Βήμα έκφρασης και ανάσα ψυχαγωγίας σε εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες προσέφερε το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με την εκδήλωση που παρουσίασε χτες, Τρίτη, το βράδυ, στα Διαβατά, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.


Αυτοσχέδιοι στίχοι και ηλεκτρικές νότες, παραδοσιακοί ρυθμοί και χορευτικές  κινήσεις,  υψωμένα χέρια και συντονισμένα χειροκροτήματα συνθέτουν την εικόνα της συναυλίας που δόθηκε στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, στη δυτική Θεσσαλονίκη, όπου σήμερα φιλοξενούνται περί τα 2.000 άτομα.

Η εκδήλωση έγινε με την ευκαιρία της λήξης της θρησκευτικής εορτής της νηστείας για τους μουσουλμάνους (Ραμαζάνι). Αποτέλεσε δε σημείο συνάντησης διαφόρων εθνικών ομάδων, ποικίλων μουσικών οργάνων και πολύχρωμων ηχητικών παραστάσεων. 

Από τη σκηνή που εγκαταστάθηκε με τη συνδρομή εθελοντών, παρήλασαν επί σχεδόν 2,5 ώρες Σύριοι, Αφγανοί, Ιρακινοί, Μαροκινοί, Αιγύπτιοι και Έλληνες μουσικοί, επαγγελματίες και ερασιτέχνες. 
  
Λίγο πιο απομακρυσμένες οι γυναίκες, φορώντας πολύχρωμες μαντήλες και μακριά φορέματα, παρακολουθούσαν από απόσταση.  

Την ίδια ώρα, εθελοντές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες πρόσφεραν ζεστό τσάι στους φιλοξενούμενους, ενώ λίγο νωρίτερα είχαν φροντίσει να μοιράσουν ψάθες στα παιδιά των προσφύγων, για να κάθονται στο δάπεδο με ασφάλεια. 



Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η εμφάνιση 16 παιδιών και εφήβων, ηλικίας 14 έως 17 ετών, που έχουν φτάσει στην Ελλάδα δίχως τους γονείς τους, προερχόμενοι από διάφορες περιοχές της Μέσης Ανατολής. Οι ασυνόδευτοι έφηβοι γνωρίστηκαν στο Κέντρο Υποδοχής Διαβατών, βρήκαν κοινά σημεία ενδιαφέροντος και αποφάσισαν να συνεργαστούν, για να τραγουδήσουν σε χορωδία. Έτσι, έγραψαν στίχους, για να εξιστορήσουν τις εμπειρίες της προσφυγιάς, αλλά και τις περιπέτειες της αγάπης, και τους απήγγειλαν σε ρυθμό ραπ. 

Οι καλλιτεχνικές δράσεις που έχει προγραμματίσει το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, συνεχίζονται σήμερα, Τετάρτη, στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στο  Χέρσο Κιλκίς και αύριο, Πέμπτη, στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στη Νέα Καβάλα Κιλκίς.