To αποτυχημένο πραξικόπημα της Τουρκίας φιγουράρει στα περισσότερα σημερινά πρωτοσέλιδα.


Αναλυτικά:

ΕΘΝΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: "Το μεγάλο ξεκαθάρισμα στην Τουρκία του σουλτάνου"
"Απόλυτος κυρίαρχος βγήκε ο σουλτάνος από το στρατιωτικό πραξικόπημα, το ασύλληπτο θρίλερ που έδωσε νέα τροπή στην αιώνια σύγκρουσή του με τον στρατό και το «παράλληλο κράτος» της Τουρκίας. Με την εικόνα του θριαμβευτή και του άφθαρτου ηγέτη που έχει την υποστήριξη του λαού του, ο Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποίησε την απόπειρα ανατροπής του για να προχωρήσει πιο δυναμικά στην οριστική εκκαθάριση των κρατικών δομών και στην επιδίωξη των συμφερόντων του", υπογραμμίζει η εφημερίδα.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Βασιλιάς Κωνσταντίνος: "Τι μου είπε ο Άγιος Παΐσιος"
Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του τέως για τη συνάντησή του το 1993 με τον Άγιο Παϊσιο όπου ο Κωνσταντίνος εξιστορεί: "Μου είπε άγνωστες σε όλους πτυχές της ζωής μου. Μπήκε στο βάθος της ψυχής μου και βρήκε πειρασμούς, βάσανα, ανεκπλήρωτα όνειρα. Μου μίλησε για τα ΛΑΘΗ και τις παραλείψεις μου. "Όταν ξανάρθεις στα πράγματα, να προσέξεις καλά. Είσαι καλός, πιστός; ευλαβής, ευσεβής. Μην κάνεις τα ίδια λάθη...". Αισθανόταν τα λάθη και τις αμαρτίες ΜΟΥ δικές του".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Τρόμος σε Ευρώπη και Ελλάδα"
Όπως τονίζει η εφημερίδα, "το πραξικόπημα που εκδηλώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη από μερίδα του Στρατού, το οποίο με κομμένη την ανάσα παρακολούθησε η διεθνής κοινότητα σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση και εκτυλίχθηκε και σε επικοινωνιακό επίπεδο, ανεξάρτητα από την τελική έκβασή του, ανέδειξε με δραματικό τρόπο το γεγονός ότι η γειτονική μας Τουρκία αποτελεί μια μεγάλη μπαρουταποθήκη που απειλεί τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή".

Η ΑΥΓΗ: "Σταθερές κυβερνήσεις με απλή αναλογική"
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι "η απλή αναλογική μπορεί να προσφέρει, ενάντια στη ρητορική της Ν.Δ. περί «ακυβερνησίας», όχι μόνο ισχυρές κυβερνήσεις συνεργασίας, ικανές να εξασφαλίζουν και την απαιτούμενη κοινωνική συναίνεση για την εφαρμογή ενός προοδευτικού προγράμματος, αλλά και την αναγκαία πολιτική σταθερότητα. Κι αυτό διότι συνδυάζεται με τη δυνατότητα παραμονής μιας κυβέρνησης στην εξουσία, εφόσον δεν συγκροτείται εναλλακτική πλειοψηφία διακυβέρνησης".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Ανελέητο κυνηγητό από Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία
"Μια Λερναία Ύδρα με 9 κεφάλια έχουν να αντιμετωπίσουν οι χαμηλόμισθοι και οι συνταξιούχοι κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Οι φόροι, ο ΕΝΦΙΑ, οι παρακρατήσει μισθών και συντάξεων και οι μειώσει στις αποδοχές είναι μερικές μόνο από τις αντιξοότητες που «ζώνουν σαν φίδια» τους πολίτες μέχρι τέλους του χρόνου", υπογραμμίζει η εφημερίδα".

