Ελαφρά διαφοροποιημένη στάση, από αυτήν του υπουργείου Πολιτισμού, κράτησε η υπουργός Μακεδονίας - Θράκης (στέλεχος των ΑΝΕΛ) Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, όσον αφορά το μνημείο της Αμφίπολης:


«Δεν επιτρέπεται το θέμα του μνημείου της Αμφίπολης να παραμένει στη σιωπή. Όπως έχω τονίσει, εξάλλου, σε άλλες τοποθετήσεις μου, η ιστορική αλήθεια δεν φόβισε ποτέ την Ελλάδα. Οι δράσεις που γίνονται πρέπει να αναδεικνύονται, με σεβασμό πάντοτε στην Επιστήμη, στην ιστορική αξία και ταυτότητα του μνημείου, έχοντας όμως υπόψη και τις απαιτήσεις της κοινωνίας. Είναι υποχρέωσή μας να προχωρήσει η έρευνα, και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάδειξή του», δήλωσε η κ. Τσαρουχά.

Η υπουργός έκανε αυτή τη δήλωση σε Ημερίδα που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ του νομού Σερρών, το Σάββατο 9 Ιουλίου 2016, στο χώρο του Φεστιβάλ Αμφίπολης. Το θέμα της Ημερίδας ήταν "Τα Αρχαιολογικά ευρήματα στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης και η πολιτιστική και τουριστική αξιοποίησή τους για την ανάπτυξη της περιοχής", παρουσία του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά.