Τρόφιμα, που συγκέντρωσε στην Πορτογαλία, για τους πρόσφυγες της Θεσσαλονίκης, η ποδοσφαιρική ομάδα της Μπράγκα, παρέδωσε, σήμερα, στο δημαρχείο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης.


Συγκεντρώθηκαν περίπου 81 τόννοι τροφίμων και, δεν αποκλείεται, να κλειστεί και φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας του ΠΑΟΚ με την Μπράγκα, καθώς ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ανέλαβε σχετική πρωτοβουλία.

Για άλλη μία φορά, ο δήμαρχος εξέφρασε την άποψη ότι οι πρόσφυγες «μπορεί να μείνουν μόνιμα εδώ», θύμισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες με ενοικίαση διαμερισμάτων σε όλη την πόλη και πρόσθεσε ότι «μας  απασχολεί το πώς θα ενσωματώσουμε στην τοπική κοινωνία τους πρόσφυγες που θα μείνουν στην περιοχή». 

Μπέρδεψε τους πρόσφυγες με τους ομογενείς από την Βόρεια Ήπειρο και τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες και υπογράμμισε: «Η πόλη επιβεβαιώνει τον χαρακτηρισμό της ως ‘’προσφυγομάνα’’. Αυτό που πρέπει να υπογραμμίσουμε σήμερα είναι ότι χρειαζόμαστε βοήθεια, διότι η χώρα περνάει σοβαρότατη οικονομική κρίση και πρέπει να λάβουμε πρωτοβουλίες και να προσκαλέσουμε ανθρώπους από παντού να βοηθήσουν τόσο την Ελλάδα όσο κυρίως τους πρόσφυγες που βιώνουν την τραγωδία να έχουν εγκαταλείψει τις χώρες τους και να έχουν χάσει τα πάντα. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε και να τους βοηθήσουμε όλους».

Ο Χρήστος Στυλιανίδης από την πλευρά του τόνισε ότι  «η αλληλεγγύη που επιδεικνύει ο απλός Έλληνας είναι ένα παράδειγμα για όλους τους Ευρωπαίους. Σήμερα ευτυχώς έχουμε ένα ανάλογο παράδειγμα από την Πορτογαλία. Δεν μετράει μόνο το είδος της βοήθειας και το μέγεθός της, αλλά κυρίως ο συμβολισμός αυτής της πρωτοβουλίας».

Μιλώντας για την εμπειρία του από τις επισκέψεις στα hot spot, είπε ότι «η κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται μέρα με τη μέρα, με την βοήθεια των Ελληνικών Αρχών, αλλά και ανθρώπων εμπνευσμένων, όπως ο Γιάννης Μπουτάρης και με τη συνεισφορά της Ε.Ε. » και δήλωσε περήφανος για το πώς αντιδρά ο Ελληνικός λαός.

Ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας της Μπράγκα, Αντόνιο Ροντρίγκες, τόνισε: «Ίσως η βοήθεια αυτή μοιάζει με σταγόνα στον ωκεανό του προσφυγικού ζητήματος. Όμως, είναι σημαντικό ότι αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά πως το ποδόσφαιρο μπορεί να ενώσει τον κόσμο και ότι εμείς που ασχολούμαστε μ’ αυτό πρέπει να κάνουμε περισσότερα, εκμεταλλευόμενοι τη δημοφιλία του και προβάλλοντας τα πραγματικά προβλήματα προς τον κόσμο, αυτά που ξεπερνούν τις χώρες και τους λαούς και είναι παγκόσμια ζητήματα που αναζητούν λύσεις». 

Την αντιπροσωπεία συνόδευσαν οι Ευρωβουλευτές, Θοδωρής Ζαγοράκης και José Manuel Fernandes, και εκπρόσωποι της ποδοσφαιρικής ομάδας και της πόλης της Μπράγκα.