Δεύτερη παραίτηση, μέσα σε έναν μήνα, δημοτικού συμβούλου της διοικούσας παράταξης του δήμου Θεσσαλονίκης, από επιτροπή του δήμου!


Παραιτήθηκε ο κ. Λάζ. Ζαχαριάδης, από την Επιτροπή Φορολογικών Διαφορών / Τελών Καθαριότητας και Φωτισμού!

Είναι ο ίδιος σύμβουλος που είχε παραιτηθεί, πριν περίπου έναν μήνα, από άλλη επιτροπή του δήμου.

Στις επιτροπές αυτές προσφεύγουν οι πολίτες, αιτούμενοι τη μείωση προστίμων που τους έχουν επιβληθεί. Σύμφωνα με το νόμο, οι επιτροπές έχουν το δικαίωμα να δεχτούν έκπτωση από 0,5% ως και 50% στα πρόστιμα.

Οι αντεγκλήσεις άρχισαν όταν ήρθε η συζήτηση για την έγκριση πρακτικών της Επιτροπής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών  του Τμήματος Ανταποδοτικών Τελών της Δ/νσης Δημοτικών Προσόδων και Πόρων και των πρακτικών της Επιτροπής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών για ακαθάριστα έσοδα και διαφημίσεις. 

Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα Δημοτικής Αστυνομίας Λευτέρης Κιοσέογλου ψήφισε λευκό στα δύο θέματα για την έγκριση των πρακτικών των δύο Επιτροπών.  Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος, πήρε το λόγο και τόνισε ότι «ο κ. Κιοσέογλου ως πρόεδρος ανάλογης επιτροπής για τις διαφημίσεις, δεν γίνεται να έχει αυτή τη στάση». 

«Η Επιτροπή που συμμετέχω εγώ δεν έχει καμία σχέση με καταπάτηση δημόσιου χώρου», ανταπάντησε ο κ. Κιοσέογλου. Διευκρίνισε ότι με τη στάση του ήθελε να εκφράσει «ένα κρυφό παράπονο, όχι γιατί υπάρχει αδιαφάνεια ή μη σύννομες διαδικασίες ή ότι είναι ασυνείδητοι οι συνάδερφοι. Προσπαθούμε ως δήμος με τους μηχανισμούς να βάλουμε μια τάξη. Δεν αμφισβητώ κανενός την τιμιότητα ούτε το πώς λειτουργούν οι επιτροπές», πρόσθεσε. 

Η φωτιά, όμως, είχε ανάψει: «Ποτέ στο παρελθόν κανείς δεν αμφισβήτησε τον ρόλο των ανθρώπων που συμμετέχουν σε αυτές τις Επιτροπές. Δε μπορώ να παίζω εγώ, παραιτούμαι μέχρι να υπάρχουν πρακτικά και να μαγνητοφωνούνται οι Επιτροπές» τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος Λάζαρος Ζαχαριάδης. Και... παραιτήθηκε και από αυτήν την επιτροπή!

Ο δημοτικός σύμβουλος των "Εντάξει", Νίκος Ζειμπέκης υπογράμμισε ότι δεν επιτρέπει σε κανέναν να  αφήνει υπονοούμενα, ενώ ο Γ. Αρβανίτης από την πλειοψηφία υπογράμμισε πως «αυτοί που είναι οι παραβατικοί στο κέντρο δεν έρχονται στις Επιτροπές, αλλά αυτοί που είναι οι μικρομαγαζάτορες».  

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης επανέλαβε την πρότασή του να μην είναι μητρώο των παραβατών αλλά των καταστημάτων. «Έκανες τρεις παραβάσεις; Σου σηκώνω τα τραπεζοκαθίσματα για έναν μήνα. Τέτοιες λύσεις πρέπει να βρούμε, που να τον τσούζουν τον παραβάτη. Διαφορετικά δεν του καίγεται καρφί» τόνισε. 

Μεταρρύθμιση του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν οι Επιτροπές πρότεινε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Σταύρος Καλαφάτης. «Να συζητήσουμε επί της ουσίας με πρωτοβουλία δημάρχου ή προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, πώς θα λειτουργήσουν καλύτερα οι επιτροπές προς όφελος των πολιτών και να εκμηδενίσουμε παράλληλα οποιεσδήποτε σκέψεις», είπε χαρακτηριστικά. 

«Τι μητρώο να επιβληθεί οι παραβάτες αλλάζουν συνέχεια τα ονόματα των επιχειρησεων» σχολίασε ο Γιάννης Δελλής από την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση».  

«Δεν υπάρχει θέμα μομφής προς τους δημοτικούς συμβούλους που συμμετέχουν στις Επιτροπές», ξεκαθάρισε ο Γιώργος Ρακκάς από την παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη», τονίζοντας πως ο νόμος είναι δυσλειτουργικός.  

Μετά από όλα αυτά, τα θέματα πέρασαν κατά πλειοψηφία, αλλά κι ο κ. Ζαχαριάδης επέμεινε στην παραίτησή του...