Έφθασαν, χθες, στη Θεσσαλονίκη, τα μέλη του συνεργείου του BBC τα οποία θα παραμείνουν ως τις 31 Ιουλίου για να βιντεοσκοπήσουν σεφ να μαγειρεύουν για την εκπομπή “Rick Stein's Long Weekends”. 


Μέσα από την εκπομπή θα αναδειχθεί η Θεσσαλονίκη ως ένας από τους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς της Ελλάδας και της Ευρώπης. 

Μπροστά στην κάμερα του τηλεοπτικού συνεργείου θα ετοιμαστούν παραδοσιακά πιάτα της Θεσσαλονίκης με βάση τα θαλασσινά και τα ψάρια, δημιουργίες με βάση τη φέτα και τα φρούτα, καθώς και γλυκά που προσδιορίζουν τη γαστρονομική ταυτότητα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. 

Η παραγωγή της εκπομπής επισκέφτηκε τη Θεσσαλονίκη στα τέλη Μαϊου, δοκίμασαν την κουζίνα σε περισσότερα από 20 εστιατόρια, γεύθηκαν πρωτότυπες συνταγές και τοπικά προϊόντα, επισκέφτηκαν τοποθεσίες της ευρύτερης περιοχής, καθώς και τα μνημεία της πόλης κι αποφάσισαν να την περιλάβουν στο νέο κύκλο εκπομπών.

Το Τμήμα Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, τους τελευταίους δυο μήνες συνεργάστηκε στην προετοιμασία της τηλεοπτικής παραγωγής και με τη συνδρομή του ΕΟΤ Λονδίνου, ολοκληρώθηκαν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την αδειοδότηση κινηματογράφησης σε Μνημεία της πόλης και αρχαιολογικούς χώρους της Νάουσας.

Οι δυσκολίες της γραφειοκρατίας

Αυτό το κομμάτι της οργάνωσης ήταν, πράγματι, ένας μαραθώνιος. Οι άνθρωποι της παραγωγής της εκπομπής έστειλαν, ευθύς εξ αρχής μια λίστα με όλους τους χώρους και τα μνημεία τα οποία θα επισκέπτονταν, σε ποια από αυτά θα γινόταν απλή λήψη και σε ποια σεφ θα μαγείρευαν Θεσσαλονικιώτικα φαγητά. Από εκεί κι έπειτα άρχισε μια πραγματική Οδύσσεια...

Οι εμπλεκόμενοι φορείς ήταν πολλοί και, εκεί που δίνονταν άδεια από έναν, ξεπετάγονταν ένας άλλος για να δηλώσει πως για το τάδε μνημείο άδεια δίνει ο... δείνα φορέας! Υπήρξαν περιπτώσεις όπου για ένα μνημείο ο ένας φορέας δήλωνε πως δεν είχε κάποιο θέμα με τη μαγνητοσκόπηση, για να ακολουθήσει άλλη ενημερωτική επιστολή, από τρίτο φορέα, που έλεγε ότι αυτός έπρεπε να δώσει την άδεια!

Με αρκετό τρέξιμο και προσπάθεια των υπαλλήλων του δήμου Θεσσαλονίκης, τα προβλήματα παρακάμφθηκαν και, τελικά, το συνεργείο του BBC θα καταγράψει την γαστρονομική παράδοση της πόλης μέσα από υλικά και μαγειρέματα, τις νέες τάσεις της Θεσσαλονικιώτικης κουζίνας, θα ταξιδέψει στον ροδακινώνα της Νάουσας και τις παραλίες της Χαλκιδικής και θα αναδείξει τα σημαντικά μνημεία της Θεσσαλονίκης και τη σημαντική ιστορία της ακολουθώντας ακόμη και τα βήματα του Αριστοτέλη, στη σχολή του.