Της ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΙΚΑΡΙΟΥ*

«Για τα παιδιά που δικαιούνται να χαμογελάνε, για τα όνειρά τους και τα δικαιώματά τους, για το μέλλον τους και για τη βοήθεια που τους παρέχει το Χαμόγελο του Παιδιού,  κωπηλατώ στα νησιά μας…»

Αυτό δήλωσε ο πρώην βαλκανιονίκης του τρίαθλου και ευαισθητοποιημένος εθελοντής Νίκος Αθανασόπουλος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του περίπλου της Λέσβου με κανό, η οποία διήρκεσε τέσσερις ολόκληρες μέρες.

Το Σάββατο 30 Ιουλίου 2016 ξεκινά το ταξίδεμά του για τέσσερις μέρες στα νερά της Χίου-και από εκεί, επί τρεις μέρες θα κάνει τον περίπλου της Σάμου. «Θέλω μόνο να ταξιδέψει η σκέψη όλων μας και να ευαισθητοποιηθούμε σχετικά με τα παιδιά που έχουν πάψει να χαμογελάνε. Τα προσφυγόπουλα, εκείνα που έφτασαν σε μια ακτή, ή κι εκείνα που δεν την είδαν ποτέ. Τα παιδιά της ανάγκης και των δυσκολιών στην Ελλάδα του σήμερα, που οι γονείς τους έπαψαν να ελπίζουν…» τονίζει με σεμνότητα ο Πατρινός γυμναστής, επισημαίνοντας πως ξεκίνησε αυτή τη δράση έχοντας ως μόνο στόχο να αναδείξει την προσπάθεια που κάνει «το Χαμόγελο του παιδιού».

«Οι υπηρεσίες που παρέχει και οι υποδομές που θέτει στη διάθεση των παιδιών πανελλαδικά «Το Χαμόγελο του Παιδιού» θεωρώ πως είναι πολύτιμες και αναγκαίες: Οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες εντατικής θεραπείας για νεογνά και παιδιά, το Amber Alert Hellas, η Γραμμή SOS, τα σπίτια φιλοξενίας, η στήριξη οικογενειών με προβλήματα διαβίωσης και τόσες άλλες, παρέχουν μέχρι σήμερα ένα δίκτυ προστασίας για τα παιδιά… Το να συνεχιστούν οι δράσεις αυτές με την υποστήριξη όλων μας, αποτελεί για μένα στόχο ζωής…» λέει.

Το αρχικό του σχέδιο ήταν να διασχίσει το Αιγαίο -από Αλεξανδρούπολη μέχρι Καστελόριζο- εντούτοις κανόνες ναυσιπλοΐας δεν του το επέτρεψαν κι έτσι ξεκίνησε τον περίπλου νησιών που δέχθηκαν τον κύριο όγκο των προσφυγικών ροών.

Αξίζει να σημειωθεί πως και το 2001 μαζί με τρεις ακόμη αθλητές, ο Νίκος Αθανασόπουλος  κολύμπησε στο Λιβυκό Πέλαγος από την Ιεράπετρα μέχρι τη νήσο «Χρυσή», ενώ προ τριετίας έκανε κολυμπώντας την ίδια διαδρομή -από την αντίθετη πλευρά-αφιερώνοντας και πάλι την προσπάθειά του στο «Χαμόγελο».


*Ή Μαργαρίτα Ικαρίου είναι δημοσιογράφος