Ρεπορτάζ: Κώστας Μπούρης


Πολλά ειπώθηκαν τον τελευταίο καιρό, για το Κυβερνείο -το γνωστό Παλατάκι της Θεσσαλονίκης - με αφορμή τον γάμο του  γιου του επιχειρηματία και προέδρου του ΠΑΟΚ Ιβαν Σαββίδη. Αυτό, όμως, που δεν πρέπει να σταματήσουμε να επισημαίνουμε είναι
η κατάσταση του κτιρίου και των κήπων...


Ο γάμος έγινε με επιτυχία, έγιναν και άλλες εκδηλώσεις και το Salonicanews αποφάσισε να διαπιστώσει σε ποια κατάσταση βρίσκονται σήμερα οι κήποι του  Κυβερνείου, αλλά και το ίδιο το κτίριο, όσο τουλάχιστον μπορέσαμε να διαπιστώσουμε από τα σπασμένα τζάμια των παραθύρων.





Η πρώτη έκπληξη ήταν η θλιβερή  διαπίστωση ότι δεν υπήρχε φύλαξη. Οι πόρτες –που άλλωστε είναι πολύ χαμηλές- ήταν ορθάνοικτες -και το φυλάκιο επίσης. Η πληροφόρηση μας ήταν ότι η ύπαρξη φρουράς ανεστάλη καθώς η οικογένεια Σαββίδη είχε φροντίσει να φυλάσσεται ο χώρος από ιδιωτική εταιρία ασφαλείας για το γάμο. Ο γάμος τέλειωσε, η ιδιωτική εταιρία φύλαξης αποσύρθηκε, αλλά η αστυνομική φρουρά δεν επέστρεψε (τουλάχιστον την ημέρα)...

Έτσι με τις πόρτες ανοιχτές οδηγήσαμε  προς  το κτίριο  και παρκάραμε δίπλα από τις κεντρικές σκάλες, ανενόχλητοι.





Η αλήθεια είναι ότι οι κήποι καθαρίστηκαν από τα συνεργεία που έβαλε ο επιχειρηματίας και κόπηκε το γρασίδι. Ο περιβάλλον χώρος, απλώς καθαρίστηκε και δεν αναπλάστηκε -κάτι που βέβαια θα μπορούσε να κάνει και ο δήμος Καλαμαριάς!

Θλιβερές  εικόνες τα ξεχαρβαλωμένα και άβαφα παγκάκια αλλά και τα φυλάκια που χάσκουν ερειπωμένα στον περίβολο του χώρου.

Ρημάζει το κτίριο...

Όσο για το κτίριο, εκεί η κατάσταση είναι τραγική, τουλάχιστον όσο είδαμε μέσα από τα σπασμένα τζάμια του υπογείου, αφού τα υπόλοιπα παράθυρα και μπαλκονόπορτες είναι ερμητικά κλειστά.
Διαπιστώσαμε ότι η κουζίνα του μεγάρου είναι σε κακά  χάλια, όπως και οι άλλοι βοηθητικοί χώροι του υπογείου.




Περιμετρικά  μάρμαρα σπασμένα συμπληρώνουν την εικόνα της εγκατάλειψης.


Όπως ενημερωθήκαμε από το γραφείου Τύπου του ΥΜΑΘ, μέχρι να λυθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς, οι κήποι του Κυβερνείου θα δίνονται σε ιδιώτες ή φορείς που προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο ως ανταπόδοση. Συγκεκριμένα για την παραχώρηση στην οικογένεια Σαββίδη, ο υπεύθυνος Τύπου ενημέρωσε το Salonicanews ότι ο κ. Σαββίδης ίδρυσε δύο έδρες στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία και η εταιρία του συμμετέχει ενεργά στον καθαρισμό του Θερμαϊκού. Με την ίδια λογική ο χώρος έκτοτε έχει παραχωρηθεί και σε άλλους φορείς.