Τα δέκα χρόνια επιτυχούς υλοποίησης εορτάζει φέτος το Πρόγραμμα Θερινού Σχολείου για τον Ελληνικό Πολιτισμό και την Ελληνική Γλώσσα του κορυφαίου Πανεπιστημίου Charles Darwin της Βόρειας Επικράτειας της Αυστραλίας. 

Το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, οι μαθητές του Προγράμματος και πολλοί συνοδοί και εκλεκτά μέλη της Ελληνικής Ομογένειας της Αυστραλίας επισκέφτηκαν και φέτος την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. 

Λόγω του επετειακού χαρακτήρα της φετινής διοργάνωσης, παρών ήταν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Καθηγητής Simon Maddocks, καθώς και ο Πρόεδρος της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών και Πολιτισμού Καθηγητής Brian Mooney. 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης συνεχάρη τους διοργανωτές για την επιτυχή υλοποίηση του Προγράμματος και τους ευχαρίστησε για την συμπερίληψη της Περιφερειακής Ενότητα Πέλλας στο πλάνο των δράσεων. Εξήρε τη συμβολή του Προγράμματος για την ανάδειξη του τοπικού πολιτισμού και τουρισμού και, ειδικά, για τη διάδοση της Ελληνικής γλώσσας. 

Αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς με την Ελληνική Ομογένεια η οποία έμπρακτα στηρίζει την Ελλάδα και τους Έλληνες επιχειρηματίες στην αναζήτηση νέων αγορών για τα προϊόντα τους. «Οι Έλληνες είναι αισιόδοξοι από τη φύση τους και ξέρουν πώς να ξεπερνούν τις δυσκολίες», ήταν μία χαρακτηριστική φράση του κ. Θεοδωρίδη. 

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Charles Darwin αναφέρθηκε στην αξία της αλληλεγγύης και της συναδέλφωσης μεταξύ των λαών. Εξέφρασε την ιδιαίτερη τιμή που ένιωσε επισκεπτόμενος την Πέλλα, κοιτίδα του Ελληνικού Πολιτισμού και δήλωσε ικανοποίηση για την πρόοδο της συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου του Darwin και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. «Η φιλοξενία σας μας συγκινεί και σας ευχαριστούμε θερμά για τις υπέροχες στιγμές που ζούμε στη χώρα σας», ήταν ο επίλογος της σύντομης ομιλίας του. 

Ο Πρόεδρος της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών και Πολιτισμού αναφέρθηκε στη συνεργασία των δύο Ελληνικών Πανεπιστημίων, Αιγαίου και Μακεδονίας, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα. Τόνισε ότι η ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου είναι εξαιρετικά υψηλή και μέσω των πρωτοκόλλων συνεργασίας που υπογράφηκαν αναμένεται επέκταση της συνεργασίας με την παροχή υποτροφιών σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, ερευνητές και ανταλλαγές καθηγητών. 

Κύριος υποστηρικτής του Προγράμματος είναι ο Ελληνικός Μακεδονικός Σύλλογος Darwin, με Πρόεδρο τον -με καταγωγή από το Λουτράκι Αλμωπίας- κ. Στράτο Πούλο. Συντονιστής του Προγράμματος είναι ο Αν. Καθηγητής Ελληνικής Γλώσσας κ. Γεώργιος Φρατζής με την Αν. Καθηγήτρια Βασιλεία Καζούλλη, από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ενώ επιστημονική συνεργάτης είναι η κα. Αγγελική Πούλου. Στο πρόγραμμα διδάσκουν επίσης, ο Καθηγητής Γεώργιος Παπαντωνάκης, ο Αλέξανδρος Σοϊλεμέζης, η Ζωή Κωνσταντινίδη, η Παρασκευή Ευγενίου, η Δέσποινα Κώτη, η Μαριάνθη Οικονομάκου, η Μαρία Καπλανέρη, ο Μάριος Φεσόπουλος και η Ευδοκία Τσουγκράνη. Ειδικός συνεργάτης για την προβολή του Προγράμματος είναι ο Ιωάννης Καραβόκυρος.  

Άλλοι σημαντικοί υποστηρικτές του Προγράμματος είναι το Πανεπιστήμιο Darwin μέσω του προγράμματος υποτροφιών “2016 Short Term Mobility Southern European Languages Program”, η Κυβέρνηση της Βόρειας Επικράτειας της Αυστραλίας, η πρωτοβουλία “Guardians of the Greek Language” του Παν. Darwin, η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα του Darwin, η Επιτροπή «Φίλοι της Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού» της Ελληνικής Κοινότητας της Αυστραλίας, ο Ιωάννης Χαλίκος, η Jalouise Pty Ltd, o Nickolas T. Paspaley AC, η Halkitis Brothers και ένας πολύ μεγάλος αριθμός Ελλήνων της Ομογένειας, επιχειρηματικών ομίλων και φιλελλήνων που ενδιαφέρονται για τη διάδοση του Ελληνικού Πολιτισμού.   

Η ομάδα του Προγράμματος επισκέφτηκε ήδη το Αρχαιολογικό Μουσείο και τον Αρχαιολογικό Χώρο της Πέλλας, τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ.κ. Ιωήλ και, μετά από ξενάγηση στους Καταρράκτες της Έδεσσας, θα συνεχίσει με άλλους σημαντικούς προορισμούς στην Κεντρική Μακεδονία. Σημαντικές δράσεις του προγράμματος υλοποιούνται επίσης στην περιοχή των Λουτρών Αλμωπίας με την υποστήριξη του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας.