Αναπαράσταση της μάχης της Φούρκας στο ΓράμμοΑνήμερα της γιορτής του Προφήτη Ηλία αγόρια και κορίτσια από τα χωριά της Κόνιτσας τίμησαν σήμερα τη "γυναίκα της Πίνδου" με την αναπαράσταση του ηρωικού αγώνα των Ελλήνων ενάντια στην εισβολή του ιταλικού φασισμού το 1940. 


Επέλεξαν -όπως κάθε χρόνο -το ύψωμα του Προφήτη Ηλία στη Φούρκα γιατί εκεί βρίσκονται οι προτομές δύο ηρώων του Έπους του 40: του συνταγματάρχη Κωνσταντίνου Δαβάκη που τραυματίστηκε στη μάχη της Φούρκας και του υπολοχαγού Αλέξανδρου Διάκου που άφησε την τελευταία του πνοή στην ίδια μάχη. Τη μάχη που σήμανε την αρχή της μεγάλης εποποιίας του 40.

Μαυροφορεμένα κορίτσια να κουβαλούν κιβώτια με πυρομαχικά στους ώμους. Στρατιώτες με στολές του '40 να φωνάζουν "αέρα" και να ορμούν με την ξιφολόγχη να απωθήσουν τον εχθρό. 

Ύψωμα του Προφήτη Ηλία στη Φούρκα της Κόνιτσας. Υψόμετρο 1.750 μέτρα. Μπροστά ο Γράμμος. Πίσω ο Σμόλικας. 

Η κοινότητα της Φούρκας εξακολουθεί και σήμερα να αποτελεί ένα σύγχρονο σύνδεσμο με το ιστορικό γεγονός του έπους του ΄40, αφού εκεί βρίσκεται το άγαλμα της γυναίκας της Πίνδου, σημείο αναφοράς του εορτασμού στη μνήμη τους.

Σχόλια