Μιλώντας στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία με αντικείμενο την «Προβολή Σταθερότητας», ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις πρωτόγνωρες ροές προσφύγων και μεταναστών, στον βαθμό που αυτές
έχουν επηρεάσει την Ελλάδα, την Ευρώπη αλλά και άλλες συμμαχικές χώρες, καθώς και στα μέτρα που ελήφθησαν στο προηγούμενο διάστημα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος στο πλαίσιο του Διεθνούς και ευρωπαϊκού Δικαίου, και ειδικότερα στο πλαίσιο της συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας και στην ενίσχυση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας.


Επισήμανε το ενδεχόμενο η σημαντική μείωση των ροών να είναι προσωρινή και τόνισε την αναγκαιότητα αυτή η μείωση να γίνει διατηρήσιμη, καθώς, όπως ανέφερε, οι διακινητές δεν θα διστάσουν να εκμεταλλευθούν τις όποιες αδυναμίες.

Ως εκ τούτου, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για την αναγκαιότητα πλήρους εφαρμογής της δραστηριότητας μέσω της επέκτασής της σε όλες τις επίμαχες περιοχές και την χρήση των ελικοπτέρων των πλοίων που συμμετέχουν.

Επισήμανε ότι η Ελλάδα αποδεικνύει σταθερά ότι είναι έτοιμη να εργασθεί προς αυτήν την κατεύθυνση και υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό το ΝΑΤΟ να αναδείξει τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να παίξει σε αυτό το εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα για την περιοχή.

Σε ότι αφορά το καθεαυτό θέμα της συνεδρίας είπε ότι η λογική της «προβολής σταθερότητας» δεν μπορεί να γίνει με λογική «επέκτασης ισχύος» στην περιοχή, αλλά πρέπει να βασίζεται και να ανταποκρίνεται στις εκπεφρασμένες ανάγκες των εταίρων μας στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η κατάσταση στη Βόρεια Αφρική και στην Μέση Ανατολή ανησυχεί την Ελλάδα και την επηρεάζει άμεσα, όπως εξάλλου και όλους τους Συμμάχους ασχέτως γεωγραφίας.