφρασης".

Καταφέρονται κατά των πολιτικών λέγοντας πως "δεν είναι να τους έχει κανείς εμπιστοσύνη" από όσα είδαν στα Hot Spots και ειδικά για την κυβέρνηση υπογραμμίζουν:

"Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχονταν πριν ένα χρόνο να βελτιώσει τις συνθήκες για τους πρόσφυγες, πλέον είναι φανερού πως μόνον μια αυτοοργανωμένη οργάνωση από τα κάτω, όπως αυτή που δημιουργήθηκε στην κατασκήνωση, μπορεί να λύσει τα πολλαπλά προβλήματα που παράγει η παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία. Είναι ώρα για μια παγκόσμια εξέγερση από τα κάτω".

Όσον αφορά τις ακτιβιστικές ενέργειες, αναφέρονται στην κεντρική διαδήλωση, όπου μιλούν για 5.000 συμμετέχοντες, στην κατάληψη της ΕΡΤ3, που έγινε για να δοθεί φωνή διαμαρτυρίας στους πρόσφυγες, για να αναδείξουν τα ψέμματα των τοπικών ΜΜΕ, στη διαμαρτυρία στο Γερμανικό Προξενείο, καθώς θεωρούν ότι η Γερμανία επιβάλει την πολιτική της για τους πρόσφυγες στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες, στις καταλήψεις άδειων διαμερισμάτων επειδή "αφού η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να λύσει αυτό το πρόβλημα το πήραμε στα χέρια μας" και στη διαμαρτυρία στις Καστανιές Έβρου.

Μάλιστα, στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται: "Καμία κατάληψη δεν είναι παράνομη"!

Η φωτογραφία είναι από τη σελίδα του κινήματος Beyond Europe στο Facebook .