"Νομίζω ότι η αστυνομία κράτησε ψύχραιμη στάση, τη σωστή ισόρροπη στάση και γι αυτό μπράβο της και αυτή τη στιγμή η πόλη της Θεσσαλονίκης είναι ήσυχη".


Αυτό δήλωσε στο "Πρακτορείο 104,9 fm" ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, σχετικά με τον τρόπο που η κυβέρνηση και οι αρμόδιες Αρχές χειρίστηκαν την κατάσταση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με τη διοργάνωση "No Border Camp" μέσα στην Πανεπιστημιούπολη, το προηγούμενο δεκαήμερο.

"Έφυγαν οι αντιεξουσιαστές, έχουν μείνει ελάχιστοι που φεύγουν σήμερα το πρωί. Επομένως προς τι αυτός ο τεράστιος θόρυβος από την πλευρά της αντιπολίτευσης, που παρέσυραν και άλλους παράγοντες της Θεσσαλονίκης" σημείωσε ο κ. Τόσκας, μιλώντας στην εκπομπή "Πρωινό στο Πρακτορείο" και διευκρίνισε: "Νομίζω ότι τα πράγματα λύθηκαν με ήπιο τρόπο, αλλά με κόκκινες γραμμές. Οι κόκκινες γραμμές φάνηκαν και στην Ξάνθη και στις Καστανιές του Έβρου και στη Θεσσαλονίκη, όπου χρειάστηκε. Εξάλλου και οι βουλευτές της ΝΔ της Θεσσαλονίκης που ήλθαν στο γραφείο μου, εδώ πίσω από τις κλειστές πόρτες, δε μου ζήτησαν βία, δε μου ζήτησαν επέμβαση, ήθελαν επέμβαση χωρίς βία".

"Η αστυνομία καταφεύγει πολλές φορές στην καταστολή, αλλά πρέπει να είναι έσχατο μέσο, προέχει η διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης" πρόσθεσε ο αν. υπουργός, εξηγώντας ότι "υπήρξαν ελάχιστες ζημιές, υπήρξαν επιπτώσεις, καταρχάς ο χώρος που χρησιμοποιήθηκε, γι αυτόν τον χώρο έπρεπε να πάρουν άδεια" όμως, "το μεγάλο ζητούμενο ήταν και είναι η κοινωνική ειρήνη".

Θα είχε, πάντως, ενδιαφέρον να μάθουμε τις απόψεις του υπουργού για όσα έγιναν στις Καστανιές του Έβρου και το αν θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί όλα (τα... γκράφιτι στα λεωφορεία και στις τζαμαρίες των ρημαγμένων -από την κρίση- καταστημάτων του κέντρου, η επίθεση στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, η κατάληψη της αίθουσας αναχωρήσεων του Αεροδρομίου, η ταλαιπωρία των Θεσσαλονικέων που περίμεναν με τις ώρες τα λεωφορεία να περάσουν, αλλά εκείνα δεν έρχονταν κλειδωμένα στα αμαξοστάσια για τον... φόβο των Ιουδαίων), αλλά και για το κάψιμο της ελληνικής σημαίας από μεμονωμένη ομάδα "κατασκηνωτών"...