Ηλεκτρισμένη είναι η ατμόσφαιρα στη Λέρο, μετά από νέα επεισόδια που σημειώθηκαν και στα οποία πήραν μέρος πρόσφυγες, αλλά και ομάδα κατοίκων. 


Τα επεισόδια σημειώθηκαν όταν 200 πρόσφυγες πραγματοποίησαν διαμαρτυρία σε κεντρικό σημείο στο Λακκί, εκφράζοντας φόβο για τη ζωή τους, καθώς στο hotspot που κρατούνται υπάρχουν κακοποιά στοιχεία που τους απειλούν, ωστόσο το αίτημά τους να φιλοξενηθούν αλλού δεν έγινε δεκτό.

Μετά από πολύωρη διαπραγμάτευση της δημοτικής Αρχής με τους επικεφαλής των προσφύγων, την επικεφαλής συγκεκριμένης ΜΚΟ που τους συνόδευε, καθώς και τον υπεύθυνο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, η δημοτική Αρχή ενημερώθηκε ότι οι συγκεκριμένοι πρόσφυγες φοβούνται για τη ζωή τους. 

Όπως έλεγαν, στο hotspot των Λεπίδων υπάρχουν πολλά κακοποιά στοιχεία που τους απειλούν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συμβιώσουν ειρηνικά στις δομές του κέντρου πρώτης υποδοχής. 

Ο δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι συνέστησαν στους υπευθύνους των ΜΚΟ και της Ύπατης Αρμοστείας, να εξηγήσουν στους πρόσφυγες ότι δεν υπάρχουν άλλες δομές στο νησί για τη φιλοξενία τους, και ότι πρέπει να επιστρέψουν στο κέντρο πρώτης υποδοχής όπου θα υπάρξει μέριμνα για τα προβλήματα που έχουν.

Όμως, οι πρόσφυγες ήταν ανένδοτοι στο ενδεχόμενο επιστροφής στο hotspot, και έτσι ο δήμαρχος επικοινώνησε με την αστυνομία προκειμένου να επιληφθεί του θέματος. Ήδη, αρκετοί πολίτες της Λέρου είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο και προχωρούσαν σε αποδοκιμασίες. 

Στο σημείο έφθασαν, μετά την πάροδο αρκετής ώρας, δυνάμεις των ΜΑΤ, μαζί με τον αστυνομικό διευθυντή, ο οποίος κατευθύνθηκε προς τους πρόσφυγες προκειμένου να τους εξηγήσει την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί.

Ωστόσο, πριν προλάβει καν να μιλήσει στους πρόσφυγες, ο αστυνομικός διευθυντής δέχτηκε επίθεση από ολιγομελή ομάδα προσφύγων, με αποτέλεσμα να εμπλακούν στα επεισόδια και κάτοικοι του νησιού.

Οι άνδρες των ΜΑΤ επενέβησαν και τα επεισόδια σταμάτησαν. Οι πρόσφυγες οδηγηθήκαν ξανά στο hotspot των Λεπίδων.