Στους 84 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών, ενώ 18 τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση από τη χθεσινοβραδινή επίθεση του φορτηγού στη Νίκαια, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.


Φορτηγό έπεσε πάνω σε πλήθος ανθρώπων που είχε συγκεντρωθεί για να δει τα πυροτεχνήματα που εκτοξεύθηκαν το βράδυ της εθνικής εορτής της Γαλλίας.

Αυτή η «εγκληματική ενέργεια» στοίχισε τη ζωή σε «δεκάδες ανθρώπους», δήλωσε ο Σεμπαστιάν Ιμπέρ, αυτοδιοικητικός αξιωματούχος της περιοχής Αλπ-Μαριτίμ, κάνοντας λόγο για «πιθανόν εκατό τραυματίες» και προειδοποιώντας πως «ο απολογισμός είναι ακόμη πολύ αβέβαιος». Ο οδηγός του αυτοκινήτου «είναι νεκρός», ανέφερε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Εστροζί μέσα στο φορτηγό βρέθηκαν όπλα και χειροβομβίδες και μάλιστα «βαριά όπλα, δεν μπορώ να πω περισσότερα πέραν αυτού, είναι ευθύνη του νομάρχη και του εισαγγελέα», είπε ο Εστροζί μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο οδηγός του φορτηγού πυροβόλησε πριν δεχτεί τα πυρά των αστυνομικών

Ο οδηγός του φορτηγού άνοιξε πυρ, πριν τον πυροβολήσουν οι αστυνομικοί. Ο Γάλλος υπουργός των Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ δήλωσε ότι 80 άνθρωποι είναι νεκροί, ενώ 18 άλλοι είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι ο οδηγός του φορτηγού ήταν γνωστός στην αστυνομία για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου, χωρίς ωστόσο, να έχει εντοπιστεί ή να είναι γνωστός στις μυστικές υπηρεσίες, σύμφωνα με αστυνομική πηγή. Ο οδηγός ήταν 31 ετών και είχε γεννηθεί στην Τυνησία, αναφέρει η ίδια αστυνομική πηγή.



Το προσωπικό των νοσοκομείων δεν έχει κρατήσει τα στοιχεία των τραυματιών

Το προσωπικό των νοσοκομείων όπου έχουν μεταφερθεί οι τραυματίες από τη χθεσινοβραδινή επίθεση στη Νίκαια, δηλώνουν ότι οι γιατροί δεν είχαν χρόνο για να κρατήσουν τα στοιχεία των τραυματιών, καθώς προτεραιότητά τους, ήταν να τους παρέχουν ιατρική βοήθεια. Οι τραυματίες έχουν κατανεμηθεί επί τη βάσει του αριθμού της εισόδου τους στα νοσοκομεία, ενώ στη σκηνή της επίθεσης τα πτώματα έχουν καλυφθεί με λευκά σεντόνια και οι αυτόπτες μάρτυρες δεν πιστεύουν σε αυτό που συνέβη.

Διάγγελμα του Προέδρου της Γαλλίας 

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε, σε τηλεοπτικό διάγγελμα πως αποφάσισε κατόπιν των διαβουλεύσεων που είχε με τον πρωθυπουργό του Μανουέλ Βαλς, τον υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ και τον υπουργό Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν οι επιπλέον 10.000 άνδρες του στρατού που έχουν κινητοποιηθεί και αναπτυχθεί στο εσωτερικό της χώρας να παραμείνουν στις γαλλικές πόλεις, καθώς επίσης η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης να παραταθεί για άλλους τρεις μήνες από την 26η Ιουλίου και πέρα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδικάζει τη «βάρβαρη και άνανδρη» επίθεση 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε με τον πλέον έντονο τρόπο τη «βάρβαρη και άνανδρη τρομοκρατική επίθεση» στη Νίκαια. Σε ψήφισμά τους που εγκρίθηκε ομόφωνα, τα 15 κράτη μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ εκφράζουν «τη βαθιά τους συμπάθεια και τα συλλυπητήριά τους» στις οικογένειες των θυμάτων της επίθεσης και στη γαλλική κυβέρνηση.



Καταδίκη από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε την πολυαίμακτη επίθεση στη Νίκαια και προσέφερε οποιαδήποτε αρωγή χρειάζεται η Γαλλία στις έρευνές της.
«Εκ μέρους του αμερικανικού λαού, καταδικάζω με τον σθεναρότερο τρόπο την κατά τα φαινόμενα φρικτή τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια Γαλλίας, στην οποία σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν δεκάδες αθώων πολιτών» είπε ο Ομπάμα σε δήλωσή του.

Μήνυμα από την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ενημερώθηκε για το «φρικτό συμβάν» στη Νίκαια, ανέφερε μια εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ. «Οι σκέψεις μας βρίσκονται σε όλους εκείνους που επλήγησαν από αυτό το φρικτό συμβάν το οποίο σημειώθηκε σε μια ημέρα εθνικής εορτής» για τη Γαλλία, είπε η εκπρόσωπος της Μέι.



Ντ. Τουσκ: Η Ευρώπη στο πλευρό της Γαλλίας

Η Ευρώπη στέκει ενωμένη στο πλευρό του γαλλικού λαού και της γαλλικής κυβέρνησης στον αγώνα εναντίον της βίας και του μίσους, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.  Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρεντέρ έκανε λόγο για μια «βάρβαρη» επίθεση.
Ο Τουσκ και ο Ρεντέρ έκαναν τις δηλώσεις αυτές στο περιθώριο μιας συνόδου η οποία διεξάγεται στην πρωτεύουσα της Μογγολίας, την Ουλάν Μπατάρ.