Την 1η θέση και το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης Κωφών που ολοκληρώθηκε απόψε στη Θεσσαλονίκη κατέκτησε η Εθνική μας Ομάδα των Γυναικών. 


Οι παίκτριες της Αθηνάς Ζέρβα κατάφεραν να γράψουν ιστορία και να «πατήσουν» κορυφή στη μεγάλη αυτή ευρωπαϊκή διοργάνωση, δείχνοντας όλες αυτές τις ημέρες πείσμα, πάθος και παραδίδοντας ψυχή μέσα στους αγωνιστικούς χώρους.

Στον τελικό των γυναικών το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αντιμετώπισε τη Λιθουανία στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο Θεσσαλονίκης και επικράτησε με σκορ 52-41. 

Στη φάση των Ομίλων η Εθνική μας Ομάδα τερμάτισε αήττητη κερδίζοντας τη Λιθουανία, την Τουρκία, τη Ρωσία και την Πολωνία. Στα προημιτελικά προκρίθηκε σε νοκ άουτ αγώνα κόντρα στη Γερμανία, ενώ στα ημιτελικά οι γυναίκες ξεπέρασαν και το εμπόδιο της Ιταλίας.

«Για την Ελλάδα ρε γαμώτο Νο 2, με την άδεια των πνευματικών δικαιωμάτων από τη Βούλα Πατουλίδου. Έχω την καλύτερη ομάδα στον κόσμο. Αυτά τα παιδιά είναι θησαυρός και εγώ είμαι πολύ τυχερή που είμαι προπονήτριά τους», δήλωσε η προπονήτρια Αθηνά Ζέρβα. 

Νωρίτερα, με τις παίκτριες είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου και τις ευχήθηκε καλή επιτυχία. 

Στο μικρό τελικό των γυναικών η Ιταλία πήρε το χάλκινο μετάλλιο σε ένα παιχνίδι που κρίθηκε στο τελευταίο δευτερόλεπτο του αγώνα. Οι Ιταλίδες κέρδισαν την Ουκρανία με σκορ 58-56 και κατέκτησαν την 3η θέση.

Στην 5η θέση τερμάτισε η Εθνική Ανδρών

Στην 5η θέση της ευρωπαϊκής διοργάνωσης τερμάτισε τελικά η Εθνική ομάδα των Ανδρών, με τους παίκτες του Γιάννη Παπαδόπουλου να κερδίζουν σήμερα σε αγώνα κατάταξης για τις θέσεις 5-6 την Πολωνία με σκορ 69-54.



Υπενθυμίζεται πως το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα των Ανδρών ολοκλήρωσε τη φάση των Ομίλων μόνο με νίκες καθώς επικράτησε στα παιχνίδια με Τουρκία, Γερμανία, Ρωσία και Πολωνία. Ωστόσο, οι άντρες ηττήθηκαν στη φάση των «8» από την Ουκρανία σε νοκ άουτ αγώνα.  Στη συνέχεια, κέρδισαν την Τουρκία και σήμερα την Πολωνία. Με την κατάκτηση της 5ης θέσης, η Εθνική των Ανδρών εξασφάλισε το εισιτήριο για την Ολυμπιάδα. 

Το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ Κωφών κατέκτησε η Ρωσία που κέρδισε στον τελικό την Ουκρανία 68-53. 

Το χάλκινο μετάλλιο πέρασε στη Λιθουανία η οποία επικράτησε άνετα της Σλοβενίας στον μικρό τελικό με σκορ 86-51. 
Τελετή λήξης των Αγώνων

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης Κωφών Ανδρών – Γυναικών ολοκληρώθηκε με την τελετή λήξης στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο και τη συμμετοχή όλων των ομάδων. Στη διοργάνωση πήραν μέρος 10 ομάδες ανδρών και 10 ομάδες γυναικών από 11 χώρες.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών, Γιάννης Στουφής, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το Ευρωμπάσκετ της Θεσσαλονίκης και την προσπάθεια όλων των αθλητών και αθλητριών τονίζοντας πως «έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό, έδωσαν ψυχή, έδωσαν καρδιά και μαζί με τους προπονητές τους απέδειξαν πως με θέληση και πείσμα μπορείς να πετύχεις τα πάντα. Απέδειξαν πως οι στόχοι είναι για να τους κατακτάς και πως ο αθλητισμός ενώνει τα κράτη, ενώνει τους λαούς, ενώνει τους ανθρώπους».

Το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων και δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης, Νίκος Ζεϊμπέκης, ευχαρίστησε όλους τους φορείς, τους χορηγούς και τους εθελοντές για τη στήριξη τους και στάθηκε στο γεγονός ότι «αυτό το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μπορεί να αποτελέσει την αρχή για να έρθουν και άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις στην πόλη που θα βοηθήσουν στην προβολή και ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης».