Ότι εκτελούσαν εντολές ανωτέρων τους χωρίς να γνωρίζουν αρχικά ότι συμμετείχαν σε πραξικόπημα ισχυρίζονται οι τέσσερις από τους οκτώ στρατιωτικούς που έφτασαν σήμερα στην Ελλάδα, ζητώντας άσυλο από τη χώρα μας.


Σύμφωνα με την δικηγόρο των τεσσάρων Ταγματαρχών, Ίλια Μαρινάκη, οι πελάτες της της ανέφεραν κατά τη σημερινή τους συνάντηση ότι συνειδητοποίησαν αρκετά αργότερα τι συνέβη, όταν μπήκαν στο Ίντερνετ μέσω του κινητού τους τηλεφώνου και είδαν τα διεθνή δημοσιεύματα.

Μετά από λίγο, όπως ισχυρίζονται, δέχτηκαν εντολές να μεταφέρουν τραυματίες με τα ελικόπτερα. Είχαν μάλιστα πραγματοποιήσει ήδη δύο διαδρομές, όταν άρχισαν να δέχονται τα πυρά της αστυνομίας και συνειδητοποίησαν ότι οι τουρκικές αρχές δεν επρόκειτο ποτέ να πιστέψουν ότι δεν γνώριζαν για το πραξικόπημα. Έτσι φοβούμενοι την θανατική ποινή που προβλέπεται στη χώρα τους για ανάλογα εγκλήματα, αποφάσισαν να καταφύγουν στην Ελλάδα για να ζητήσουν άσυλο.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους των άλλων τεσσάρων στρατιωτικών – δύο πιλότων και δύο μηχανικών – που επέβαιναν στο ελικόπτερο το οποίο προσγειώθηκε σήμερα στη χώρα μας, οι πελάτες τους αιτούνται επίσης πολιτικού ασύλου. Την ίδια ώρα κατηγορούνται για παράνομη είσοδο στη χώρα και επίσης – σύμφωνα με το άρθρο 141 του Ποινικού Κώδικα – για έκθεση σε κίνδυνο των πολιτών του ελληνικού κράτους.

Οι οκτώ πραξικοπηματίες, σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης, αναμένεται να οδηγηθούν αύριο στον εισαγγελέα, προκειμένου με συνοπτικές διαδικασίες να εξεταστεί το αίτημα έκδοσης ασύλου στη χώρα μας, το οποίο υπέβαλαν.