Το πράσινο φως δόθηκε σήμερα. Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων στην πρόσφατη συνεδρίασή του ενέκρινε ομόφωνα την αποκατάσταση του εμβληματικού «Κόκκινου σπιτιού» στην πλατεία Αγίας Σοφίας της Θεσσαλονίκης.


Πρόκειται για το γνωστό σε όλους Μέγαρο Λόγγου, το οποίο αγόρασε, πρόσφατα, ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης, για να στεγάσει τα γραφεία του επιχειρηματικού του ομίλου. Μάλιστα, ήδη, στο ισόγειο στεγάζεται η μπουτίκ του ΠΑΟΚ.

Το Μέγαρο Λόγγου έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο τόσο από το υπουργείο Πολιτισμού, όσο και από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Αποτελεί ένα ιδιαίτερο δείγμα εκλεκτικισμού του μεσοπολέμου, που χτίστηκε τη δεκαετία του 1920, σε σχέδια του Ιταλού αρχιτέκτονα Λ.Τζενάρι. Τα αρχικά σχέδια προέβλεπαν την κατασκευή του ισογείου και δύο ορόφων, ωστόσο έπειτα από απόφαση του ιδιοκτήτη Γρηγόρη Λόγγου, προστέθηκε και τρίτος όροφος, που έδωσε τη σημερινή μορφή στο κτίριο.

Η αναπαλαίωση θα γίνει με βάση τη μελέτη αποκατάστασης που κατέθεσε ο επιχειρηματικός όμιλος Σαββίδη, στις αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Πολιτισμού. Προβλέπεται, εκτός των βασικών αποκαταστάσεων και αποκατάσταση του ζωγραφικού διακόσμου του κτιρίου.

Η μελέτη αποκατάστασης του κτιρίου προβλέπει τη διατήρηση των δομικών και μορφολογικών στοιχείων του κτιρίου και κάνει ελάχιστες τροποποιήσεις στην εσωτερική διαρρύθμισή του. Ως προς τη μελέτη συντήρησης του διακόσμου, προτείνονται επεμβάσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων (αποκολλήσεις, απώλειες ζωγραφικών τμημάτων και αποσαθρώσεις), όπως στερέωση, αισθητική αποκατάσταση και καθαρισμός.

Κατοικία... βρυκολάκων;

Το "Κόκκινο Σπίτι" περιβάλουν αρκετοί αστικοί μύθοι. Ένας από αυτούς θέλει το φάντασμα του Λόγγου, ιδιοκτήτη κλωστοϋφαντουργίας από τη Νάουσα, μαζί με το φάντασμα της γυναίκας του, να ... μπαίνουν στο εσωτερικό, τα βράδια, χωρίς να χρειάζονται κλειδί ή να... ανοίξουν την πόρτα!

Καθώς η «Ανώνυμος Οικοδομική Εταιρία Νέων Χωρών» που κατασκεύασε το κτίριο, χρεοκόπησε παραδόξως λίγο μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του κτιρίου ενώ η τεράστια βιομηχανική μονάδα του Λόγγου στην Νάουσα καταστράφηκε από πυρκαγιά, επίσης λίγα χρόνια μετά την ολοκλήρωση του κτιρίου, οι αστικοί μύθοι... φούντωσαν! Η πόλη μιλά για "κατάρα" που "δένει" το κτίριο, γι αυτό -λένε- δεν έγινε δυνατό να αναπαλαιωθεί ποτέ!

Άλλοι υποστηρίζουν ότι στο οφοροδιαμέρισμα του τρίτου ορόφου κατοικούν... βρυκόλακες και ενισχύουν αυτή τη θεωρία λέγοντας πως η ιδιοκτήτρια, πριν τον Ιβάν Σαββίδη, ήταν μία ηλικιωμένη γυναίκα αγνώστων λοιπών στοιχείων και απροσδιορίστου ηλικίας... Πάντως, από... ανθρώπους, έχει να κατοικηθεί περίπου 35 χρόνια.

Ως το 1992, στο ισόγειο λειτουργούσε καφενείο. Ο χώρος, μετέπειτα, έγινε εστιατόριο (το "Κουρδιστό Γουρούνι"), ενώ πλέον εκεί λειτουργεί η μπουτίκ του ΠΑΟΚ.