Επίθεση με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς εξαπέλυσε, χθες βράδυ, στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, για το θέμα του μετρό!


Αφορμή στάθηκε άρθρο του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης «Εντάξει», Σταύρου Καλαφάτη, όπου είχε επισημάνει ότι η «Αττικό Μετρό» μετατράπηκε σε όχημα επικοινωνιακής άφεσης αμαρτιών, «τόσο για την κυβέρνηση που προφανώς αναζητά δικαιολογίες για τις δικές της ευθύνες στις νέες καθυστερήσεις του έργου, όσο και για το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, που με πρόσχημα το δίλημμα «μετρό ή αρχαία», έχει αποτελέσει στην πράξη ισχυρό ανάχωμα στην ολοκλήρωση ενός έργου, που έπρεπε να είναι ήδη έτοιμο για να ανασάνει η πόλη κυκλοφοριακά».

Ο κ. Μπουτάρης διάβασε αποσπάσματα από το άρθρο κι εξαπέλυσε τις χίλιες μύριες κατηγόριες! «Καταγγέλλω τη συμπεριφορά του αρχηγού αυτής της παράταξης, ότι παίζουν με το μετρό. Κι αυτό είναι βούτυρο στο ψωμί διαφόρων και το ξέρουν. Εμείς θα σώζαμε και το μετρό και τα αρχαία. Εσείς θα τα κάνατε ασβέστη στο Παύλου Μελά. Εσείς θέλατε να στείλετε εκεί όλα τα αρχαία αυτά», είπε.

Κι όταν είδε τον σύμβουλο της παράταξης Εφραίμ Κυριζίδη να κρατάει σημειώσεις, άρχισε τις προσωπικές επιθέσεις. Μιλώντας για την πλάζα που ονειρεύεται να κατασκευαστεί εκεί, την χαρακτήρισε "λαμπρή" και είπε προς τον Κυριζίδη: "Γράφε τη λέξη, να τη θυμηθείς να την πεις στον αρχηγό σου"! 

Προσωπικές επιθέσεις και βαρείς χαρακτηρισμοί

Και συνέχισε: «Όταν έχεις τον κ. Καλαφάτη και εξακολουθεί και παίζει με μια ιστορία που είναι μεγάλης σημασίας για την πόλη, γιατί τόσο φθάνει το μυαλό σας...» Εκεί διέκοψε το λόγο του και στρεφόμενος στον Εφραίμ Κυριζίδου του είπε: «Τα ματάκια σου μου θυμίζουν έξυπνη αγελάδα»! Για να απαντήσει ο σύμβουλος: "Δεν πειράζει, είσαι εσύ πολύ έξυπνος, δήμαρχε"!

Καθώς ο δήμαρχος συνέχιζε στο ίδιο στιλ, προσπάθησε να πάρει το λόγο ο σύμβουλος των "Εντάξει" Σωκράτης Δημητριάδης, για να δεχτεί κι αυτός επίθεση: «Τι θες; Δε σου δίνω το λόγο»! Κι όταν ο σύμβουλος των «Εντάξει» του είπε ότι αυτό δεν είναι δημοκρατικό, συνέχισε: «Ποιος σου είπε ότι έχουμε Δημοκρατία; Αν δεν τους αρέσει, ας βρουν έναν πιο δημοκρατικό άνθρωπο από μένα. Αλλά όταν διακόπτετε συνέχεια, αυτό δεν είναι δημοκρατία, είναι καφενείο»!

Ο δήμαρχος επιτέθηκε και στον σύμβουλο της δικής του παράταξης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, πρώην μέλος του δ.σ. της "Αττικό Μετρό" Α.Ε., για να διεξαχθεί ο εξής αποκαλυπτικός διάλογος:

Ζέρβας: Λυπάμαι αλλά δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωση των έργων το 2020 και το 2017. Δυστυχώς...

Μπουτάρης: Σου ζήτησα να παραιτηθείς γιατί υπήρχε ασυμβίβαστο και δεν το ΄κανες (σ.σ. εννοεί από το δ.σ. της "Αττικό Μετρό Α.Ε.")...

Ζέρβας: Δεν μου το ζήτησες. Αντίθετα,  έκανες προσπάθειες να διοριστεί άλλος σύμβουλος και δεν τα καταφέρετε. Είναι ατεκμηρίωτα, ανιστόρητα και λάθος αυτά που είπες...

Εκείνη τη στιγμή, ο δήμαρχος είχε, ήδη, ανάψει τσιγάρο κι έβγαινε στο μπαλκόνι κι ακούστηκε να λέει: "Ναι, ήθελα να βάλω άλλον για να ελέγχω τα πράγματα"...

Κυριζίδης: Μετά από δύο χρόνια φέρατε... μια σελίδα

Όταν πήρε το λόγο ο σύμβουλος των Εντάξει Μ. Κυριζίδης, είπε: "Με διασκεδάζει ο δήμαρχος, ειδικά όταν προσπαθεί να πει το όνομά μου και το λέει πάντα λάθος. Δεν πειράζει. Έχει άλλα τρία χρόνια μπροστά του που θα είναι δήμαρχος και πού θα πάει, θα το μάθει"...

Όσο για το μετρό, απάντησε: "Γιατί πανηγυρίζετε, δεν μπορώ να καταλάβω. Χρειαστήκατε δύο χρόνια για να φέρετε μια σελίδα χαρτί, που είπατε ότι είναι μνημόνιο συναντίληψης. Χρειαστήκατε δύο χρόνια για ένα χαρτί. Να δούμε πόσο θα χρειαστείτε να κάνετε διαγωνισμό προμελέτης, να βρείτε χρήματα για τις μελέτες, να κάνετε μελέτες, να κάνετε διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου... Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν. Κάντε τα αυτά και μετά να πανηγυρίσουμε όλοι μαζί"!

Καλαφάτης: Εκεί που μας χρωστούσανε...

Με γραπτή του δήλωση, ο κ. Καλαφάτης απάντησε: 

«Στον πολιτικό λόγο τα παραληρήματα δείχνουν πανικό. Αφήνουμε τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης να συνεχίσει τον μοναχικό και θλιβερό του δρόμο, των προσωπικών επιθέσεων και ύβρεων. 

Όσο για το μετρό Θεσσαλονίκης, τι να πει κανείς; Τα λένε όλα οι χρονοβόρες προσφυγές που κατέθεσε ο ίδιος ο δήμαρχος, οι συνεννοήσεις του με τους αρμόδιους υπουργούς χωρίς τη γνώση και τη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου, αλλά και οι σύμβουλοι της διοίκησής του - γνώστες του θέματος - που συμφωνούν με την παράταξή μας, δηλαδή με την αλήθεια. 

Με μια φράση, εκεί που μας χρωστάγανε, μας παίρνουν και το βόδι», κατέληξε.