Συνάντηση με τον Πρύτανη του ΑΠΘ κ. Περικλή Μήτκα είχε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκος Μπόλαρης. 

Στην συνάντηση συμμετείχαν επίσης η Αναπλ. Πρύτανης Προγραμματισμού & Ανάπτυξης κα. Δέσποινα Κλαβανίδου, ο Κοσμήτορας Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος κ. Δημήτρης Κωβαίος ο Πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής Κ. Κώστας Χρυσάφης και οι καθηγητές κκ. Μπιλιαδέας Κώστας, Βλάχος Δημήτρης και Ζαρωτιάδης Γρηγόρης.

Ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου παρουσίασε την θεσμική οργάνωση, την επιστημονική εργασία, την διασύνδεση επιστήμης έρευνας – αγροδιατροφικού τομέα, αναδεικνύοντας το μέγεθος, την ποιότητα και την παρέμβαση του ΑΠΘ στο πρωτογενή τομέα. Οι συμμετέχοντες Αντιπρύτανης και Πρόεδροι εστίασαν στις προοπτικές συνεργιών του ΥΠΑΑΤ και του Αριστοτέλειου ιδιαίτερα στους τομείς της Δια Βίου μάθησης , διαχείρισης γεωργικών εκμεταλλεύσεων , ανάπλαση χωριών σε δασικές περιοχές ,βιώσιμης ανάπτυξης, γενετικών πόρων και το θέμα της έξυπνης εξειδίκευσης στον αγροδιατροφικο τομέα.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκος Μπόλαρης, απόφοιτος ο ίδιος του Αριστοτέλειου , ευχαρίστησε τον Πρύτανη, την Αντιπρύτανη, τους Πρόεδρους και τους καθηγητές τόσο για την ενημέρωση όσο και για την ανάδειξη των δυνατοτήτων συνεργειών στον χώρο ευθύνης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Τόνισε ότι η πρόκληση συνεργασίας με το ΑΠΘ αφορά το σύνολο του στρατηγικού σχεδιασμού Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας εστιάζοντας στους πέντε πυλώνες του αγροδιατροφικού τομέα και συγκεκριμένα στις πολιτικές για το υποκείμενο της Αγροτικής Ανάπτυξης τον παραγωγό, στις πολιτικές για την Γη και το νερό , στις πολιτικές για τα παραγόμενα προϊόντα, την τυποποίηση, μεταποίηση, την εξωστρέφεια και τις πολιτικές αξιοποίησης των εργαλείων που έχουμε στην διάθεση μας για την επίτευξη της Αγροτικής Ανάπτυξης .

Ο Αναπληρωτής Υπουργός εστίασε στην βούληση του Υπουργείου για αλλαγή κατεύθυνσης στον αγροδιατροφικο τομέα, με πρόταξη της ποιότητας των προϊόντων, της ενσωμάτωσης καινοτομιών, της πιστοποίησης της ποιότητας και συνεπώς την επωνυμία, στην προστιθέμενη αξία και στις πολιτικές εξωστρέφειας . Ζήτησε από τον Πρύτανη του Αριστοτελείου και τους συμμετέχοντες στην σύσκεψη τις συνέργειες του Πανεπιστημίου με τις Υπηρεσίες και τους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε από την Θεσμική αυτή πολυεπίπεδη συνεργασία να υπάρχει αποτέλεσμα θετικό, να παράγεται κέρδος το όποιοι καρπώνεται ο παραγωγός του πρωτογενή τομέα, η τυπική οικονομία, η εθνική οικονομία. Στην κατεύθυνση αυτή υπογράμμισε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να αξιοποιήσουμε τα κονδύλια της νέας κοινοτικής περιόδου στήριξης με αξιολόγηση των προτεραιοτήτων, ιεράρχηση των προτάσεων και στόχευση των χρημάτων στους τομείς που έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα και ιδιαίτερες ανάγκες.

Η πρόκληση της Γεωργίας Ακριβείας, της Βιολογικής Γεωργίας των Λειτουργικών Τροφίμων, των καινοτόμων εφαρμογών, της υδροπονίας, της νανοτεχνολογίας είναι παρούσα και ανταποκρινόμαστε σ’ αυτήν. Να αποφύγουμε τις λανθασμένες πρακτικές της στείρας απορροφητικότητας που επικράτησε σε προηγούμενες περιόδους. 

Η δυνατότητα για συνέργειες του Υπουργείου, του Πανεπιστήμιου, των Ερευνητικών Ιδρυμάτων, των παραγωγών του αγροδιατροφικού τομέα για αλλαγή κατεύθυνσης με αξιοποίηση των εργαλείων που διαθέτουμε για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων σε μια εποχή που η χωρά βιώνει ήδη τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι μια πρόκληση στην οποία μπορούμε και επιβάλλεται, με στρατηγικό σχεδιασμό, να ανταποκριθούμε.