Με άρθρο τους, οι Γ.Βαρουφάκης και Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ δίνουν απαντήσεις στους επικριτές τους. 


«Μόνο οι ελληνικές κυβερνήσεις, που έφεραν τη χώρα στα πρόθυρα της πτώχευσης και του Grexit, δεν είχαν σχέδιο αντίδρασης. Ο μόνος που έδωσε τη σχετική εντολή ήταν ο Τσίπρας, το 2015, ως εναλλακτική πρόταση στο 'Δόγμα της Υποταγής' γράφουν στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Στο άρθρο τους υπογραμμίζουν: "Ενα «όχι» στην τρόικα, όπως προειδοποιούσαμε τον Αλέξη Τσίπρα από το 2013, είχε νόημα μόνο στην περίπτωση που υπήρχαν προετοιμασία και εφαρμογή Σχεδίου Αποτροπής των απειλών της τρόικας – κυρίως του κλεισίματος των τραπεζών".

Η συζήτηση για το τι έπρεπε να περιλαμβάνει αυτό το σχέδιο ήταν έντονη μεταξύ όσων εξ ημών συμφωνούσαμε πως η Ορθολογική Ανυπακοή είναι η βέλτιστη επιλογή για να τεθεί τέλος στην κρίση που απειλεί τη βιωσιμότητα της Ελλάδας.

Μεταξύ άλλων, σημειώνουν: «Το 2012 η ΕΚΤ εκπόνησε σχέδιο για αποπομπή της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Το ονόμασε Plan Z. 

» Παράλληλα, οι Κεντρικές Τράπεζες της Γαλλίας και της Αγγλίας, οι μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες, αλλά και πολυεθνικές εταιρείες εκπονούσαν δικά τους σχέδια αντίδρασης σ’ ένα Grexit.

» Μόνο οι ελληνικές κυβερνήσεις, που έφεραν τη χώρα στην πτώχευση και προ του Grexit, δεν εκπόνησαν αντίστοιχα σχέδια.

» Το κενό αυτό, για το οποίο έπρεπε να είναι υπόλογες όλες οι κυβερνήσεις της περιόδου 2000-14, δόθηκε εντολή από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να πάψει να υφίσταται».

Επιμένουν για τις... ένοπλες δυνάμεις

Βαρουφάκης και Γκάλμπρεϊθ, στο άρθρο τους επιμένουν σε όσα είπαν για την παρουσία του στρατού, όμως υποστηρίζουν ότι την ήθελαν για να... μη χρειαστεί να υπάρχει! Χαρακτηριστικά αναφέρουν: 

"Οσο για τα δυσάρεστα μέτρα που προέβλεπε(σ.σ. το PlanX) στην περίπτωση που η ευρωζώνη, παράνομα, θα απέπεμπε τη χώρα (π.χ. ενεργοποίηση ενόπλων δυνάμεων για τη διατήρηση της τάξης), απλά ενισχύουν τη θέση μας ότι το Plan X σχεδιαζόταν για να μη χρειαστεί η εφαρμογή του".

Και προσθέτουν: "Το δίλημμα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός από το 2010 το αντιμετωπίζει σήμερα, ιδίως μετά το Brexit, η Ευρώπη όλη. Όσοι θέλουν να υπάρχει Ευρώπη ώστε να μείνουν σε αυτήν έχουν την υποχρέωση να απορρίψουν το Δόγμα της Υποταγής στις ευρω-αποδομητικές πολιτικές. Ήδη, ανερχόμενες δυνάμεις της Δεξιάς και της Αριστεράς ζητούν την εφαρμογή του Plan X παντού. Εμείς εξακολουθούμε να διαφωνούμε".

ΝΔ: Τι λέει για όλα αυτά ο κ. Τσίπρας;

Σχολιάζοντας την νέα παρέμβαση των Βαρουφάκη και Γκάλμπρεϊθ, η ΝΔ με ανακοίνωσή της σημειώνει  ότι «παραδέχονται -για μια ακόμη φορά- την ύπαρξη του plan x, το οποίο προέβλεπε την έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ.

» Σχέδιο το οποίο εκπονήθηκε με εντολή του κ. Τσίπρα, από μια μικρή ομάδα που το παρέδωσε στα χέρια του. Παραδέχονται, δηλαδή, αυτό που καταγγέλλει η Αξιωματική Αντιπολίτευση ζητώντας την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για εκείνη την σκοτεινή περίοδο του πρώτου εξαμήνου του 2015.

» Το ερώτημα, πλέον, που τίθεται είναι τι λέει για όλα αυτά ο κ. Τσίπρας. Είναι αλήθεια ή ο κ. Βαρουφάκης είναι 'αναξιόπιστος' και λέει 'ανοησίες', όπως έχει αναφέρει ο ίδιος στο πρόσφατο παρελθόν;

» Σε κάθε περίπτωση, μετά και την σημερινή παραδοχή Βαρουφάκη – Γκάλμπρεϊθ ενισχύεται η ανάγκη πλήρους διαλεύκανσης ενός επικίνδυνου σχεδίου για την πατρίδα μας, που οδήγησε την Ελλάδα ένα βήμα από την έξοδο από την Ευρωζώνη και τους πολίτες στην ανέχεια και τη φτωχοποίηση.

» Η αλήθεια και η διαφάνεια είναι αίτημα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και όλων των Ελλήνων».