Η ΕΠΟΧΗ: "Αριστερά δεν είναι μόνο η ανάπτυξη"
"Η αγωνία μιας κυβέρνησης για οικονομική ανάπτυξη σε μια χώρα με 24% ανεργία και 25% αποανάπτυξη είναι θεμιτή. Κι αυτή την αγωνία εξέφρασε ο πρωθυπουργός με τη συνέντευξή του στον κ. Παπαχελά τονίζοντας ότι «αριστερή πολιτική σήμερα είναι δουλειές, επενδύσεις, αυξημένο ΑΕΠ, δίκαιη μοιρασιά του ΑΕΠ». Εκείνο, όμως, που δεν μπόρεσε να αποτυπώσει με αυτή την αποστροφή, είναι πώς μπορεί, αφενός, το αυξημένο ΑΕΠ να σημάνει οπωσδήποτε και δίκαιη μοιρασιά του, και, αφετέρου, πώς αυτό μπορεί να συμβεί χωρίς να υποθηκευτεί το περιβάλλον, όπως έχουμε δει πολύ συχνά να γίνεται", υπογραμμίζει η εφημερίδα.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: "Σε τεντωμένο σχοινί η Τουρκία. Πεδία μαχών Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα"
Όπως γράφει η εφημερίδα "ακόμα και σήμερα, Κωνσταντινούπολη και Αγκυρα θυμίζουν πεδία μαχών, με τον κόσμο, που απέτρεψε, ουσιαστικά, το πραξικόπημα, να βρίσκεται στους δρόμους και τον Ταγίπ Ερντογάν να ανακτά την πολιτική εξουσία στη χώρα, στο σύνολό της". 

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Φάκελος Siemens! Παγιδευμένος με εκρηκτικά!"
Όπως γράφει η εφημερίδα "δέκα χρόνια μετά η υπόθεση του μεγαλύτερου σκανδάλου από τη Μεταπολίτευση και μετά βρίσκεται παγιδευμένη σε έναν ιστό περίεργων συμπτώσεων, παραλείψεων, καθυστερήσεων, δημιουργώντας συνειρμούς για προσπάθειες συγκάλυψης της υπόθεσης".

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ KONTRA Νews: "Όλοι οι διάλογοι-"φωτιά" για το γιναντιαίο σκάνδαλο στο ΚΕΕΛΠΝΟ"
Σύμφωνα με την εφημερίδα "αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι για τις μίζες που εισέπραττε η... εισπράκτορας του ΚΕΕΛΠΝΟ από εργολάβους και φαρμακέμπορους, αλλά και ο πόλεμος ανάμεσα σε κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης Σαμαρά για τον έλεγχο του αμαρτωλού οργανισμού τον οποίο είχαν μετατρέψει σε παρατράπεζα".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Η Siemens παραλύει τη δικαιοσύνη 
"Ακυρώσεις ή παραγραφές χιλιάδων δικαστικών διαδικασιών σε υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται αλλοδαποί κατηγορούμενοι φοβούνται δικαστικοί κύκλοι ότι θα προκαλέσουν όσα έγιναν στη δίκη της Siemens. ■ Η υποχρέωση για μεταφρασμένα κατηγορητήρια σε συνδυασμό με τις τεράστιες ελλείψεις σε μεταφραστές κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα ολόκληρο το δικαστικό σύστημα. ■ Στα άκρα οδηγείται η κόντρα της κυβέρνησης με μερίδα δικαστικών λειτουργών. Ποιες πολύκροτες υποθέσεις βρίσκονται σε εκκρεμότητα εδώ και αρκετά χρόνια", επισημαίνει η εφημερίδα.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: "Έχεις κίνημα στο κινητό σου. Twitter ή τάνκς;"
Σύμφωνα με την εφημερίδα "μια μεγάλη ειρωνεία, χαρακτηριστική των νέων δεδομένων και των αντιφάσεων που εμπεριέχει η σημερινή εποχή, είναι ότι ο μεγαλύτερος εχθρός του Ερντογάν ήταν εκείνος που του έδωσε όπλα εναντίον των πραξικοπηματιών. Ο εχθρός δεν είναι άλλος από την ψηφιακή τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο Ιντερνετ, τα οποία ο Τούρκος πρόεδρος πολλές φορές λογόκρινε και πολέμησε στο παρελθόν, αλλά ήταν εκείνα που του έδωσαν τη δυνατότητα να απευθυνθεί στον λαό και να τον κινητοποιήσει και έτσι τελικά να ανατρέψει τις εξελίξεις".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Συγκλίνουν στους αντιλαϊκούς στόχους"
"Οι καβγάδες ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα του κεφαλαίου, σε σχέση με τον εκλογικό νόμο, τις τηλεοπτικές άδειες, το φιάσκο της δίκης για τη «Ζήμενς», δεν μπορούν να κρύψουν ότι, παρά τις διαφορές τους, τις «ευαισθησίες» ή ιδεολογικές αναφορές τους, συγκλίνουν σε ένα πράγμα: Οτι η προτεραιότητα της στήριξης της ανάκαμψης των κερδών του κεφαλαίου, της προστασίας των τραπεζών, της υπεράσπισης των επιχειρηματικών ομίλων, της συμμετοχής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια είναι αδιαπραγμάτευτη για όλα τα αστικά κόμματα", γράφει η εφημερίδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ: Εκλογές λόγω κόφτη
"Η αντίστροφη μέτρηση για την εφαρμογή του λεγάμενου «κόφτη» -δηλαδή του αυτόματου δημοσιονομικού διορθωτή- έχει ήδη αρχίσει, καθώς πριν κλείσει καν δίμηνο από την ψήφιση των τελευταίων μέτρων του πολυνομοσχεδίου, αποδεικνύεται ότι το αδιέξοδο πρόγραμμα που πρότεινε και εφάρμοσε η κυβέρνηση, γνωρίζοντας ότι δεν «βγαίνει», έχει ήδη αρχίσει να εκτροχιάζει και το πρόγραμμα και την οικονομία", γράφει η εφημερίδα. 

ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: "Λαός, κινητά, κανάλια κατέστειλαν το πραξικόπημα"
Η εφημερίδα γράφει ότι "η επικοινωνιακή ετοιμότητα του Ερντογάν, ο οποίος εμφανίστηκε μέσω του λογισμικού βιντεοκλήσεων FaceTime και κάλεσε τους υποστηρικτές του να βγουν μαζικά στους δρόμους «για να υπερασπιστούν τη δημοκρατία», υπήρξε καθοριστική".

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: " Ποιοι τρέμουν τα λαμόγια της Ζήμενς"
"Δεν είναι τυχαία ούτε αθώα η αναβολή της δίκης για το μέγα σκάνδαλο της Ζήμενς, που μοίραζε μίζες για να παίρνει δουλειές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Ούτε, φυσικά, έγινε λόγω της μη μετάφρασης του βουλεύματος. Μεθόδευση ήταν για να πάει πίσω η δίκη, φθάνοντας κοντά στην πολυπόθητη παραγραφή", υποστηρίζει η εφημερίδα.

TO ΧΩΝΙ: Πραξικόπημα γιοκ!
"Απέτυχε το πραξικόπημα που εκδηλώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην Τουρκία, με πλήθος κόσμου να πλημμυρίζει το κέντρο της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας", γνωστοποιεί δυο μέρες μετά η εφημερίδα.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Νέο πρόσωπο στην παιδιατρική κλινική ΑΧΕΠΑ
Όπως γράφει η εφημερίδα ολοκληρώθηκε η ανάπλαση με δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος κι έχει γίνει πλήρης ανανέωση του εξοπλισμού.

REAL NEWS: "Χάος στην πόρτα μας"
H εφημερίδα τονίζει:  "Φόβοι για έξαρση των μεταναστευτικών ροών προς τα νησιά του Αιγαίου εξαιτίας της αδυναμίας της Τουρκίας να ελέγξει τα σύνορά της, καθώς ο στρατός της σπαράσσεται εσωτερικά. Ανησυχία και για το ενδεχόμενο ανάσχεσης του τουριστικού ρεύματος προς την χώρα μας λόγω της έντασης στην ευρύτερη περιοχή".