Νεκρός βρέθηκε, από το γαμπρό του, στο σπίτι του στο Διόνυσο ο πρόεδρος της Jetoil, Κυριάκος Μαμιδάκης.


Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται για αυτοκτονία, καθώς δίπλα του βρέθηκε πιστόλι που κατείχε νόμιμα. Το πτώμα έφερε ένα τραύμα στο κεφάλι.

Για το συμβάν διενεργείται προανάκριση.

Ο Κυριάκος Μαμιδάκης ήταν 84 ετών.

Ηεταιρεία εμπορίας πετρελαιοειδών Mamidoil Jetoil είχε καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Στην αίτησή της επικαλέστηκε πρόβλημα ρευστότητας, ενώ οι υποχρεώσεις προς τους πιστωτές και το Δημόσιο έφθαναν στο τέλος του 2015 τα 314 εκατ. ευρώ (από αυτά 173 εκατ. σε τράπεζες και 78 σε προμηθευτές) και τα ταμειακά διαθέσιμα περί τα 600.000 ευρώ - ενώ οι απαιτήσεις της εταιρείας από πελάτες κ.λπ. ήταν 174 εκατ.

Ποιος ήταν ο Κυριάκος Μαμιδάκης

Γεννήθηκε στο χωριό Ανώσκελη της επαρχίας Κισσάμου του νομού Χανίων Κρήτης το 1932, από τους Αλέξανδρο και Ειρήνη Μαμιδάκη.

Τελείωσε την Εμπορική Σχολή το 1951. Παρακολούθησε δια αλληλογραφίας και ολοκλήρωσε τον κύκλο σπουδών του Κολλεγιακού School of Career του LSE. Ξεκίνησε να εργάζεται το 1952 δίπλα στον θείο του Γ. Ι. Μαμιδάκη στην Εμπορία Πετρελαιοειδών.

Το Νοέμβριο του 1968 μαζί με τα αδέρφια του Γιώργο και Νίκο προχώρησαν σε δικές τους δραστηριότητες ιδρύοντας τη Jetoil. Ήταν πρόεδρος των εταιρειών του Ομίλου Αφών Μαμιδάκη.

Ο πατριάρχης της οικογένειας και του Ομίλου, Γιώργος Μαμιδάκης,εκμεταλλευόμενος την κρίση του Σουέζ στράφηκε στην Ανατολή και έχοντας καλή σχέση με τους Ρώσους έκλεισε συνεργασία για την αποκλειστική αντιπροσώπευση των πετρελαίων τους μέχρι το 1981.

Η εταιρεία καυσίμων, έφτασε να αποτελεί την τρίτη δύναμη της αγοράς, με μερίδιο 8,5%, με δίκτυο 600 πρατηρίων, με πέντε θυγατρικές στα Βαλκάνια.

Ταυτοχρόνως η οικογένεια δραστηριοποιήθηκε στη ναυτιλία, την εμπορία αυτοκινήτων, τα ξενοδοχεία, τους πολυχώρους, την παραγωγή και τυποποίηση ελαιολάδου και κρασιού (η οικογένεια είχε αρχίσει την εμπορική της δραστηριότητα από το ροδέλαιο, μεταπολεμικά).

Τα μεγάλα προβλήματα για τη Jetoil άρχισαν πέρυσι, όταν η εταιρεία αναγκάστηκε να διακόψει την τροφοδοσία στη Νότια Ελλάδα και τα πρατήρια άλλαξαν σήμα. Η εταιρεία προσπάθησε να κρατήσει το δίκτυο της βόρειας Ελλάδας και των νησιών, αλλά τα προβλήματα κορυφώθηκαν στο τέλος τους περασμένου χρόνου, με αποτέλεσμα το δίκτυο να την εγκαταλείπει με ταχείς ρυθμούς.

Σημαντικό χτύπημα για την οικογένεια, αποτέλεσε το σφράγισμα (με απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας) του πολυτελέστατου "Life Gallery" στην Εκάλη, το οποίο ανεγέρθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και πέρασε στην ιδιοκτησία της Mamidakis Hotels το 2002.

Η αίτηση υπαγωγής της εταιρείας στον πτωχευτικό κώδικα έγινε στις 9 Ιουνίου και την επομένη εξασφάλισε, μέσω ασφαλιστικών μέτρων, προστασία από τους πιστωτές της.